2012-11-09

Makten över framtiden



Här är en föreläsning som du bör se! Det är Cory Doctorow som talar om "The Coming Civil War over General-purpose Computing"Talks at Google.

Högintressant om framtiden, makten och maskinerna. Dessutom ställs flera filosofiska och moraliska frågor kring ett nytt samhälle.

Frågor för Piratpartiet att ta tag i. Frågor som de andra politiska partierna inte har något förhållningssätt till – men som kommer att hamna mitt i debatten, väldigt snart.

[Direktlänk]

5 kommentarer:

  1. Jag blev förvånad över att Cory fick problem med den sista frågan, om att förbjuda vissa beräkningar. Dåliga lagar förbjuder vissa beräkningar, bra lagar är istället inriktade på att beivra den oönskade konsekvensen eller tar avstamt i uppsåtet. Om koden xCbr5660 innebär att att du skadar Kalle, så skall vi inte förbjuda xCbr5660, vi skall istället förbjuda dig att skada Kalle oavsett vilken kod du använt.

    --seelneck

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är naturligtvis problemet. Problemet är att man helt enkelt för att förhindra Svensson från att skada annan Svensson nu från vissa håll vill förbjuda bruket av matematik och ägandeskap av persondatorer.

      En utveckling som inte står Sovjet efter.

      Radera
  2. Här finns textversionen: http://henrikalexandersson.blogspot.se/2012/11/makten-over-framtiden.html

    @ Anonym 02:24 - Läs hela texten så ser du att temat är "What happens if we win" - Cory ligger så långt före i tänkandet att hans grej är att redan nu börja problematisera de konfliktytor som kommer att komma istället i framtiden. Hörselimplantat på döva barn som censurerar politiskt olämpliga ord därför att religiösa föräldrar önskar det var en grej som jag hakade upp mig på, känns ganska givet att det kommer att komma.

    SvaraRadera
  3. HÄR är textversionen (sorry): http://boingboing.net/2012/08/23/civilwar.html

    SvaraRadera
  4. Det förändrar inget. Den fråga jag hänvisade till kommer ur QA delen som inte ens är med i textversionen. Exemplet med hörselimplantat du tar upp förändrar heller inget. Det är den psykologiska påverkan på barnet som man bör intrikta sig på, inte med vilken teknik den utförts (annars byter föräldrarna bara teknik).

    För att tydliggöra. En dålig lag förbjuder knivar eftersom de kan användas för att dräpa folk. En bra lag säger att du inte får döda andra människor, alldelens ovsett om det skett med kniv, skjutvapen eller slag mot huvudet med trubbigt föremål.

    Jag tycker dessutom inte att Cory rör sig särskilt långt in i framtiden, han talar ju om en strid kring "secure boot" som sker idag, något som varit på tapen under många år och RMS skrev om redan på slutet av 90-talet, redan då fanns politiker som funderade kring det.. Idag handlar det framförallt om att tre olika modeller börjar utkristalliseras. Microsoft förordar en lösning, medan RedHat och Canocal (Ubuntu) ser två olika andra. Jag anser inte att någon är bra och att hela grejjen är ett feltänk som grundats i rädlsa, ett försök att bota hjärnspöken, mardrömmar är inte mer sanna än goda drömmar. På sätt och vis baksidan av samma mynt som våra politiker skramlar med när de spelar peddoterroristkortet.

    --steelneck

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.