2013-05-12

EU - It's the Economy, Stupid!


EU startade som ett projekt för industriellt samarbete och en öppen inre marknad, i en tid när andra världskriget var i färskt minne. Syftet var att stärka europeisk industri och att öka vårt välstånd.

Tanken med den gemensamma valutan – euron – var att underlätta handel över gränserna på den gemensamma europeiska marknaden. (ECU och euro fanns visserligen redan som clearingvalutor, men med en gemensam fysisk valuta hoppades man öppna den inre marknaden även för privatpersoner.) Syftet var, åter, att stärka europeiska företag och att öka vårt välstånd.

Som alla vet har EU stått på näsan, som välståndsbyggande projekt betraktat. Tillväxten är långt ifrån vad den borde vara. Arbetslösheten är skyhög. Byråkratin sväller och kostar företagarna tid och pengar. Alla former av stabilitetspakter har gått i papperskorgen.

Det finns även skäl att tro att ökad likriktning och centralstyrning skadar den europeiska ekonomin. Genom att begränsa mångfalden, valfriheten och öppenheten skapar man system som inte passar olika länder med olika förutsättningar, utveckling och företagskultur. Detta begränsar i sin tur kreativitet, entreprenörskap och tillväxt.

Och så mörkrets hjärta... euron. En gemensam växelkurs och ränta gjorde det möjligt för länder med dålig ekonomisk disciplin att låna upp och spendera mer än de någonsin skulle ha råd att betala. (Och nu vill man upphöja detta vansinne till norm, med så kallade euro bonds.) Utan makt över växelkurs och ränta blir det också svårare för dessa länder att lösa sina problem. När värdet på ett lands valuta inte längre sätts på marknaden – då återstår bara att göra besparingar i blindo. Och då kommer den stigande arbetslösheten som ett brev på posten. Klämmer man på ett ställe på en ballong, då sväller den helt enkelt på ett annat ställe.

Sett ur ett ekonomiskt perspektiv är EU i dag själva anti-tesen till hur det var tänkt att bli.

Politiskt storhetsvansinne, klåfingrighet, byråkrati, centralstyrning och allt mer av kommandoekonomi har gjort EU till ett akut hot mot vårt välstånd, vår tillväxt och vår utveckling.

Skall vi få någon ordning på detta, då måste antingen EU slå in på en helt ny väg. Vilket inte kommer att ske. Eller också måste Sverige lämna EU – gärna tillsammans med britterna, danskarna och finnarna.

Se även: Aftonbladet – Barroso: ”Alla EU-länder ska gå med i Euron” »

Uppdatering - lästips ur kommentarerna: The euro crisis has turned into a fatal disaster »

27 kommentarer:

 1. OK!

  Men vad har du för alternativ, annat än att återgå till innan-EU-situationen där Europa plågades av ständiga krig?

  Är inte detta en bra början på något nytt:
  http://manifest-europa.eu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, du anser alltså att antingen har vi eu eller krig!?

   Varför inte backa tillbaka till eg, fria stater i samverkan.

   Radera
  2. Det är lika troligt att EU oundvikligen kommer leda till krig. EU är inte en garanti för fred, snarare tvärt om.

   Garanti för fred får vi endast genom demokrati. Inte skendemokrati som vi har nu. Ju mer EU urholkar lokal förankring av beslut och flyttar mer makt till Bryssel, ju närmare avgrunden kommer vi. Extremismen är på kraftig frammarsch i hela Europa, vilket till stor del bygger på det folkliga missnöjet med EU.

   Upplösningen av EUnionen kommer inte bli vacker men den är oundviklig med dagens kurs. Patrasket i Bryssel är inte ens medvetna om isberget de styrt skutan mot...

   Radera
  3. Nuförtiden är krigen inbördeskrig.

   Radera
 2. Det finns framför allt en stor risk att den europeiska ekonomin skadas av klåfingrighet från kommissionen. Kommissionen är motorn i den europeiska integrationen, men man kan inte se på något sätt att den har några idéer om hur Europa ska komma fötter igen. Kommissionen sprutar ut massor med förslag om ditt och datt, men utan att man har någon klart kommunicerad plan för hur delarna ska stärka helheten. Antingen så är den hemlig (vilket vore illa) eller (mest troligt) så finns det ingen. Det är sorgligt att se.

