2013-01-09

Vart går centern?


Någon försökte tänka lite nytt, radikalt och spännande. Alla blev upprörda. Det pudlades. Inget förändrades.

Så där är det hela tiden överallt i Sverige. För tillfället tycks det vara centerpartiet som skall kuvas av media och partiets konservativa flank - med anledning av förslaget till nytt principprogram. Och nu går partistyrelsen ut och säger att man nog bara skämtade, typ...

Ett problem är kanske att de liberala krafterna i centern missade det bästa tillfället för förändring. Det vill säga när man valde en ny partiledare, med ett nytt mandat. Men då var det tyst - och först nu, något år senare, försöker man sparka upp en dörr som tidigare stod öppen.

Centern behöver förnyas, inte tal om annat. Och den liberala positionen i svensk politik är ledig. Så man kan tycka att det inte är så mycket att bråka om. Men frihetens fiender står på kö för att kasta in grus i maskineriet. Vilket knappast kommer som någon överraskning.

Centerns liberala falang skulle behöva en plan och en nypa professionalism - om det inte skall bli pannkaka av det här.

Se även: Motpol - Prärietankar - Pirate MEP Engström

18 kommentarer:

 1. Misstaget centern gjorde var väl att presentera polygami-förslaget på ett sätt som ledde till att det tolkades som ännu en röst som ville göra Sverige ännu mer profilerat mot islam, vilket isåfall skulle kunna ge antiliberala konsekvenser. Detta gjorde att förslaget togs emot med skepsis. Hade de på samma gång presenterat andra liberala förslag så att folk hade förstått att avsikten inte var pro-islamistisk utan liberal, hade det nog tagits emot helt annorlunda.

  Vad är förresten anledningen till att man inte samtidigt kunde föreslå t.ex. legalisering av sexköp och bordeller, att man fritt ska kunna ange i testamentet vad eftervärlden får göra med ens döda kropp, att även heterosexuella ska få lov att ha sexparader, etc? Kan det stämma att centern själva är rädda för liberala förslag som kan reta upp muslimerna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. storsmörsmugglaren09 januari, 2013 12:47

   Hehe, var är gilla-knappen?

   Radera
 2. Släng in Federley som partiledare så att vi blir av med detta parti för gott.

  SvaraRadera
 3. Så länge Annie Johansson är partiledare kan de glömma framgång. Förlåter henne aldrig för FRA. Dessutom, efternamnsbytet, viar ju bara vilken svennebanan hon är. Hon borde aktivera sig i socialmoderaterna, som alla andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. storsmörsmugglaren09 januari, 2013 12:49

   Haha. Du måste skaffa gilla-knappar till bloggen nu Henrik! :-)

   Radera
 4. Ja om deras avsikter var att göra sig själva till åtlöje så har de ju verkligen lyckats i alla fall. Partiprogrammet innehöll ett antal riktigt bra idéer för den som är liberal. Men det finns tyvärr lika många problem.

  Att Centern ska stå upp mot övervakningsstaten: Ser bra ut på pappret, men de här människorna har noll trovärdighet på den punkten. Om det är ideologiska libertarianer de vill flörta in sig på, tror de på allvar att dessa människor har missat hur centern har röstat i övervakningsfrågorna.

  Månggiftet. Egentligen bra, men dåligt formulerat. Istället för att utöka definitionen för äktenskap, så borde den tas bort, vilket per automatik skulle göra månggifte tillåtet i alla fall. I bästa fall dåligt kommunicerat, men jag får en känsla av att Lööf och gängets ryggradsbeteende är att utöka lagstiftningen snarare än att minska den, och det känns inte speciellt liberalt.

  Avskaffad skolplikt. Den klart bästa punkten, som gjorde att jag kunde förlåta det andra sjabblet. Men nu har de alltså ångrat sig där enligt artikeln. Suck. Om Centern inte står upp för detta, kan de definitivt inte kalla sig liberala längre.

  Invandringen. Detta är bara liberalt om man först exkluderar de nya invandrarna från välfärdsstaten och kräver att de i så fall försörjer sig själva. Annars har förslaget inget med liberalism att göra. Vad jag har sett så har de inte följt den fria invandringspunkten med ett sånt krav. Det är den här punkten som gjort dem utskrattade i alla sammanhang och som är den enda av de kontroversiella punkterna som inte i grunden är liberal. Men den verkar de fortfarande vilja behålla om jag får tro artikeln.

  Fick en känsla av att centerledningen gjorde ett desperat försök att flörta in sig hos ideologiska liberaler, tyvärr så verkar Annie Lööf och hennes kollegor inte vara i närheten av att hålla måttet, och jag får intrycket av att de gör mer skada än nytta för liberalismen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Invandringen. Detta är bara liberalt om man först exkluderar de nya invandrarna från välfärdsstaten och kräver att de i så fall försörjer sig själva. Annars har förslaget inget med liberalism att göra.
   ---------------------------------------

   Det finns två sorters liberalism.

   Socialliberalism och autistisk/fascistisk liberalism.

   Det finns inget väljarunderlag för ett autistiskt/fascistiskt liberalt parti i Sverige då SD redan sitter på dom 10 procent minst bildade väljarna.

