2013-03-19

Fildelning: Bryr sig EU över huvud taget om fakta?


Nu har det kommit en ny rapport som visar att piratkopiering på nätet inte påverkar musikförsäljningen negativt. Länk»

Den här gången är det EU-kommissionens eget forskningscentrum som genomfört en mycket omfattande undersökning. Några citat...
"Det verkar som om en majoritet av den musik som konsumeras olagligt inte skulle ha inhandlats oavsett om det fanns piratsajter eller inte." 
"Nominellt sett visar studien att piratkopieringen inte påverkar den lagliga digitala försäljningen. Det betyder att även om vissa upphovsrättsbrott begås, är det väldigt osannolikt att det påverkar omsättningen kring den digitala försäljningen."
Detta ligger i linje med flera tidigare vetenskapliga undersökningar, bland annat två brittiska och en norsk. Samma slutsats dras i en holländsk rapport från 2009, en Harvard-undersökning från 2009 och den brittiska regeringens Hargreaves-rapport från 2011.

Flera av dessa undersökningar visar dessutom att artisterna rent av kan antas tjäna mer pengar i den nya ekonomin – där de kommer närmare konsumenterna och kan hoppa över onödiga mellanhänder.

Läs mer i Pirate MEP Christian Engströms och Rick Falkvinges bok En reformerad upphovsrätt. Länk till en gratis PDF med massor av referenser hittar du här. »

Nu är frågan om EU kommer att bry sig om fakta den här gången, när siffrorna kommer från EU:s egen utredning? De tidigare rapporter som nämns ovan har så väl Europaparlamentet som kommissionen och medlemsstaterna fullständigt ignorerat.

Det brukar ju heta att i EU fattar man först beslut, sedan debatterar man och först därefter tar man reda på fakta. Vilket tyvärr är ett konstaterande som ligger obehagligt nära verkligheten.

17 kommentarer:

  1. Vad med en Read the Bills Act?

    Hade behövts för centralmakten i Tjockhult också.

    http://www.readthebills.com/

    SvaraRadera
  2. Kristina Svartholm19 mars, 2013 18:14

    Jag tycker att det vore väldigt intressant att få se vad sign "Nej till pirater" har att säga om detta. Fler med mig kanske?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan jag nog svara på direkt. Den här rapporten tar inte hänsyn till piratkopieringens effekter på försäljningen av fysiska skivor.

      En film som inte finns att köpa på nätet, kan alltså bli föremål för nedladdning i stället för att man pallrar sig i väg till videobutiken och släpar hem den där plastbiten = förlorad försäljning.

      Det alldeles uppenbara motargumentet till det är: Men sälj filmen på nätet då! Hur svårt ska de va?

      Och man kan givetvis inte skylla minskad fysisk försäljning helt på piratkopiering. Det är minst sagt mycket sannolikt att den hade minskat om man introducerat legala tjänster från början också. Fast vi hade sluppit bråket.

      Radera
    2. Det handlar om ägande. Vem äger rättigheten till filminspelningen. Vem äger rättigheten till musikinspelningen. De står på respektive produkt. Den som missbrukar upphovsrätten är en tjuv.

      Jag är stolt socialdemokrat som har varit med om att fullborda Bod(s)trömsamhället.

      Inga tjuvar (Vänsterpartiet och Miljöpartiet) i en socialdemokratisk regering.

      Radera
    3. @Minata: Om det är några som är tjuvar så är det väl skivbolagen och mellanhänderna som tar 95% av alla intäkterna och ger några få korvören till artisterna.

      Säljer man direkt på nätet via en tjänst som tar 25% till en femtedel av priset så får artisterna ändå tre gånger så mycket per nedladdning.

      Men som vi alla här vet är du ju ett troll, då du vägrar erkänna att kopiering inte är stöld. Brott, möjligen, stöld, nej.

      Radera
    4. @kristina: Enligt honom är det "en dåligt underbyggd rapport" beställd av "piratlobbyn", och enligt en av hans likasinnade vänner på hans blogg så är det "En rapport som bevisar tvärtemot vad den säger sig bevisa".

      Man undrar ju huruvida dessa personer ens inser hur hjärntvättade de har blivit...

      Radera
  3. Vi fildelare förföljs av religiösa skäl
    För vidare info vg. se:

    http://hesdorf.wordpress.com/2012/01/15/vi-fildelare-forfoljs-av-religiosa-skal/

    SvaraRadera
  4. Nån som vet om det är beslutat vilket förhandlingsmandat Kommissionen ska ha angående TAFTA - det nya frihandelsavtalet med USA.

    Som bekant finns det ju en risk i sådana förhandlingar att man återigen försöker få in ACTA-liknande villkor, och det vore synd om hela frihandelsavtalet skulle falla på det. SÅ därför vore det bra om Kommissionen redan från start fick inriktningen att det är bra om man håller sig ifrån upphovsrättsområdet och fokuserade på fri handel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och apropå det, hur går det med CETA förhandlingarna?

      Radera
  5. Upphovsrättsjuristen Stephan Kinsella har också en bra artikel om hur vi kan förbättra upphovsrättslagstiftningen:

    http://archive.mises.org/011451/

    Det gjordes även en riktigt bra radiointervju om artikeln i fråga:

    http://c4sif.org/2013/03/free-talk-live-interview-on-reducing-ip-costs-2010/

    SvaraRadera
  6. I am the law! Det är väl där skon klämmer ... oavsett vilka fördelar fildelning eller piratkopiering än må leda till ... eller?

    /noone

    SvaraRadera
  7. Fri handel behöver inga avtal. Låt er inte luras av påklistrad liberal inställning avseende världshandeln. det är bara centralpolitiska fascistekonomier som behöver avtal för att handla med varandra.

    /noone

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man accepterar en stat som sätter upp andra regler över imaginära linjer än inom dem, har man glömt definitionen av laissez faire och inget återstår av liberalismen än utom namnet.

      http://sv.wikipedia.org/wiki/Laissez_faire

      Radera
  8. Klart som tusan att EU skiter i den där rapporten, man biter inte handen som föder (mutar) en!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror snarare statsmakten - oavsett om det är på EU eller Sverigenivå - värnar om sin makt att skänka privilegier till företag och särintressen. Upphovsrätten är ju en kvarleva från merkantilismen.

      Radera
  9. Som vanligt glöms den viktigaste aspekten bort. Det handlar om makt och kontroll.

    Anledningen till lobbyn och lagarna är för att industrin ska kunna behålla makten över artisterna och tvinga dessa in i "fållan" och livegenskap.

    Internet är ett hot eftersom nya (och gamla) artister nu kan nå sin publik utan att tvingas gå med mössan i hand till industrin.

    DET är vad industrin ser som det stora hotet, därför är man så obändliga i sin terroristkampanj mot fildelningen.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.