2013-05-14

Frankrike beskattar internet och ger politikerna mer makt över kulturen

Frankrike tänker införa en skatt på smartphones, tablets, laptops och annan utrustning som kan användas för mobil uppkoppling till internet. Pengarna man får in är tänkta att användas som stöd till "kulturindustrin".

Nu tar vi det här en gång till...

Frankrike tänker beskatta människors anslutning till internet.

Internet rymmer en oerhörd kulturell mångfald, stora kulturskatter och är en global scen som är öppen för alla.

Pengarna fransoserna drar in på sin nya skatt är tänkt att stödja kulturen. Eller i vart fall "kulturindustrin". Det vill säga att politiker och byråkrater kommer att bestämma vilken kultur som skall få del av pengarna.

Se där, en direkt överföring av makt över människors konsumtion av kultur – från människorna själva till den härskande politiska klassen.

Dessutom är detta unken kulturprotektionism med nationalistiska förtecken.

Jag blir så matt. Men knappast förvånad.

Jag menar, Frankrike är ju ett land som till exempel har prisreglering på böcker – för att de inte skall bli för billiga...

Reuters | UPI | AP | FT

7 kommentarer:

  1. Det där är inte alls så olikt Radiotjänst och SVT. Bestraffa kommunikation med avgifter för att stödja vad en liten skara människor anser att folk vill se i form av kultur etc.

    SvaraRadera
  2. Du det finns de liknande åsikter på närmare håll. Mattias Bjärnemalm på PPs Brysselkansli hävdar på fullt allvar att kulturen skulle dö om vi minskade på kulturbidragen i en diskusionstråd https://www.facebook.com/groups/Piratpartiet/permalink/10151475458264102/
    Han har uppenbart blivit helt uppslukad av den mörka sidan.

    SvaraRadera
  3. Satt och tänkte på den här igen:

    http://pastebin.com/1GS3Ne76

    Lite i större drag och inte perfekt Svenska men det skulle lösa det vi tampas med nu.

    SvaraRadera
  4. Och det sorgliga är att den vagt bildade och ännu värre i vårt moderna samhälle, outbildade computer game- och euroschlagergenerationen/-erna inte ser det problematiska i det du beskriver. De rycker på axlarna, mest för att de inte förstår resonemanget om att en elit, via skatteuttag, skall styra medborgarnas beteenden. De tror att de är utsatta för det dom hört kallas demokrati.

    I tider som dessa är det lätt att bli konspiratoriskt lagd för oavsett hur mycket jag sållar i Internetbruset, så går det inte att komma ifrån att den info och de generella uppfattningar som utkristalliserar sig pekar på att Världens regeringar är på väg åt ett håll medans deras medborgare tas med på en sjuhelvetes Joyride, ... och i en obestämd framtid, förmodligen rakt utför nåt av stupen efter tillräckligt många kurvtagningar uppför bergsvägarna på Mount Stupid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast hur en elit ska styra medborgarnas beteende blir jag inte klar över. Du ser det du vill se med detta och digitalt överförbar media kan sluta begränsas artificiellt då du betalar för det du använder. No more fancy packaging. Pay by usage :)

      Tittar du på melodischlagern 500ggr, well...då går nog en större procent av din skatt dit :)

      Radera
    2. Det vi däremot skulle behöva mer utbildning i, är att berätta vad för material som använts i någons produktion. Rätt upphovsman ska få betalt om en del av hans verk har använts av någon annan för någon form av remix eller liknande. Tidigare utbildning av sånt istället för att vänta till Högskolan :)

      Radera
  5. Det är ju faktiskt så att ur rent skattepolitisk synpunkt så är det ju inte alls särdeles konstigt att beskatta sådant som folk vill ha - eller åtminstone inte kan avstå ifrån: koldioxidskatt, tobaksskatt, fastighetsskatt, you name it. Så analysen är väl i någon mening rätt. Sen kan ju skatten vara orättfärdig, som fastighetsskatten, eller skadlig.

    Frankrikes kulturpolitik går inte att förstå sig på. Det finns väl ingen anledning att befara att ett land med 65+ miljoner invånare skulle förlora sin kultur. Det är väl snarare så att statens åtgärder kanske snarare skyndar på i så fall. Är det så bara fjäsk för industrin? Hur ser logiken ut? Det hjälpte ju inte direkt för Sarkozy.

    Stora länder har mycket mindre behov för en kulturpolitik än små. I små länder som Sverige finns det däremot en anledning att ha en kulturpolitik och en kulturbudget och det är för att kulturen ska kunna ha en infrastruktur. Att bara överlåta den på marknaden tror jag inte på. Svenska kulturaktörer är i allmänhet inte tillräckligt starka för att bryta igenom. Det är helt enkelt svårt att tävla mot säg stora Hollywoodfilmer där kostnaderna kan slås ut på så många fler tittare.

    Det är ju tyvärr inte särskilt marknadsmässigt att tala det här okända språket som ingen annan kan och bo längst bort i världen över 450.000 kvadratkilometer visserligen gratisuppvärmd tundra.

    Så om vi inte ska köpa säg 1.000 kvadratkilometer centralt placerad yta och klämma in hela den svenska befolkningen i ett storstad av Hong Kong-snitt och dessutom byta språk (Engelska+Kinesiska är i sammanhanget ingen dålig kombination) så är det nog nödvändigt att ha en liten kulturbudget ändå.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.