2012-12-10

Nu fixar marknaden billig data-roaming


Data-roaming över mobilnätet har varit ett elände i EU och resten av världen. I EU har priserna legat på uppåt 30.000 kr / GB och människor som varit ute och rest i världen har mötts av teleräkningar på hundratusentals kronor när de kommit hem.

Problemet är att denna marknad är ett chicken-race där ett antal gamla monopolföretag i Europa har vägrat anpassa priserna till verkligheten. Och då har ingen annan traditionell operatör kunnat eller vågat göra det heller.

Resultatet har blivit en konstlad brist – som inte har något med en fri, fungerande marknad att göra.

Politikerna har reagerat på detta och reglerat priserna. Vilket var ett kraftfullt slag i luften. Nyheten var att EU har gjort det billigt att använda datorn, surfplattan och den smarta telefonen i Europa. I verkligheten landade denna reglering på 8.000 kr / GB – vilket också är ett helt oöverkomligt pris för vanliga människor.

Men nu börjar det hända saker. Telefondirektör Stenberg har, efter åratal av förberedelser, nu kommit så långt med sitt roamingprojekt för data att det börjar rullas ut i en beta-variant.

Och nu talar vi om helt andra priser. 149 svenska kronor för 10 GB! Land för land kommer denna tjänst – Fogg Mobile – att rullas ut i EU. Och sedan även i många andra länder i världen. Naturligtvis kommer SIM-korten också att fungera i Sverige.

Det är riktigt, riktigt bra att en fri aktör på marknaden nu slår in en kil där gamla monopolföretag har misskött sig och politikerna ägnat sig åt meningslösa symbolhandlingar. Och på tiden.

Foggs hemsida »
Computer Sweden: Mobiluppstickare lovar roaming-rea »
Ekonominyheter: Ny svensk mobilaktör lanserar global internetaccess till lokala priser för alla som reser »

6 kommentarer:

 1. Tänka sig att marknaden kan åstadkomma nåt utan att en viktig politiker fungerar mellanhand och talar om hur företagen skall hantera sina affärer. Fantastiskt. Snacka om CSR, alltså. Jag är skakad i grunden. Det här måste firas. Vilket nyår det blir.

  SvaraRadera
 2. Hold your horses, än så länge fungerar det bara i Danmark och Sverige.
  Ingen vet vad priset kommer bli när de utökar.

  SvaraRadera
 3. I någon av texerna står det 149 kr för EU - och möjligen mer när de går WW.

  SvaraRadera
 4. UK, Irland - sedan Österrike och Italien i början av 2013. Nu väntar jag spänt på Belgien, Frankrike, Holland och Tyskland.

  SvaraRadera
 5. du är lite naivt av dig HAX dom fogg kommer höja priset precis som tele2 gjorde när dom hade tillräckligt många kunder.


  KJJ

  SvaraRadera
 6. På fria marknader med flertalskonkurrens där kundrelationen är viktigaste principen i företagandet blir priserna alltid resonabelt låga till kundens fördel. Idag kan vi endast drömma om ett sådant marknadstillstånd. Idag är relationen till Staten och den förhandenvarande politiska konstellationen i alla maktcentrum viktigast. Go figure!

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.