2012-12-03

McDonalds - Varför denna upprördhet?

Den här historien med att McDonalds-chefer sålt arbetstillstånd (eller snarare jobb som ger arbetstillstånd)... Vad är det egentligen som är så upprörande?

Visst, det är inte OK för en mellanchef i ett företag att sko sig på att sälja anställningar. Det gäller oavsett om det handlar om svenskar eller utlänningar. Men det är en fråga för McDonalds. (Trolöshet mot huvudman?)

Vad gäller samhället i övrigt – så förstår jag inte riktigt varför folk blir så upprörda över att människor från andra länder kommer hit och jobbar. Speciellt inte när det gäller jobb som de flesta svenskar ser ner på och inte skulle vilja ha själva.

Och om man ser till dem som köpt arbetstillstånd – så anser de uppenbarligen att det var värt pengarna att kunna komma till Sverige, jobba, betala skatt och bygga sig ett bättre liv.

N24» Expressen»

27 kommentarer:

 1. Det det handlar om är att det visar på desperationen hos arbetslösa. En desperation som inte är värdig hos någon person i ett civiliserat samhälle. Det här har inte att göra med någon form av upplyst utbyte av tjänster, utan om en exploatering av människor som inte ser någon annan väg till ett bättre liv än att muta sig till ett låglönejobb i väst.

  Jag har svårt att se hur du som libertarian kan missa det.

  SvaraRadera
 2. Att det finns fattiga människor runt om i världen som söker en bättre framtid är inget nytt. Ett sätt att hjälpa dem är frihandel och tillväxt.

  Men för den som har möjlighet att välja en kanal till ett jobb på Donken i Sverige snarare än att fastna i någon riktigt grisig människohandels-härva... Jag har svårt att bli upprörd över att dessa människor tar chansen.

  Lite har jag en känsla av att de flesta som är upprörda över denna historia antingen ogillar utlänningar - eller är samma slags folk som motarbetar frihandel och som är skeptiska till tillväxt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genom tiderna har de med mera makt utnyttjat dem som inte har det.Europa var fattigt fram till slutet av 1500-talet när man lärt sig bygga skepp och kunde segla och stjäla rikedomar - först i Sydamerika och senare i Afrika.

   Enda sättet är att inte ha en sådan satans von oben-attityd och istället se till att var och en kan försörja sig själv. Och se till att betala marknadsmässigt för det som utvinns och produceras.

   Radera
 3. Man kan ju undra om Henrik ens förstått varför folk blir upprörda. För det första finns det massor med ungdomar som gärna jobbar men inte kan få jobb. Istället går de på socialbidrag och kostar kommunerna pengar. För det andra är det inga riktiga jobb. Det handlar om att skaffa papper så man kan komma in i EU för att söka asyl eller jobba svart i ett annat land.

  Att det blir tillväxt när man sätter ungdomar i permanent utanförskap kan ifrågasättas. Det är svårt att se nyttan med att importera arbetstagare till yrken där det finns massor med arbetskraft som lever på skattebetalarna och kan börja jobba direkt. Nyttan finns där det finns en reell brist på kunskap. Det ger tillväxt.

  SvaraRadera
 4. "– Visst, jag har förlorat mina pengar men nu har jag ett jobb, säger en av de anställda till Aftonbladet."

  SvaraRadera
 5. för att piska upp upprördhet hos populasen, man säljer alltid lösnummer så.

  SvaraRadera
 6. Hmm jag brukar alltid hålla med dig (nästan), men detta känns märkligt.

  Så i princip tycker du att arbetsgivare skall kunna SÄLJA sina arbetstillfällen på en "fri marknad"? Den ungdom som betalar bäst (eller har rikast föräldrar) får köpa ett jobb av t.ex. McDonalds?! Så får de själva avgöra om de i praktiken vill jobba gratis i ett eller flera år för att komma in på arbetsmarknaden?!

