2013-03-20

EU gör oss alla fattigare


Det finns saker som är bra med det europeiska samarbetet. Till exempel den öppna gemensamma marknaden som underlättar för handel länderna emellan. Men frihandel kan man ha utan EU. Den fria rörligheten omfattar inte bara varor, utan även människor, tjänster och kapital. Det är också bra. Men inte heller det kräver en svällande, politiserad byråkrati.

Samtidigt kan man konstatera att tillväxten i EU är ett sorgligt kapitel. I delar av EU är arbetslösheten alarmerande hög. Projektet med den gemensamma valutan, euron, kommer att gå till historien som ett episkt magplask. Skyddstullar och protektionism mot resten av världen försvårar och fördyrar handel, vilket skadar ekonomin. Jordbruksstöd och bidrag till gårdagens industrier tvingar oss att betala dyrt för att bara göra saker och ting värre.

EU:s satsningar på tillväxt är en radda misslyckanden som gränsar till upprepningshumor. Och årtionden av satsningar på bättre och reformerad reglering har lett till svällande byråkrati och till att antalet regleringar har skjutit i höjden.

På en gemensam marknad kan man ha nytta av ett visst mått av harmonisering. Det är till exempel bra om man håller sig till standardmått för containers och till gemensamma måttenheter. (Men sådant fixar marknaden vanligtvis ändå.)

Vad som är förödande är när harmoniseringen slår över i tramsigt von oben-perspektiv. Allting behöver inte vara likadant överallt. Och saker och ting bör inte vara likadana överallt. Mångfald skapar framsteg, utveckling och sund konkurrens. EU:s centralstyrning – å andra sidan – skapar tröghet, likriktning, underordning och farliga single points of failure.

Erfarenheten bekräftar det som det sunda förnuftet redan anat: Ju mer EU lägger sig i, ju jävligare blir det.

Om man tittar närmare på det dagliga arbetet i EU:s institutioner, då inser man att det handlar om en enkelriktad process – som ger oss ökad reglering, mer byråkrati, mer centralstyrning, mer politisk klåfingrighet, mer likriktning och ödelagda incitamentsstrukturer. Detta kväver den fria ekonomin, det fria företagandet och den tillväxt och utveckling vi så desperat behöver.

Samtidigt lider EU av utbredd korporativism. Storföretag, fackföreningar och allehanda särintressen påverkar sina tama politiker att fatta beslut som passar dem – men inte allmänintresset och marknaden. (Till exempel är det särintressen som håller kvar EU i en patent- och upphovsrättspolitik som lamslår utveckling och tillväxt.)

Detta kan bara gå på ett sätt – åt helvete. Tyvärr.

40 kommentarer:

  1. som tur är har vi som bor i Europa en lång tradition av att kasta ut tyranner med badvattnet genom revolution. Frågan är inte om utan när.

    SvaraRadera
  2. I princip allt som står ovan skulle kunna skrivas om den svenska centralstaten och projektet Sverige.

    Varför så nationalistiskt enögd HAX?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sverige hade avvecklat jordbruksstödet - och tvingades återinföra det när vi gick med i EU.

      Sverige hade avvecklat de flesta handelshinder - och tvingades återinföra dem när vi gick med i EU.

      Sverige har en helt annan syn på strukturell anpassning än EU.

      De flesta regler och pålagor som drabbar svenska företag kommer från EU.

      Radera
    2. Innan EU hade Sverige tullmurar mot sina egna skandinaviska broderländer.

      Det var totalförbjudet för mig att ta hem en back pilsner inhandlad på Netto fyra km västerut, och tullen tvingade mig betala en straffavgift för jag hade oförskämdheten att köpa böcker om Skånes egen danska historia i Köpenhamn.

      Men att den svenska centralstaten har en annan syn på strukturell anpassning än EU är solklart, inte minst i fråga om demokrati och mänskliga rättigheter.

      Det var EU som pressade Sverige att ersätta 1600-talsmyndigheter som var centralmaktens förlängda arm i provinserna med regionala folkvalda parlament.

      Sveriges idé att sända centrala tjänstemän från Kommun- och Landstingsförbundet i Mälardalen som representanter för regionerna i Bryssel avvisades också av EU.

      Släpp den nationalistiska sargen HAX.

      Radera
    3. @20 mars, 2013 14:25.

      Är du förespråkare av att greppa tag i EU-sargen?

      Radera
    4. Är du förespråkare av decentralistisk regionalism i stället för storsvensk nationalism, troll?

      Radera
    5. @ 15:29

      Vem talar du med?

      /Kurt (15:12)

      Radera
    6. Ja trolla bara sönder diskussionen Kurt.

