2013-01-08

Stenbeck – en ögonblicksbild


SVT håller tydligen på att visa en dokumentärserie om den svenske medie- och telemogulen Jan Stenbeck. Vi får se om den är tillgänglig även för oss i utlandet. I så fall skall jag se ikapp i helgen.

Mitt starkaste minne av Jan Stenbeck är den debatt som Publicistklubben höll på Berns, där Stenbeck satt och avsatte TV4-chefer inför öppen ridå – i någon färgglad blazer och med skjortan uppknäppt långt ner på magen. Det är en bild som biter sig fast.

Vid ungefär samma tid skrev jag en artikel om Stenbeck till tidskriften Nyliberalen. Min utgångspunkt var att vi i den unga borgerligheten hade kampanjat för fri radio och tv i årtionden, utan någon som helst framgång. Allt vi gjort var att slänga tid och energi in i ett stort svart hål. Sedan kom Jan Stenbeck och hans satellit-sända TV3. Beam me down, Scotty!

Fritt ur minnet, skrev jag något i stil med att man inte skall vänta sig att det fria ordets riddarvakt alltid presenterar sig i form av bildsköna unga MUF:are och LUF:are i skinande rustning. Istället kommer det fria ordet från en blekfet, svettig, bullrig, otålig telekomdirektör med kort stubin. Eller något åt det hållet. Vilket var tänkt att vara något hoppfullt.

Detta var innan internet. Kvällen efter att tidningen kommit ut började det rassla i min telefax. Ett papper gav sig till känna, millimeter för millimeter. Brevhuvudet löd...

Jan Stenbeck
New York

...vilket man får medge är ett imponerande brevhuvud, speciellt som det inte fanns någon brevfot med några som helst andra kontaktuppgifter.

Sedan lät Jag Stenbeck meddela att "blekfet" borde vara "skärfet" eller "rödfet" med tanke på hans senaste solsvedda fisketur i Karibiska Sjön och hans allt för ofta nödvändiga utbrott mot sina medarbetare.

I nästa stycke var det det där med svettig, vilket ju inte heller riktigt var tänkt som en elakhet. Här bad Jan Stenbeck om en källa – så att han i framtiden kunde undvika den damen.

Det var tider, det.

Tyvärr gör dom inte människor som Jan Stenbeck längre. Men hans minne är ljust. Mycket ljust.

9 kommentarer:

  1. Ja, hellre excentriska entreprenörer på den fria marknaden istället för politker.
    Vet inte hur stenbecks imperium såg ut men jag gillar allt som inte är
    i samma säng med staten, då är det korporativism och man använder statens våldsmonopol (oftast räcker det med byråkraterna) för att tränga ut andra.
    Återigen, nämner detta utan att anspela på stenbeck.
    Vi har tyvärr ingen fri marknad idag utan det är bara att suga rätt polkagris i regeringsposition så får man sin affärside lagstadgad.

    SvaraRadera
  2. Jag vet eller minns inte mycket av Stenbeck. Han påstås ha varit en gåta. Är det så? Hur? Varför? Nån som vill eller kan förklara?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han var kanske en gåta för somliga.

      Vi socialiseras till en likformig massa (läs fårskock).

      Den som vågar bete sig som en människa upplevs av skocken vara konstig, och får problem av alla de slag på grund av det. Till slut blir lagarna anpassade efter fårskockens begränsade beteende. Efter det stannar det inte vid blickar och förlöjliganden längre, utan annorlunda önskemål eller beteenden blir omöjliga. Man tillåts ej längre vara en hel människa med mänskliga krav på tillvaron. Bara som exempel skall väl husdjur numera enligt lag vara chippade? Undrar om Stenbeck tyckt att han skulle fått bestämma själv huruvida hans hundar skulle vara chippade eller ej.

      /Bert

      Radera
  3. Med en syrlig ton: Ja tänk så mycket det har dansats för "arvet" efter Ivar Kreuger..

    --steelneck

    SvaraRadera
  4. Imperiet kom via fadern Hugo som hade hand om Kreugers tillgångar efter Ivars död. Att Korsnäs, Sandvik, och Kinnevik kommer därifrån är nog odiskutabelt. Det finns flera bra böcker som ger en bild av Kreugers öde som inte har så stark röst.

    SvaraRadera
  5. Ja, Hugo var instrumental i uppdelningen av Kreuger & Tolls tillgångar tillsammans med Wallenberg och troligen gjorde de också vissa "tjänster" åt en viss J.P Morgan i USA, som flera gånger konkurrerats ut av Kreuger på den absolut högsta nivån av lån till länder efter WWI. Det var kanske i spåren efter den vänskapen som Jan hade ett kontor väntande hos Morgan Stanley efter hans studier på Harvard.., alldelens oavsett hur studierna avlöpt.