  SvaraRadera
 7. Har du en aning om hur många svenskar och nysvenskar som redan har rätt att bo här som brukar söka till lediga jobb på donkan? I min hemstad brukar det ligga på ca 1000 personer per utlyst ledig tjänst

  SvaraRadera
 8. Det här var nog ett av det sämsta jag läst. Principen är uppenbarligen för sådana "tänkare" som du själv att arbetsgivarna skall sälja ut sina arbetstillfällen. Vad slags samhälle skulle det bli av detta. Kanske dags att tänka aningen längre än näsan är lång

  SvaraRadera
 9. Det är ungefär som när svenska staten "köper in" platser hos arbetsgivare för att bli av med arbetslösa i Fas3, alltså anordnarbidrag på 5000kr/månaden för en slav.
  Här köper nysvenskar ett andrum i form av arbete. Cyniskt alltihop och knappast ett samhälle jag vill se.

  SvaraRadera
 10. Det som skett på McD är väl ändå bättre än att dessa människor får gå fattiga i de länder de kommer ifrån? Eller att de hamnar i klorna på människosmugglare som säljer dem till slavarbete?

  SvaraRadera
 11. Det här fick mig att undra om HAX blivit kapad. Läst bloggen sedan pre FRA och har sett mycket som jag inte håller med om men kan respektera. Men det här fick mig att undra. Att ursäkta de som utnyttjar folk på det här sättet känns otroligt lågt. Mitt förslag är att McD ordnar "arbeta utomlands"-ansökningar om de har svårt att få folk i Sverige. Då kan de som vill söka jobb här för att få uppehållstillstånd söka på plats i sina hemländer utan att behöva köpa anställning svart. Det är för övrigt något som arbetsförmedlingen eller annan aktör kunde hjälpa till med. Om en bransch har svårt att få folk kunde de ordna träffar i länder där det finns lämpliga sökanden och samordna sig med migrationsverket.

  Återigen - om "vi skall inte ha några regleringar utan bara den starkes rätt" är liberalt så blev jag precis väldigt vänster igen. För mig är det en rent fascistisk tanke så jag hoppas att jag tolkat det hela galet.

  /Arthur

  SvaraRadera
 12. Alla, i alla länder, bör få flytta till Sverige om de kan visa att de har ett jobb. (Ifall någon trodde att jag tycker något annat.)

  Jag anser även att alla - i största allmänhet - skall få flytta till Sverige, så länge de inte ligger någon annan till last. (I vart fall inte förrän de kvalat in i samma försäkringssystm som alla andra svenskar.)

  SvaraRadera
 13. Jag kan ge mig fan på att detta slutar med att ett antal stackare kommer att utvisas ur landet. Det är vad detta ståhej kommer att leda till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henrik, sluta spela dum och tala klarspråk din tönt! Du vet mycket väl vad detta handlar om.

   Anledningen att Mc Donalds väljer att ta in arbetskraft från utlandet är för att de får sämre anställningsvillkor i form av visstidsanställningar, tillskillnad från en svensk medborgare eller person med uppehållstillstånd som skulle få tillsvidareanställning.

   Anledningen till att du inte har några problem med detta är för att du ser detta agerande som ett effektivt sätt att få systemet som idag ger rätt till tilsvidareanställningar som inneffektiva.

   Va ärlig åtminstonde din tjockis!

   Radera
  2. Det är inte McD som har tagit in dem. Det är enskilda mellanchefer som har tjänat sig en hacka. Och jag tror inte alls att de skulle få några arbetstillstånd över huvud taget om det bara handlade om visstidsanställningar.

   Radera
  3. Alla arbetskrafts-invandrings-lågstatus-jobb har visstidsanställningar, eftersom arbetstillståndet måste förnyas inom korta intervalller. Visst detta är migrationsverkets skapelse, men människor utnyttjar gärna detta pga att den arbetskraften har mindre skydd och därmed har de ingen möjlighet till effektivt fackligt skydd.

   Radera
  4. ...visstidsanställninar brukar också ha lägre lönenivåer

   Radera
 14. Jag trodde det här var nåt skämt, eller att du citerade nåt extra korkat inlägg du hittat nånstans....

  Inte helt övertygad än att du inte trollar, efter att ha läst dina märkliga kommentarer.