      Radera
    7. @15:39, min avsikt är ej att trolla. Frågan ställdes föratt jag ej fattade vem 15:29 syftade på. Tyvärr kan det inte uteslutas att det faktiskt finns krafter som inte vill att det skall gå att föra vettiga diskussioner som kan leda till konsensus. Man kan faktiskt tänka sig att krafetr som vill härska genom att söndra anställer folk för att "trolla". Vet du något om det kanske?

      Anonym 14:25 uppmanar Hax att släppa den nationalistiska sargen. Jag undrar uppriktigt om 14:25 anser att vi istället skall greppa EU-sargen.

      Moder Svea åkte skridskor hyggligt bra en gång i tiden anser jag.


      Radera
    8. I europeiskt perspektiv är Sverige en region av hyfsat rimlig storlek.

      Den pågående regionbildningen är mestadels en intern affär för att förlänga livslängden för landstingen vilket få utöver politikerna bryr sig om så länge som vården och kollektivtrafiken fungerar.

      Radera
    9. Anonym20 mars, 2013 15:12

      @20 mars, 2013 14:25.

      Är du förespråkare av att greppa tag i EU-sargen?
      Anonym20 mars, 2013 15:29

      Är du förespråkare av decentralistisk regionalism i stället för storsvensk nationalism, troll?
      -----------------------------------


      Skitnödig?

      Radera
    10. Släpp den nationalistiska sargen HAX.
      ---------------------------------

      Skitnödig?

      Radera
    11. I princip allt som står ovan skulle kunna skrivas om den svenska centralstaten och projektet Sverige.

      Varför så nationalistiskt enögd HAX?
      -----------------------------------


      Skitnödig?

      Radera
    12. Så skitnödig vad är det du förespråkar då, mycket gnäll utan substans från dig, seså kom ut ur din dimma nu.

      Radera
    13. Anonym
      Det handlar väl om legitimitet. Skulle tro att en bra bit över 90% av svenskarna vill tillhöra Sverige som land, medan siffran för EU knappast är över 50%. Vi känner alltså samhörighet med andra svenskar på ett sätt som vi inte gör med andra folk i EU.

      OT: hur svårt kan det vara att ange ett alias så diskussionen går att följa?

      Radera
    14. @06:50
      Slutta trolla

      Radera
    15. @08:38
      Ja verkligen, kan du inte sluta med det!

      Radera
  3. Välfärdssamhälle betyder att man måste kontrollera invandringen hårt!

    Ta bort bidragssamhället, öppna gränserna och låt folk klara sig själva med egna sjukförsäkringar osv.

    Sluta ge bort hårt arbetande människors pengar till lata idioter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inget fel på välfärdssystem så länge de är frivilliga. Problemet med den svenska välfärdsstaten är att systemet är centraliserat och tvångsmässigt.

      Radera
    2. Det är ingen fel på högerpolitik så länge den är högerpolitik och och tillåts bevisa sin duglighet att leverera bättre än socialism.

      Av någon outgrundlig anledning anser dock dom lata idioterna i högern inte det det finns någon anledning att dess idegrund prövas mot socialism.
      Istället ärt man nöjda med att staten fördelar skattepengar på ett annat sätt än
      socialisterna och kallar detta valfrihet ocjh frihet.

      Radera
  4. 15% av sveriges befolkning är invandrare.
    60% av det ekonomiska biståndet står dessa 15% för.

    Sjukt!
    Varför ge pengar till folk som uppenbarligen inte har det speciellt dåligt ekonomiskt, det är inte gratis att ta sig till Sverige.

    Tänk hur mkt dom pengarna istället hade kunnat hjälpa på plats i länder som är mkt "billigare" att leva i.

    Och då hjälpa människor som inte har råd att ta sig till andra sidan jorden för att bli försörjda av svenska skattebetalare.

    Vi kanske tom skulle kunna ha råd att ta hand om våra barn, gamla och sjuka och inte ideligen skära ner på den servicen för att pengarna "behövs" någon annan stans.

    Man kan inte få det bästa från två världar, antingen fri invandring, som det är idag, men då strypa alla bidrag, eller ställa kravet på invandrare att dom får betala för sig själva om dom vill bo här och fortsätta med öppna gränser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att staten inte bör äga dig och ditt arbete och den tvångsmässiga socialpolitiken bör avskaffas är sant, men vad har det med EU att göra?

      Radera
    2. De allra flesta som har god ekonomi och kommer till sverige flyr inte sitt hemland utan en god anledning. De flesta som kommer hit hotas till livet av sin regering eller folkgrupper som de inte hör till, självklart ska vi bidra till att dessa människor ska klara sig. Sen ska man ta hänsyn till att en rik man i afrika inte nödvändigtvis är rik här...

