2013-03-26

Gör nu inget dumt..!


Ett mycket kortfattat TT-telegram meddelar att regeringen vill flytta folkbokföringen till kommunerna. [Länk»]

Det innebär rimligen att Skatteverket i så fall blir av med nämnda folkbokföring.

Tänk er nu för, väldigt noga.

Man kan säga mycket om Sverige, men relativt sett har vårt land en smidig, medgörlig, serviceinriktad, trevlig och samarbetsvillig byråkrati. Faktiskt. Relativt sett.

I Sverige behöver man inte stå i kö i flera dagar (eller veckor) hos kommunen för att anmäla att man flyttat. I Sverige är man vanligtvis inte utlämnad till kommunala småpåvar som uppfunnit helt nya, egna blanketter och rutiner kring medborgarnas mantalsskrivning. I Sverige behöver man normalt sett inte argumentera för att man vill vara skriven i sin bostad. I Sverige använder lokala tjänstemän normalt sett inte makten över din folkbokföring för att markera sin plats i hackordningen, över dig.

Den centraliserade svenska folkbokföringen innebär att man, som regel, slipper ha lokala byråkrater nyfiket strykande runt knuten. Eller att ens folkbokföring blir skvallerämne på kommunala fikaraster.

Ta det som ett råd från oss som har sett vansinnet på nära håll, ute på kontinenten.

14 kommentarer:

 1. Varför är centralisering bra i Svea-riket men inte i EU, HAX?

  Kan verkliga rejäla demokratiska beslut bara fattas i Mälardalen och inte på den lokala närdemokratiska arenan?

  Du borde nog ändra din profilbeskrivning från liberal till konservativ nationalist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du förstår inte sakfrågan. Vissa saker måste ligga på riksplan. Annars uppstår kaos och underliga skillnader på viktiga saker. Polisen är ett annat exempel på en ganska galen uppdelning. Brott var länge en lokal fråga men nu begås det ett brott i två län samtidigt. Man slåss då om att vara den första att lägga ner.

   Skolan bör nog också förstatligas. Tyvärr. Vissa kommuner hittar på egna saker och barnen blir lidande. Vissa har inte råd att köpa böcker och andra har dåliga lokaler.

   Radera
  2. Sakfrågan handlar om subsidiaritetsprincipen och mänskliga rättigheter.

   Enligt dem kan det argumenteras att det bara är försvaret man bör ha gemensamt med centralstaten.

   Radera
  3. Som vanligt är inte Hitman intresserad av hur saker funkar i praktiken, här ute i verkligheten. Huvudsaken att de religiösa texterna följs till punkt och pricka...

   "Vadå, barnen ska väl bidra lite grand till den liberala utopin också!? De får skylla sig själva att de inte förutsåg att nån girigbuk tänkte dra dem vid näsan och lägga ner skolan efter halva läsåret... Och allvarligt, skolböcker är väl ganska '90? Hört talas om Ipad?"

   Radera
  4. Amnexis, menar du att centralisering av skolan är bra? Fungerar i så fall skolan bättre om en Politbyrå får bestämma vad barnen ska lära sig och vad som är rätt svar på proven? Då kan man verkligen tala om att de religiösa texterna ska följas till punkt och pricka (tänk Maos lilla röda etc.). Svenska läroplaner är inte så lite suspekta.

   Radera
 2. Henrik Alexandersson må vara insatt i hur det funkar i Ex.vis Bryssel.
  Välkommen till Göteborg nästa gång du kommer till Sverige.
  Har du hört talas om "Stadsdelsnämnder"? På tal om småpåvar.
  Men jag håller ned dig. Folkbokföringen är en nationell angelägenhet.
  Inga mer småpåvar, de vi har räcker och ställt till med tillräckligt jävelskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varningen för småpåvar tycks vara standrardsrgument för alla som är emot decentralisering.

   Men jag har aldrig förstått varför storpåvar i centralbyråkratin är bättre?

   Radera
 3. Det tycks vara ett gemensamt drag för de svenskar som bott utomlands att de är smått lyriska över hur svensk offentlig byråkrati fungerar i jämförelse med det man träffat på i utlandet... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men där har du allt fel. Jag har bott i Namibia och Storbritannien i flera år, och jag är helt säker på att jag aldrig vill ha att göra med den svenska byråkratin igen.

   HAX:s argument, som verkar gå ut på ungefär att om inte Skatteverket får sköta folkbokföringen så blir allt som i Belgien, biter inte på mig heller. Det finns väl inget annat land än Sverige som har en folkbokföring som sköts av Skatteverket/Ministry of Finance el dyl. (folkbokföringar överhuvudtaget är väl en skandinavisk företeelse trodde jag efter mer än tio år utomlands), men samhällena fungerar bra ändå.

   Radera
  2. Britterna är i sammanhanget rimliga, skall medges.

   Radera
 4. Skatteverket är en fantastiskt effektiv och serviceinriktad myndighet (faktiskt!). De borde göra mer, inte mindre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha ha ha!

   Efter att ha blivit omklassificerad till "begränsat skattskyldig" i Sverige kan jag kosta på mig att skratta åt den kommentaren, för nu kommer jag förhoppningsvis aldrig mer att behöva ha med dem att göra. Man behöver dock det avståndet till Sverige för att kunna skratta åt tokigheterna i stället för att gråta.

   Radera
 5. Undrar om man med det nya upplägget kan lyckas med konststycket att bo i Sverige utan att vara skriven i en kommun. På det sättet borde man väl slippa kommunalskatten :-D

  SvaraRadera
 6. Vilken tur då att det hela är en missuppfattning. Folkbokföringen ska även i fortsättningen skötas av Skatteverket. Däremot ska vi inte längre folkbokföras i territoriella församlingar utan i en kommun.

  Det där är förstås en kvarleva från när Svenska kyrkan skötte folkbokföringen, men det är ju 13 år sedan Svenska kyrkan upphörde att vara statskyrka och svensk myndighet så det är ju lite förvånande att det här inte kommit tidigare.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.