2013-01-08

Kina: Fri ekonomi ger krav på ökad frihet

I Kina växer protesterna mot den regelmässiga censuren av media.

Den reformvänliga tidningen Southern Weekend står på sig och får allt bredare stöd. Folk protesterar öppet och censuren håller på att bli ett hett ämne i sociala media. The cat is out of the box, typ.

Även om inget kommer att förändras över en natt, så är detta en oundviklig utveckling. En relativt sett fri ekonomi och ökat välstånd leder till att människor vill mer i sina liv. Medborgerliga fri- och rättigheter (som yttrande- och tryckfrihet) är exempel på högre värden som allt fler kineser nu kräver att få del av.

FT: China media stand-off with censors escalates
WSJ: Censorship Protest Gains Support in China

9 kommentarer:

 1. Det vore trevligt att disutera lilla saltsjobadsavtalet. Om man kan komma överens om att hantera invandrarfrågorna på ett visst vis, så finns det inga hinder att hantera andra frågor utan att beakta läsarnas bästa.

  http://www.youtube.com/watch?v=BE52K01khFo

  Och vilka frågor får utrymme? Varför tar sport plats i vanliga nyhetssändningar?

  SvaraRadera
 2. kanske finns ett allmän intresse att se om ägarbilden ser likadan ut där som i USA, eller Sverige eller Norge. helt klart är ju att få ägare dominerar ägarstrukturen och frågan är om samma fenomen kan ses i Kina?

  SvaraRadera
 3. Ägarbilden ser ut på det sättet att den tidigare kommunistiska nomenklaturan äger och styr landet och varken högern eller vänstern tycks se några större problem med detta eller att den konverterat den kommunistiska staten till en fascistisk kapitalistisk diktatur som ägnar sig åt tortyr, statligt organiserad organhandel och massavrättningar.

  Om några år är Kina den ledande ekonomin på denna glob sen är det bara en transportsträcka innan dom bestämmer vad du ska lära dig i skolan. Usa´s dominans kommer att ses som kindergarten i jämförelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om Kina har en tillväxt på 8 % per år och USA och EU har en tillväxt på 2 % per år så dröjer det 15 år innan Kinas ekonomi är lika stor som EUs och USAs. Tillsammans är USA och EU då fortfarande dubbelt så stora.

   Och visst kan det hända att Kina kommer ikapp USA och EU. Men det finns väl inget som tyder på att dom kommer komma förbi och dra om ordentligt?

   Och under dessa 15 år så går Kina riktning mot frihet och USA/EU i riktning mot fascism om allt fortsätter som nu. Så fan vet vad som är bäst.

   Rådata: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)

   Radera
 4. Där ser man hur lätt socialister har för att anamma fascistiska styresformer när det passar dom. Vilkas ärenden går socialisterna/kommunisterna i Kina? Är det möjligen globala ekonomiska intressen som har sina händer med i "reformationen". Dessa protester är enbart till för att visa hur välvilligt Kinas högsta styre är. De har för länge sedan insett att de inte kan styra folkliga gatuprotester men de släpper inte det fritt offentligt. De gör bara inget när det kommer kritik från gatan. Kinesernas största skräck är att landet splittras upp i alla sina etniska folk och deras regioner. De kör sakta och långsamt och värker ut kommunismen, inför korporativism, skyddar och värnar det globala storkapitalet med specialregler. Snart kallar dom sig socialdemokrater i Kina, ska ni se.

  SvaraRadera
 5. rättelse: ... fascistiska styreformer och dito ekonomiska modeller ...

  SvaraRadera


 6. Det har inte funnits några socialister i Kina sedan Friedman undervisade det kinesiska ledargarnityret vid tiden för massakern på Himmelska fridens torg och den kapitalistiskt fascisitska revolutionen har följt samma samma spår som alla andra nyliberala omvälvningar.

  Dom styrande har stulit statens tillgångar under det internationella kapitalets och sektliberalernas applåder och förvaltar det helt och hållet enligt nyliberal logik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du att det alltså var bättre under Mao?

   Radera
  2. Det var inte många rätt i den analysen.

   /noone

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.