  Förklara lite mer hur du tänker. Ska alla jobb vara till salu? Eller gäller det bara lågstatusjobb som McDonalds?
  Vad jobbar du med? Vad tycker du ditt jobb ska kosta?

  SvaraRadera
 15. Nej, jag har inte påstått att auktion av arbetstillstånd skall vara landets nya politik. (Även om man kan fundera högt över om det inte vore mindre orättvist än delar av det system vi har i dag.)

  Vad som stör mig är det väldiga påstället över att några stackare har lyckats köpa sig in på den svenska arbetsmarknaden. Detta kommer förmodligen att sluta med att de blir utkastade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. som sagt du är för aktion av arbetstillstånd eftersom du set det som ett effektivt vapen att förstöra dagens system, så lägg av med det här dubbelsnacket och tala klarspråk

   Radera
 16. Ur arbetstagarnas perspektiv håller jag med dig till 100 %, HAX. De tycker uppenbarligen det är värt X kr i initialkostnad för att tjäna 16 000 kr/mån (eller vad man nu tjänar på McDonalds) och få bo i Sverige. Jag skulle själv gärna göra detsamma om jag ville flytta till ett annat land.

  Ur mellanchefernas perspektiv tycker jag dock att det hela är djupt förkastligt. De anställer visserligen folk till en nettoersättning som de är nöjda med, men mellanskillnaden lägger de ju inte i verksamheten utan i sina egna fickor. Vi kunder får alltså betala mer för hamburgarna än vi skulle behöva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, kunderna drabbas ju inte. Detta är en transaktion mellan de arbetssökande och mellancheferna. McD:s ekonomiska ekosystem står utanför det här.

   Däremot kan det mycket väl vara trolöshet mot huvudman - eller i vart fall något slags otillbörligt nyttjande av ställning.

   Radera
  2. Bara om alternativet är att anställa en svensk. Hade de haft möjlighet att anställa folk för mindre än 16 000 kr (återigen, eller vad de nu tjänar) så hade de kunnat pressa priserna ännu mer på hamburgarna. Jag skulle därför vilja påstå att det både är McDonalds och McDonalds kunder som är förlorarna i det här.

   Radera
 17. Det är jo inte precis något som är unikt för McDonalds. Har du pengar kan du enkelt få båda arbets- och uppehållstillstånd i USA:

  "Green Card Through Investment

  Entrepreneurs (and their spouses and unmarried children under 21) who make an investment in a commercial enterprise in the United States and who plan to create or preserve ten permanent full time jobs for qualified United States workers, are eligible to apply for a green card (permanent residence).

  Up to 10,000 visas may be authorized each fiscal year for eligible entrepreneurs.

  You must invest $1,000,000, or at least $500,000 in a targeted employment area (high unemployment or rural area). In return, USCIS may grant conditional permanent residence to the individual."

  SvaraRadera
 18. Frågan är om de sålt jobb eller anställningserbjudanden? Det framgår inte riktigt av artikeln.

  Har hört på omvägar att det är rätt vanligt att man säljer det erbjudande som behövs för att söka uppehållstillstånd. Något jobb finns inte i verkligheten utan personen kommer hit och jobbar svart eller lever på någon form av brottslighet. När de första två åren gott så är både personen och företaget försvunna sedan länge.

  SvaraRadera
 19. Vänta nu, var det det du själv som skrev det där tramset, Henrik? Det var inte ett citat från någon komplett förvirrad stureplanscenterpartist? Inbillar du dig alltså på fullt allvar att det är ett arbete på McD som araberna betalar för?

  Det som säljs är skäl till uppehållstillstånd. Huruvida araberna därefter någonsin sätter sin fot bakom disken på en McD-restaurang är en annan och tämligen ovidkommande fråga. Ett svenskt uppehållstillstånd med följande anhöriginvandring och arbetsfri livstidsförsörjning på svenska bidrag för hela klanen (inklusive de medlemmar som är kvar hemma) är värt bra mycket mer än såväl den lilla investeringen på 100 tkr som en deltidslön från McD.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.