2012-12-05

Snuset - Sveriges biljett ut ur EU?


Snus är en viktig fråga för svenska folket.

När EU nu vill ödelägga det svenska snuset – då är reaktionen kraftig. Och människor blir naturligtvis mer skeptiska till EU.

Nu till något helt annat, för ett ögonblick...

Storbritannien är förmodligen på väg mot en folkomröstning om sitt förhållande till EU. Resultatet kan bli att britterna stiger ur, men fortfarande har ett omfattande frihandelsavtal med EU.

Det kommer i så fall inte att vara något mesigt avtal, som EES-avtalet – utan något som ger britterna verkligt inflytande som en jämbördig avtalspart.

Då finns det plötsligt en modell för hur man kan stiga ur EU med bibehållen frihandel. Och då skulle Sverige kunna göra samma sak.

Åter till snuset...

Striden om snuset kan mycket väl komma att bli en vattendelare. Förr eller senare får folk nog av Bryssels klåfingrighet och självgodhet.

Kan man tänka sig en folkligare och bredare förankrad symbolfråga för ett "Sverige ut ur EU!" än snuset?

15 kommentarer:

 1. måhända början till slutet för Sveriges EU-medlemskap om det fortsätter barka såhär, speciellt med Censilia

  SvaraRadera
 2. Risken finns naturligtvis också att EU känner sig lite extra protektionistiska och att ett eventuellt frihandelsavtal med Storbritannien inte alls skulle bli så förmånligt. Om de inte rent av vill statuera ett exempel. Alla britter har inte riktigt förstått att imperiet inte existerar längre.

  Att sedan dra några slutsatser för sveriges del är också vanskligt.

  Jag gillar inte heller EU som det ser ut idag men jag anser att det är viktigt att vara medlem eftersom ekonomiska block blir allt viktigare och de som inte är medlemmar får sitta utanför och se på medan jättarna delar upp marknaden mellan sig för att förhoppningsvis få några smulor från bordet. EU har också möjlighet att stå upp emot, framförallt, USA men Sverige ensamt har bara att vända upp rumpan och allra ödmjukast be om lite glidmedel.

  Tyvärr så har EU lätt att blanda sig i små frågor och strunta i de större men jag anser att man bör arbeta på att styra skutan rätt och inte hoppa överbord.

  SvaraRadera
 3. Om UK lämnar EU bör vi vettiga små länder i Norra Europa (se dk fi nl es no is) göra gemensam sak med britterna och lämna EU och bilda ett handelsblock som gemensamt sätter hårt mot hårt i förhandlingarns med monsterbyråkraterna i Bryssel.  SvaraRadera
 4. Lämna EU ? Men hur ska det då gå med Landsfaderns inflytande ?

  SvaraRadera
 5. Nu fattar jag, det är inte världens undergång Mayakalendern förutspår ... det är EU:s

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha, vi kan hoppas... :-D

   Radera
  2. Folk som snusar ser så töntiga ut. Rent estetiskt vore ett förbud underbart!

   Radera
  3. Folk som har frisyrer ser oerhört töntiga ut.
   Reglera om rakning!

   Radera
  4. Som en som aldrig har brukat tobak i någon form så anser jag att snus är betydligt bättre än rökning, därför vore förbud mot snus men ej mot rökning helt idiotiskt.

   Radera
 6. Storbritannien har i sammanhanget ett unikt nätverk i samväldesländer och dessutom en osedvanligt bra förutsättning i det engelska språket som gör att man med någon slags realism kan förvänta sig att Storbritannien kan klara sig utanför EU.

  Det vore rent av korkat att tro att Sverige skulle ha några sådana förutsättningar att klara sig ensamt. Det här med självbestämmande är en myt. Det enda självbestämmande vi skulle få är att helt frivilligt följa med den internationella ekonomins förutsättningar. Välj vilken färg du vill bara du väljer svart, typ.

  Och snuset kommer inte att försvinna i Sverige på grund av EU, detta är en fördragsfråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske, men om Sverige och ett antal andra mindre länder lämnar EU gemensamt tillsammans med britterna faller det argumentet.

   Förresten är Schweiz inte med i EU och klarar sig alldeles utmärkt.

   Radera
 7. Lämna EU? Ursäkta, är folk riktigt medvetna om att Sverige är extremt beroende av handel med Tyskland? Pippi Långstrumpekonomin är ändå illa ute, genom långtgående utvecklingar i den europeiska ekonomiska historien. Den frihandelsorganisation som Sverige tidigare tillhörde, EFTA, fungerade aldrig därför att alla dess medlemmar hade mer handel med de dåvarande EU-länderna än med varandra. Hoppet om att Skandinavien skulle kunna samarbeta är fåfängt, för uttrycka sig snällt.

  http://waldemaringdahl.blogspot.mx/2010/02/european-economy-since-1945.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle Sveriges handel med Tyskland försämras om vi inte var med i EU? Om vi hade varit med i EMU hade du säkert sagt att vi inte skulle kunna lämna EMU pga handeln med Tyskland.

   För övrigt tycker jag Tyskland (och kanske Polen och Baltikum) borde lämna EU och gå med i Norden (och återgå till sina gamla valutor).

   Radera
  2. EG, och även kol/stålunionen kan med fog sägas ha varit en välsignelse för Sverige.

   EU är däremot inte bara en boja om foten utan tillika en särdeles tung och spikförsedd sådan.
   Jag måste säga att jag är litet förvånad över att höra en företrädare för Eudoxa rosa roten till den mest statligt reglerade marknaden sedan Sovjetunionen föll.

   Om EU är Sveriges enda hopp om att få vara med på marknaden då ligger vi rätt illa till. Mycket möjligt att det är så men då är frågan snarare att söka till hur och varför ett land med sådana resurser inom både råvaror och kompetens som Sverige kan ligga så pass illa till på den internationella marknaden.

   En sak är säker - man kan inte vara anhängare till EU och samtidigt vara anhängare av den fria marknaden. Det tåget gick i och med Maastricht.

   Radera
 8. Kan man tänka sig en folkligare och bredare förankrad symbolfråga för ett "Sverige ut ur EU!" än snuset?

  Ja, saltlakris hade givetvis blivit en sådan symbolfråga i ännu högre grad om inte EU ändrat sig om det förbudet.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.