2012-11-18

USA: Republikanerna blir... pirater?


I den amerikanska kongressen har en republikansk grupp som arbetar med förnyelsearbete tittat närmare på upphovsrätten. Till skillnad från sina europeiska kollegor tycks de tänka utanför boxen.

Man slår fast att...
 • Dagens upphovsrättsregim inte tjänar sina ursprungliga syften.
 • Dagens upphovsrätt hotar den fria ekonomin och kapitalismen.
 • Dagens upphovsrättslagstiftning hotar kreativitet, kultur, vetenskap, yttrande- & tryckfrihet samt utvecklingen av den digitala ekonomin.

Ser man på! Smaka på det här citatet...
"Copyright violates nearly every tenet of laissez faire capitalism. Under the current system of copyright, producers of content are entitled to a guaranteed, government instituted, government subsidized content-monopoly."

Vad vill man då göra åt problemen?
 • Sänka nivåerna för skadestånd i upphovsrättsmål.
 • Utöka scoopet för när det är tillåtet att kopiera (fair use).
 • Straffa dem som medvetet kommer med falska anklagelser om upphovsrättsbrott.
 • Inskränka den grundläggande upphovsrätten till 12 år (med möjlighet till förlängning i perioder, som blir dyrare ju längre tid den förlängs).
 • Krav på registrering av verk som skall skyddas av upphovsrätten.

Radikalt – och klokt.

Nu skall man kanske inte ha allt för höga förhoppningar. Dessa åsikter är ren dynamit i den amerikanska politiska debatten, inte minst inom det republikanska partiet.

Frågan är så känslig att rapporten redan har plockats bort från arbets- och studiegruppens hemsida. Men naturligtvis han många tanka hem den innan den försvann. En PDF finns här »

Resan mot en reformerad upphovsrätt är lång. Men det är ett gott tecken att man har börjat ifrågasätta och diskutera dagens upphovsrättsregim. Och jag tycker att analysen ovan är mycket lovande.

Läs mer hos Knowledge Ecology International: Republican Study Committee report suggests copyright reforms, including shorter copyright terms and expanded fair use »

Uppdatering: That Was Fast: Hollywood Already Browbeat The Republicans Into Retracting Report On Copyright Reform »

Uppdatering 2: Marginal Revolution - Don’t Mess with the Mouse »

Uppdatering 3: BoingBoing - Cowardice: Gutless House Republicans retract copyright paper in less than 24 hours »

9 kommentarer:

 1. jo, man kunde ju nästan knäppa med fingrarna innan Republikanerna tog tillbaka allt vad den där kommittén kommit fram till :>

  SvaraRadera
 2. Boing Boing har många kommentarer:

  http://boingboing.net/2012/11/17/cowardice-gutless-house-repub.html

  SvaraRadera
 3. Ja riktiga frimarknadskapitalister som tänkt igenom saken inser att intellektuell äganderätt är helt oförenligt med en individuell äganderätt. Kul att det börjar hända saker på den fronten i USA =)

  ""IP" requires asserting the right to do violence to someone for making a copy using their own materials on their own property. Clearly there is no such right."

  Har du läst Stephan Kinsella's uppsats "Against Intellectual Property"?

  http://v.i4031.net/StatistFallacies/IntellectualProperty

  SvaraRadera
 4. Undantag, dispens, kompis, kompis, specialregler ... särintressen? Det där får du äga, det där får du inte äga. Hmmmm, ...

  SvaraRadera
 5. vad betyder boing? Stavas det inte Boeing?

  /tacksam för svar

  SvaraRadera
 6. Jag har ingen aning vad boingboing betyder, men det är Cory Doctorows (and friends) blogg som uppdateras typ tjugo gånger om dagen och är väl värd att följa, en av de mest populära i världen för övrigt - och copyright är ett av de ämnen som det postas om med jämna mellanrum.

  SvaraRadera
 7. "Boing" brukar användas som en "ljudeffekt" för studs- eller fjäderljud i serier.

  SvaraRadera
 8. De som är mest i händerna på upphovsrättslobbyn är demokraterna. Sedan att republikanerna har vasinniga åsikter i andra frågor är en annan sak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tyvärr är det i USA så att varje "parti" är lika splittrat som om man skulle göra ett axplock från hela sjuklövern här i Sverige och försöka presentera med en samlad politik.

   Därmed får man den här typen av motsättningar. Tea Party-rörelsen var även den sund innan den dragit till sig kristna fundamentalister, högerhökar, allmänna stridspittar och drogliberaler - och de sedan upptäckte att de satt under samma flagga.

   Att det knakar i fogarna hos både republikanerna och demokraterna på ett sätt som får svenska S att se helgjutet ut är ett oomtvistat faktum.

   Radera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.