   Radera
 5. Att försöka flörta med liberaler är ett döfött projekt precis som 6 pack dude ovan påpekar. Varför skulle någon med det minsta liberalt sinne rösta på ett parti som ingår i en i det närmaste fascistoid regering (övervakning, hårdare tag mot "brott" där inget offer finns osv.) samt sviker i flera centrala liberala frågor?

  Om Centern (eller kristdemokraterna för den delen) vill vinna vänner åt högerhållet är det nog lättare att locka till sig konservativa som inte heller har något parti att rösta på. Mer pengar till försvaret, ett utökat försvar av traditionella värden och bevarande av landsbyggden, samt sänkta skatter och minskade bidrag. Konservativa är nog lättare att flörta med på det sättet och precis lika trötta som oss liberaler att det inte finns något vettigt parti som företräder våra ideer.

  Oavsett vilket är det uppenbart att Centerpartiet helt saknar duktiga politiker som kan styra skutan på ett bra sätt i media och bland väljare. Bara Moderaterna som är duktiga på det ibland allianspartierna.

  SvaraRadera
 6. De började i fel ände, eftersom partierna och de etablerade strukturerna sällan är ideologiska spjutspetsar. En fristående liberal decentralistisk gräsrotsorganisation (i stil med Tenth Amendment Center i USA som är helt i linje med Centerpartiets politiska rötter) borde ha gått före och banat vägen. Speciellt i eurokristider är jordmånen god och vem blir den svenske Michael Boldin som startar ett nätupprop för subsidiaritet, regionalism/secession och sunda valutor?

  SvaraRadera
 7. Roligt att det finns så många förståsigpåare som sitter inne med sanningen över hur Centerns idéprogram skulle tas fram, se ut och presenteras!
  Synd bara att dessa ybermenchen inte deltog när de hade chansen.
  Ni var inbjudna!

  Vart tog alla konstruktiva kommentatorer på din blogg vägen HAX ? Finns det bara bittra liberaler utan någon förmåga till verklig handling kvar ?
  Alla liberala krafter behöver hjälpas åt och inte faan behöver de bli partimedlemmar heller?

  Mvh Peter Wagenius

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter sommaren 2008 - så tror jag att vi behöver mer än bara ord...

   Radera
  2. För övrigt har jag sagt *exakt* det här ända sedan Annie blev vald.

   Radera
  3. Efter FRA så förtjänar C (och i stort sett alla andra partier) allt elände man kan tänka sig. Skrattar gott åt Annies slingrande nu när hon sitter på kroken. Kommer att skratta än mer när de åker ur riksdagen...

   /A

   Radera
  4. Varför hade vi någon som helst anledning till att över huvudtaget vilja associera oss med Centern över huvudtaget? Ni har fram till nu varit antiliberala.

   Jag hoppas att ni tar tillfället i akt nu och blir ett parti som man kan fundera på.

   Radera
  5. Utan mandat blir det inte mer än ord. Hur får man mandat? Eftersom vi lever i en demokrati, så är det röster som gäller.
   (C) har det i särklass underifrån/unga kommande makthavarna. De mest liberala. De gamla socialliberala är på väg att vältas över ända. Tidpunkten för när detta ska hända avgörs av om det står en liberal och räcker upp handen för förslagen. En bitter liberal i en garderob gör ingen nytta.
   Detta faktum gör att jag alltmer sällan klickar på "kommentarerna" till dina eminenta bloggar.

   Jag ska dock med glädje bära ut Piratpartiets röstsedlar och agitera för er i nästa EU-val också.
   I riksdagsvalet får ni nog bestämma er, om ni är liberala över huvud taget, i mer än en fråga.

   Mvh Peter Wagenius

   Radera
 8. Jag tror Centern har bränt sig vad det gäller dom ideologiska liberalerna. Jag för min del var en av dom få som röstade på Liberala partiet och jag kommer göra det nästa val också.

  Störst chans tror jag Centern har om dom bryter sig ur alliansen och satsar på frågor där dom har trovärdighet. Tex decentralisering. Annie har väl ännu ett litet tag på sig att skapa trovärdighet för minskad lagstiftning för småföretag också. Får väl se hur det går...

  Det faktum att Centern ligger under fyraprocentspärren gör ju att man räknar med att dom kommer ljuga sig blå för att håva in lite extra röster. Dessutom.

  SvaraRadera
 9. Den enkla saken är att ingen inser att Liberalismen inte har några svar på frågorna om vem som skall ta hand om det eller det eller det tredje i ett samhälle. Detaljpolitiken är upp till medborgarna själva. Liberalism är en politikerbefriad ideologi. Det är en oerhört svårpenetrerad insikt för vanliga BarnmorskeStatsvaggade moderna medborgare i världens bästa lilla inbillade demokrati att ta till sig.

  SvaraRadera
 10. Ja SEKTliberalismen ersätter demokratiskt valda politiker som barnmorska med kapitalet och på vilket sätt det gör någon friare har jag aldrig sett någon troende som klarat av att förklara.

  Dom hänvisar precis som kommunister till illusuionen om utopias förträfflighet.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.