  En del i det hela är förstås att de som utser kommissionen är 27 egon som inte gärna vill bli överglänsta. Därför så utser de den mest mediokra personligheten man kan finna och gör honom till kommissionsordförande. Sen ger man honom 26 välbetalda mähän som i bästa fall kan dölja att deras förslag matas fram av lobbyister och annat löst folk och om förslaget stämmer med kunskap
  eller beprövad erfarenhet så är det i bästa fall en ren tillfällighet.

  Men sen måste jag protestera. (Överraskning :) Men det är inte euron som fått dessa länder att låna fritt, det är deras oförmåga att anpassa sin handelsbalans och en synnerligen bristande bankreglering i långivarländerna. Men nu är dessa länder med dessa synnerligen utsatta banker inte beredda att stå för det, alltså låter man skuldkrisen ånga på precis som inget hade hänt. Det är en skandal utan dess like och folket får betala priset.

  Självklart behöver man inte agera i blindo, men det kräver lite ordning och reda och det ser vi ju inte här. Men höjd på kapitalvaror och drivmedel t.ex. skulle ju snabbt börja verka åt att rätta till handelsbalansen i ett land som Grekland, som inte har någon egen omfattande industri för kapitalvaror.

  Problemet för Europas tillväxt är att enskilda nationella valutor länge har dolt en växande systemkris och det har inte gått att få demokratiskt stöd för omfattande strukturomvandlingar på ett sätt som Sverige och Finland gjort t.ex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De hade förvisso kunnat få låna pengar även utan euron. Men inte till denna låga ränta, som ju bygger på länder som Tysklands, Österrikes och Finlands goda kreditvärdighet.

   Marknaden måste få bestämma priset på pengar. Men dit vi nu är på väg (euro-bonds m.m.) kommer räntan att bli för hög för vissa länder och fortsatt för låg för andra.

   Radera
  2. Nja, stater har allmänt sätt mycket hög kreditvärdighet så det är ju inte det som spelar roll.

   Snarare har det betydelse vilken valutarisk man behöver ta, och där är det ju klart att euron ju bidragit eftersom valutarisken för tyska banker att låna till Grekland är noll.

   Men kreditrisken försvinner ju inte. Och det är ju inte eurons fel.


   Om man nu minns valutakriserna i början på 1990-talet så är det ganska vanskligt att säga att "marknaden" sätter priset på pengar. För det blev ju uppenbart för alla då att "marknaden" egentligen var ett par få personer som hade tillräckliga verktyg för att spekulera ner enskilda länders valutor. Så tycker jag inte heller det ska gå till. Det är rent av värre för demokratin än att ha gemensam valuta. För det är ju inga särdeles konstiga saker som erfordras. Det fordras ingenting egentligen av staterna. De kan ju gå i konkurs hur många gånger som helst men då kommer den riktiga marknaden att reagera.

   Euro-obligationer är inte någon dum idé - men för ett visst specifikt skäl - nämligen att finansiera en europeisk bankakut. Det är inte rimligt att enskilda medlemsländer ska svara för en kraschad bank som innan dess kunnat använda den fria rörligheten för kapital för att dra på sig kreditförluster över hela Europa. När låntagarna i Europa inte kan betala - då bör hela Europa vara med och betala. Så det är inte egentligen euro-obligationer jag vill se - utan EU-obligationer (i alla EU-länders valutor då).

   I övrigt bör var och en stat klara sig själv.

   Radera
  3. @Johan
   "valutarisken för tyska banker att låna till Grekland är noll."

   Jasså? Det var ju en avskrivning av en del av skulderna för bara ett litet tag sedan.
   Eller menar du hur det var tänkt att vara?!

   Radera
  4. Det var inte en valutarisk, det var en kreditförlust. En helt annan sak alltså...

   En valutakursförlust uppstår när man får lånet återbetalt, fast pengarna har blivit mindre värda under tiden.

   Radera
 3. Det är snarare EU och EMU som leder till krig när länder inte kan fatta självständiga besluta. Men hellre 1000 års kärnvapenkrig än leva som slav under diktaturen EU(SSR).

  Europa behöver ett fritt samarbete mellan fria och självständiga stater, ingen överstatlig federalism eller centralstyrning. Frihandel, fri rörlighet av människor, varor, tjänster och kapital verkar de flesta vilja ha, utan dyra avgifter. Lägg ner byråkratin, kommissionen, parlamentet och låt regeringscheferna träffas en helg per kvartal.