      Radera
    3. Ja hellre skicka människor till länder där de vantrivs eller far illa än att de lever här utan skattefinansierad trygghet säkrad av staten. För deras egen skull.

      Radera
    4. Att kapitalet bör äga dig och ditt arbete och att den tvångsmässiga frånvaron av politik grundad i altruism är bra, men vad har det med fascism att göra?

      Radera
  5. "I delar av EU är arbetslösheten alarmerande hög"

    Och hur var levnadsstandarden i länder som t.ex. Grekland, Portugal, Spanien innan de gick med i EU jämfört med nu? Det är nog ingen slump att en majoritet av grekerna vill ha kvar euron som valuta.

    Synd förresten att det är så många "Anonym" i det här kommentarsfältet. Det blir svårt att veta vem som säger vad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo så är det naturligtvis! Men det är just det som är problemet - man har flyttat pengar från "rikare" länder och spenderat på i första hand jordbruksstöd! Du hör - jordbruksstöd, det är ju verkligen vägen ur fattigdom och arbetslöshet!

      Nu ska notan betalas och de som inga pengar har måste snällt stå med mössan i hand. Bidragsgivarna har tröttnat - men hade man verkligen väntat sig att jordbruksstödet skulle lyfta länderna?

      Radera
  6. Fri rörlighet för människor är ALDRIG bra!
    En människa måste tyvärr anses vara en form av kapital.

    Någon som är outbildad och språkhandikappad är ju liksom inte lika åtråvärd som någon högutbildad och språkbegåvad.

    Så är det ju bara!

    Jag är betydligt mer värd på den arabiska arbetsmarknaden, än vad en arab är värd här!

    Så är det!

    Hur man än vrider och vänder på det; så är en rumän mycket, mycket mindre värd på arbetsmarknaden än t ex en britt.

    Så fungerar det!

    Fri rörlighet för människor är en ouppkommlig chimär- hur mycket än socialliberaler önskar det...

    Ann Onym

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan inte ana hur mycket rumäner kommer att vara värda i den svenska omsorgen om 5-10 år.

      Radera
    2. Du önskar nya berlinmurar?

      Radera
    3. Helt rätt @Ann Onym, men tyvärr lever i en värld full av människor som begår logiska kullerbyttor i sin strävan att göra allting i hela världen bättre. Dessa altruister, egalitärer och kommunitärer kommer tyvärr att överskölja oss alla med sina ideal om starkt ledarskap, åsiktskonformitet och självuppoffring, ända till döden kommer som en befriare, antingen av ålder eller via en geväskula. Idioter!

      Radera
    4. Den fria rörligheten för människor är dock inget problem i det liberala samhället. Där har alla möjlighet att röra sig varthelst de vill och tror att de kan skapa sig ett bättre liv av egen kraft och kompetens. I det samhället behövs inga murar. Men så länge som det finns fattiga totalitära eller semi-totalitära länder så kommer ju folk fly därifrån på ett eller annat sätt till de rika länderna, det är ju där skon klämmer. Åtgärderna med de murar Redin undrar om verkar han ha missat att de redan finns. Hur tänker Redin nu?

      Radera
    5. Om man kan köpa andra människor så blir man friare.

      Har du fattar Redin?

      Radera
  7. Bra skrivet om EU, Henrik. Detta skall jag sprida till vänner o bekanta. På jobbet har vi alltid EU som samtalsämne och det är inte mycket gott som sägs.

    Kul att hitta en så personlig och kvalitativ och konstruktiv blogg om ett så viktigt journalistiskt ämne som EU.

    SvaraRadera
  8. Fler svenskar vill lämna EU

    44 procent av de tillfrågade svenskarna i en färsk opinionsundersökning skulle rösta nej till EU medan 41 procent är positiva till ett medlemskap.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här är en passande fortsättning.

      Varför politiker har fritt spelrum

      Radera
    2. Synd att det inte är folkomröstning varje vecka.

      Radera
  9. DN: Hela havet stormar

    Annika Ström-Melin på DN tänker ett steg längre och levererar ordentlig systemkritik. Det är lätt att hålla med...

    SvaraRadera
  10. Det är extremt allvarligt att man inte lyckats sätta upp en ordentlig krismekanism efter så många år av kris. Det är ett fenomenalt underbetyg till dagens ledare.

    Det är dags nu för oss icke-euro-länder att bita ifrån. Man kan inte bete sig hur som helst!

    SvaraRadera
  11. Tänk så tokigt att allt blev. Politrukerna skröt o skrävlade när de snickrade på Lissabonfördraget. EU skulle minsann bli den ledande ekonomiska stormakten i världen.
    Det bidde inte ens en fingertutt av dessa högflygande planer. Det är pinsamt att åse det kaos de istället skapat.

    Hugo

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.