    Kreuger kan ju på flera sätt kunna sägas vara fadern till de mer, skall vi säga "kreativa" räkenskaperna som idag närmast blivit standard. Tyskland erbjöds bla. ett lån 1929 som ännu med dagens mått var astronomiskt, detta under en tid då Tyskland fortfarande led mycket svårt efter hyperinflationen 1923 och Versaillesfördraget, ännu var Hitler fortfarande bara en obskyr figur i politikens utkant utan makt, 1928 fick NSDAP bara 2,8% av rösterna.

    Dessa lån, som det mycket lyckade till Frankrike 1927, till det krigshärjade europa hade en konstruktion som i mångt och mycket liknar Marchallplanen som sjösattes av USA efter WWII, som innefattade en kapitalöverföring från USA till Europa, Marchallplanen dock med helt andra amerikanska förmånstagare.. Även Sovjet erbjöds ett lån som var än mer astronomiskt, även det med förbehåll som förbjöd upprustning och dessutom krav om tillåtande av privata företag, men Stalin nekade, då. Men K&T ägde företag som redan hade verksamhet där, bla Asea. Hade Kreuger inte mördats så hade kanske historien sett väldigt annorlunda ut. Hitler hade kanske inte kommit till makten såsom han gjorde genom en mer välmående tysk ekonomi (statslånen var mycket förmånliga) och USA kanske inte hade kunnat skaffa sig de ekonomiska fördelarna så att de hade kunnat bygga sitt imperium och sas. "March all"-over the place. Kreuger var den obestridlige fursten i den första globala finansstaten, på gott och ont, med många mäktiga fiender bland både stater och finansvärld. Hemma såväl som globalt.

    I somliga böcker framhålls att det kan finnas ett samband mellan Kreugers konkurrenter, lånet till tyskland och börskrashen 1929. Att de nyttjade osökerheten i NewYork-börsen för att skapa en kris precis när låne-emissionen skulle placeras. Vi har ju på senare tid fått insikt hur Ford och många andra mycket tunga amerikanska industri och finansintressen direkt stöttade Nazistpartiet initialt. Tom. den misslyckade "Business Plot" 1933, som var ett statskuppförsök i USA utfört av tämligen tunga finans-industri-militära namn.

    Vi har nog än idag inte riktigt fattat hur stort hans imperium var. I runda slängar alla gamla svenska industristoltheter som Ericsson, Asea, Sandvik, LKAB, Boliden, SCA, SKF osv.. Idag kan vi ibland höra talas om Rothschilds i vissa kretsar, men redan våra hemtama helylle Wallenberg kontrollerar större värden globalt än vad de gör, och väldigt mycket av Wallenbergs tillgångar har en historia i Kreugerimperiet.

    --steelneck

    SvaraRadera
    Svar
    1. De helylle Wallenbergarna gick väl inte tomhänta ur uppdelningen av Kreugers imperium? Det är svårt att tro att Kreuger var utblottad vid tiden för hans mord/självmord med tanke på de värden och tillgångar som ex Stenbeck o Wallenberg tog över. Vad gäller finansiell ställning vid Ivars död. Morgans blankning på LM Ericsson var en chansning som inte gick hem, och Kreugers död måste varit en stor lättnad i dessa kretsar.

      Radera
    2. Man kan nog lungt påstå att det flög stekta sparvar Wallenberg väg. De var troligen de största vinnarna. Både Jacob Wallenbergs och advokat Hugo Stenbeck hade ju mandat i Kreugerkommission och därmed kontroll över att händelseförloppen utvecklade sig i för dem rätt riktining. På 50-talet begärdes en granskning av konkursförvaltningen, något som helt enkelt inte gick att göra fullständigt eftersom en utredning av Price, Waterhouse & Co hemligstämplades. Utblottad var nog det sista som kunde sägas om Kreuger, i synnerhet med dagens sätt att mäta tillgångar på den nivån i finansvärlden.

      Vad som inte togs över av svenska intressen var de där statslånen som på många sätt kan jämföras med Marchallplanen efter WWII. Kreugerplanen gick i stort ut på att kanalisera överskott från framförallt USA till länder med behov av långa krediter till i sammanhanget mycket låg ränta. Motprestationen var beviljande av olika koncessioner, i Kreugers fall oftast tändsticksmonopol. Konstruktionen i sig var inte alls ovanlig vid denna tid, dock storleken på summorna.

      Med författaren Gustaf Ericssons ord så beskrevs Kreugerplanen så här:

      ".. uppgiften att försöka skapa en förnuftsmässig byggnad mitt inne i Europas kaos, en världsorganisation för att reglera världshushållningsproblemen och det ekonomiska utbytet mellan alla världens länder, en internationell och överstatlig finansmakt, som skulle kunna förebygga revolutioner och valutakatastrofer, arbetslöshet och massnöd, genom att tillse att pengar och varor cirkulerade i säkra kanaler och i jämna strömmar, rättvist fördelade över alla världens länder."

      --steelneck

      Radera
    3. Det bör dock ha varit viktigt för sverige som nation att upprätthålla bilden av "utblottad" för att säkra de svenska industriföretagen svenska händer, för de var verkligen inte luft.

      --steelneck

      Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.