2013-02-26

The Pirtate Bay i ny, säker hamn


Nöjesindustrin har hotat det svenska Piratpartiet (och dess styrelseledamöter) med rättsliga åtgärder – om det inte hugger av internetuppkopplingen för The Pirate Bay.

Så från och med i dag är det istället det norska och det katalanska piratpartiet som tar hand om uppkopplingen. TPB är i säker hamn, piratrörelsen gör vad den förväntas göra och nöjesindustrin drar det kortaste strået.

Rent praktiskt är det rätt elegant. Tyvärr är det också svårkommunicerat. Rubrikerna i det snuttifierade nyhetsflödet drar åt att (pp) hugger av TPB:s lina – vilket ger en synnerligen ofullständig bild.

Därför är det viktigt att alla piratpartister håller sig till samma budskap. Som det formuleras av partiledare Troberg: Vi ska inte mata upphovsrättsindustrin med martyrer, vi ska vinna kriget »

Anna Troberg i Piratpartiets pressmeddelande: "Det finns i dag över sextio olika piratpartier runt om i världen. Varje kapad uppkoppling till The Pirate Bay kommer att generera två nya." »

SvD: Piratpartiet viker sig »
N24: Piratpartiet klipper kabeln till Pirate Bay »
IDG: De drar ut pluggen för Pirate Bay »
Pirate Times: The Hydra Bay – PPSE pulls back but TPB emerges in Norway and Spain »

Uppdatering: Klippet nedan från DN:s förstasida... Konsten att vilseleda utan att nödvändigtvis tala osanning. Suck.

Uppdatering 2: Piratpartiets ledare, Anna Troberg, ger svar på sådant folk undrar om (pp) och TPB. Del 1 - Del 2

29 kommentarer:

 1. Rent spontant så är jag besviken, det var just den här fighten som PP skulle ta och visa vad vi egentligen står för, men precis som TPB-killarna så viker man ner sig så fort det börjar osa lite hett...

  /A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett parti är en organisationsform för politisk opinionsbildning.

   Domstolar är inte politiska partiers arenor, utan det är möten, demonstrationer och kommunikation i medier.

   Radera
  2. var väl det om något som skandal"rättegången" mot TPB visade(iofs var det ju inte precis någon från TPB som ställde sig upp och höll brandtal mot MAQS, Svenska Regeringen osv).

   also, /A: TPB vek väl knappast ner sig i jämnförelse med Suprnova och andra fildelningssajter?

   Radera
 2. Exakt var har TPB-gänget vikit sej?

  /B

  SvaraRadera
 3. Jag föredrog först en fight i rätten, men inser nu att den här metoden är mycket effektivare i längden.

  The Hydra Bay lives on.

  SvaraRadera
 4. Det fina med att ta fight i rätten hade varit att det skulle ha givit (pp) press. Men om det bara hade blivit ett föreläggande (vilket är det troliga) - då hade det varit mycket kortlivad uppmärksamhet.

  (Pp) behöver massor av publicitet - med peak nästa vår.

  SvaraRadera
 5. @Anonym26 februari, 2013 14:57

  Jämför de kaxiga svar TPB gav på de brev de fick in från olika rättighetsinnehavare och vilken svansföring de hade i rättegången. Markant skillnad och i mitt tycke vek de ner sig...


  /A

  SvaraRadera
 6. För liberala aktivister i andra länder brukar jurynullifiering vara en käpphäst och verktyg för att nullifiera kränkande lagar (inget offer = inget brott).
  Nu har ju svenskt rättsväsende inga jurys, men finns inget liknande sätt i Sverige man kan angripa saken på? Se t ex:
  http://fija.org/

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Sverige har vi som bekant ett system med nämndemän och det är klart att de kan vägra att döma efter en lag som de anser är orimlig. Alla domstolar i Sverige har lagprövningsrätt, så det är inte helt otänkbart att den möjligheten kan utnyttjas.

   Men eftersom högre rätt kan ändra friande dom till fällande och det blir fler jurister i högre domstolar, så är denna möjlighet betydligt mindre intressant här än i USA där friande domar inte kan överklagas.

   Radera
 7. Tycker att detta var klockrent. Nu kan man istället fundera på att processa mot RA om olaga hot, om möjligt.

  SvaraRadera
 8. Olaga hot tror jag är ett väldigt långt skott. Det är så här systemet fungerar. :-(

  SvaraRadera
 9. Olaga hot gäller annans säkerhet till person och egendom.

