2013-02-05

Demokratisk trovärdighet?

Socialisterna i Europaparlamentet har drivit fram en specialgranskning av vissa partigrupperingar (så kallade europapartier) som får ekonomiskt stöd från EU. Med betoning på vissa. De som pekas ut är ett par grupper med medlemmar som kan antas vara speciellt nationalistiska eller främlingsfientliga.

Det stämmer att reglerna för sådana bidrag säger att de mottagande organisationerna skall vara demokratiska till form och sinne. Men jag tycker ändå att det ser illa ut när man pekar ut vissa organisationer på detta sätt – bara för att man tycker illa om just dem.

Reglerna skall vara lika för alla. Skall man granska bidragsberoende politiska organisationers demokratiska trovärdighet – då bör alla granskas på samma sätt och mätas med samma måttstock.

Denna historia pekar på ett mer allmänt problem. Politiker som har stora partier eller partigrupper bakom sig har ofta dåligt utvecklat sinne för fair play. De gör saker bara för att de kan. De talar maktspråk och missar helt de mer skira nyanserna i demokratins palett.

Vill man försvara ett öppet, demokratiskt och anständigt samhälle – då skall man inte sänka sig till motståndarens nivå.

5 kommentarer:

 1. Låt dem hållas, ju mer de håller på ju fler ur elektoriatet kommer dras till extremisterna. Man får hoppas att detta leder till att EUropas sönderfall påskyndas...

  SvaraRadera
 2. Exakt vilka partier är det frågan om?

  SvaraRadera
 3. Om det gått igenom, blir kanske snart även specialgranskningar av libertarianska grupperingar att vänta bara för att de är anti-stat och anti-status quo?
  Mönstret känns igen från halvstatliga organet Southern Poverty Law Center i USA och forskningscentret Danmarksstudier i Sverige som i princip bara blivit statens tankekontrollanter.

  SvaraRadera
 4. Mjaha, då har du inte hört om när SDs ungdomsförbund sökte bidrag i Sverige...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller alla forskare vid Centrum för Danmarksstudier som kategoriskt likställt alla idéer om decentralism med högerextremism och på så vis effektivt punkterat debatten, samtidigt som de ojar sig över hetsen mot SD...

   Radera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.