2012-11-19

EP: Strasbourgvecka

Så, efter en snabb raid på kontoret i Bryssel är det dags att dra till Strasbourg igen, där Europaparlamentet håller sin novembersession.

Denna gång tycker jag rapporten om framtida betalningsformer är mest intressant. Där ser det ut som om Pirate MEP Christian Engström kommer att få igenom ett förslag om att Visa, Master Card och Paypal inte får bete sig som de gjorde när de skar av Wikileaks betalningskanaler...
"32. Europaparlamentet menar att antalet företag vars verksamhet faktiskt är beroende av att de kan ta emot kortbetalningar sannolikt kommer att öka. Parlamentet anser att det ligger i allmänhetens intresse att det fastställs objektiva regler som anger de omständigheter och förfaranden enligt vilka kortbetalningsprogram ensidigt kan vägra godkännande."
Om man är en dominerande aktör på betalmarknaden, då bör man bara få stänga av människors och företags pengaströmmar om så anges i lag eller i domstolsbeslut. Att inskränka människors närings- och yttrandefrihet utifrån egna infall är orimligt – i ett läge där konkurrensen är synnerligen begränsad och där de tre stora aktörerna synkar sitt beteende.

Ännu bättre vore naturligtvis om det fanns fler aktörer och en fungerande konkurrens på marknaden. Men nu är det som det är och människors rättigheter får inte inskränkas av enskilda aktörers infall.

3 kommentarer:

 1. Såg du uppföljningen - att Skräckfilmsbutiken fick tillbaka sina betalningsmöjligheter?

  Läs mer på min blogg
  PayPal häver blockaden av Skräckfilmsbutiken

  Och lycka till i debatten där nere!

  SvaraRadera
 2. Penningtvättlagen är så skriven att om banken misstänker penningtvätt MÅSTE de vägra transaktionen och meddela polisen.

  MEN, och det är ett viktigt men, de är FÖRBJUDNA att tala om det för kunden.

  Med andra ord, om en bank vägrar genomföra en betalning MÅSTE de hävda att det är deras eget beslut/tekniska problem ÄVEN OM det indirekt är FI eller polisen som egentligen är inblandade.

  Penningtvättlagen, och motsvarande EU-direktiv, måste alltså rivas upp om artikel 32 skall genomföras. Penningtvättlagen kräver nämligen att det är banken som skall ta på sig skulden. Artikel 32 skulle förbjuda dem att göra det...

  SvaraRadera
 3. Nej viktualiebroder, det står ju bara att det mpste fastslås "objektiva regler som anger de omständigheter och förfaranden", när detta händer. Penningtvättslagar kan ju mycket väl vara objektiva...

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.