  Det man söker är i så fall "olaga tvång" 4 kap 4 § BrB: att genom misshandel eller eljest med våld eller hot om brottslig gärning tvinga någon annan att göra, tåla eller underlåta något.

  Rättighetsalliansen har väl inte begått brottslig gärning? Vad skulle det vara?

  Nåt annat att fundera på under helgens styrelsemöte:

  "Den som hos åklagare, polismyndighet eller annan myndighet sanningslöst tillvitar annan brottslig gärning, föregiver besvärande omständighet eller förnekar friande eller mildrande omständighet, dömes, om myndigheten har att upptaga anmälan för sådan sak, för falsk tillvitelse till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i sex månader. Om han icke insåg men hade skälig anledning antaga, att utsagan var sanningslös, dömes för vårdslös tillvitelse till böter eller fängelse i högst sex månader." 15 kap 7 § BrB.

  Jag tycker att Piratpartiet har fattat rätt beslut. Det är bittert, men låt inte bitterheten locka in partiet i nya dumheter.

  SvaraRadera
 10. någon som vet om Anakata, Tiamo och Sunde kommer försöka ta TPB-domen till EU-domstolen? eller är det dödfött allaredan?

  SvaraRadera
 11. Jag har läst massor med kommentarer och blogginlägg om detta den senaste tiden. Men det är en grej som ingen verkar ha tänkt på, alla verkar blåsa "faran över" och pusta ut att hotet nu är avvärjt.

  Så är det inte alls - Piratpartiet har varit leverantör / ISP till The Pirate Bay i flera år, så Rättighetsalliansen kan säkerligen göra ett rättsfall och stämning av det med. Varför inte liksom? Faktiskt är det sannolikare att man gör det än att man släpper det hela.

  Kommentarer på det? Någon?

  SvaraRadera
 12. Ja, men varför ska man låta sanningen komma ivägen för en bra rubrik ;)

  SvaraRadera
 13. Var är "Micke" vår käre vän. Jag saknar denna inte lektuelle tian Har han dött över tangentbordet? Lys frid över hans minne......

  Hugo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klockan är 21 och det betyder att han gått på sitt "pass". Han återkommer när han sovit ruset av sig.

   Radera
  2. Det anonyma svinet har letat rätt på sitt gamla spamnick Hugo och svarar sig själv som anonym.

   Radera
  3. Fortfarande full Micke? :)

   Radera
  4. Micke lider av svårartad förföljelsemani och paranoida vanföreställningar. Han måste dricka sig full för att dämpa sina psykiska besvär.

   Han ser fascister i varje hörn och buske...

   Sök hjälp!

   http://www.slso.sll.se/slpotemplates/slpopage1____4536.aspx

   Radera
  5. Tror Micke bara låtsas bjuda oss på hans liv som fiskare - 60 år bakom flötet - och i själva verket roar sig med att försöka bli en bloggosfärens motsvarighet till karaktären Vermin Supreme.

   http://en.wikipedia.org/wiki/Vermin_Supreme

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. "Bloggosfären"

   Säger du "Klicka dig in på" också?

   Idiot.


   För att komma från ett svin som gillar att skriva om alla sossars förkärlek för skivade stekta kvinnobröst så är ditt skitinlägg helt logiskt.

   Radera
  8. Ett nytt eminent inlägg av Micke som visar att han blev tappad på BB :-)

   Radera
 14. Fegt men inte oväntat. PP i Sverige står verkligen inte upp för sina ideal och är ett helt ointressant parti. /Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är garanterat välkommen som målvakt, men du ville nog bara trolla lite.

   Radera
 15. Vem äger företaget TPB?

  SvaraRadera
 16. Piratpartiet is säker hamn var den mest idiotiska rubrik jag sätt. Nu är ju en avstängning bara en blåkopia på brevet till svenska piratpartiet borta. Vem gör motstånd när piratpartiernas urmoder vikt ner sig. Ingen vågade syna upphovsrättsmaffians bluff. För inte ville de ha en pågående rättegång under pågående val, där david slåss mot jätten goliats penningsfyllda fickor. Där hundratusentals röstande åskådare gillar TPB.

  Nu smäller champagnekorkarna hos upphovsrättsmaffian. Vägen är jämnad för den slutgiltiga segern. Någon som längre tror att TPB är laglig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lugn och fin. Allt kommer till den som kan vänta!

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.