2012-11-20

Piratpartiet plockar en poäng till...

Europaparlamentet: Kreditkortsföretagen skall inte få blockera småföretag godtyckligt

Läs mer hos Pirate MEP Christian Engström »

In English @ Falkvinge »

3 kommentarer:

  1. Plockar en poäng hos regleringsivrare kanske.

    På en fri marknad måste aktörer få välja vem de vill göra affärer med. Det är alltså helt OK för Visa et al att stänga av vem som helst pga vilken anledning som helst (eller för den delen helt utan anledning).

    Den fria marknadens lösning på problemet med godtyckliga blockeringar av denna typ är att de gamla kortföretagen konkurreras ut av nya som inte håller på med denna typ av blockeringar.

    Att i detalj försöka reglera så att ett antal gamla sunkföretag skall agera på ett "bra" sätt kommer bara få till följd att de gamla sunkföretagen stannar kvar, att inga nya kommer in, och att utbudet av tjänster på den nu centralplanerade marknaden stagnerar.

    Detta borde vara totalt uppenbart för alla som kallar sig libertarianer eller vänner av den fria marknaden.

    SvaraRadera
  2. MItt förstahandsval är ökad konkurrens på betalmarknaden.

    Visa & MC är i grunden samma bolag och totalt dominerande på elektroniska betalningar i ett samhälle som blir allt mer kontantlöst.

    Då blir det problematiskt när det gäller näringfriheten om det är dessa bolag som själva godtyckligt bestämmer vem som skall få lov att göra affärer. Och det blir problematiskt för yttrandefriheten när de stoppar donationer till organisationer om Wikileaks.

    SvaraRadera
  3. Att reglera hur marknadsaktörer skall agera är inte konkurrens. Det är motsatsen, dvs centralplanering.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.