  Det är också helt otroligt hur dumma eller onda europas ledare är som går med i ett nytt europeisk valutakurssamarbete med fasta växelkurser som EMU 1999 när det gamla ERM kraschade 1992 och hade de läst ekonomisk historia så hade de vetat att alla valutaunioner i världshistorien kraschat. Så dåliga är våra ledare. Vi måste ha beslutande folkomröstningar i alla frågor som i Schweiz, folket skall bestämma inte politiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, inför flytande demokrati så att man när som helst kan byta sin representant i beslutande församling eller rösta direkt själv!

   Radera
  2. Folkomröstningar är ingen garanti för demokrati.

   Problemformuleringsintiativet hamnar då hos de som har sådana nätverk i samhället som lätt kan ordna fram en folkomröstning. T.ex. brukar det krävas ett visst antal namnunderskrifter.

   Därmed styrs den demokratiska agendan på ett delvis odemokratiskt sätt.

   Radera
  3. @Johan Tjäder:

   Die direkte Demokratie ist in der Schweiz nicht nur eine Staatsform, sondern vor allem eine Volksgesinnung[1]. Sie ermöglicht den Stimmbürgern, auf allen Staatsebenen (Gemeinde, Kanton, Bundesstaat) als oberste Gewalt (Souverän)[2] mitzubestimmen und über ihre eigenen Angelegenheiten abschliessend zu entscheiden. In keinem anderen Staat der Welt gibt es auf nationaler Ebene auch nur annähernd so weitgehende direkte Volksrechte[3].

   Radera
  4. Jaha, men det är ju ingen hemlighet att schweizarna gillar att folkomrösta.

   Men det är inte någon garant för demokrati. Tvärtom kan det bli en majoritetens diktatur och det är faktiskt inte samma sak. För att inte tala om de praktiska problemen som att folkomröstningar inte kan hållas hur många gånger som helst och att frågan måste besvaras med ja eller nej, så den som formulerar frågan har en fördel.

   I det svenska städerna fanns det förut något som hette allmän rådstuga och på landet sockenstämma, där var och en var röstberättigad. Men det slutade med att man ändå valde ett fullmäktige så denna ordning avskaffades 1955.

   Radera
 4. Neoliberal Agenda12 maj, 2013 18:52

  Tiden har mognat.

  Det är dags att dra i gång en kampanj för en ny folkomröstning. Bara 42% av svenskarna stödjer medlemskapet och bara 9% vill införa euron.

  Kan Norge, kan vi.

  SvaraRadera
 5. Tror inte att EU bidragit till fred, det är snarare Nato som stått som garant för freden. Idag bidrar EU mest till oroligheter och ekonomiskt kaos. Vi ser ett Europa som sakta faller isär, och nord och syd som ogillar varandra.

  Kort efter Cypernkrisen åkte landets president till Israel och nu startar en mängd olika samarbetsprojekt inom näringslivet, bl a gasutvinning, el, energi etc. Man har också stärkt banden till USA. Cypern är i tanken redan borta från "gemenskapen".

  Euron dog någonstans emellan den grekiska skuldavskrivningen och förra sommarens segdragna toppmöten, när vi insåg att Bryssel inte tänkte göra någonting för att rädda valutan. Jag tror inte ens de kommer överens om eurobonds.

  SvaraRadera
 6. Senaste dumheten som jag sprang på ...

  On the production and making available on the market of plant reprouctive material .. Ett lagförslag som gör det olagligt att plantera fröer som inte är testade och godkända av EU.

  Jag har hittills inte trott att Monsanto har varit någon större del av en konspiration, men när jag får läsa sådant här så är jag nästan redo att börja tro på att det är reptilmännen som försöker ta över jorden ...

  "Corruptissima re publica plurimae leges.", - Tacitus,117 e.k.

  På något sätt känns det som cirkeln är sluten mellan romarriket och EU med det citatet.

  Och jag tror vi minns hur det gick för romarna.

  SvaraRadera
 7. HAX! Mycket passande att ta upp detta ämne nu. FXDebates avhölls nyss i London. Ett par intressanta inledande inlägg, inte minst från Lars Seier Christensen, CEO SAXO bank:

  The euro crisis has turned into a fatal disaster

  "And as this is the main subject of our debate today, let us turn to the situation in the Eurozone.

  Frankly, it is a complete mess. And it is a mess that gets worse and worse every day. Only not in Brussels. There we hear an endless litany of promises of recovery in six months time, always in six months time, we hear the Euro is safe, and that if just we all hand over more responsibility to our Masters in Brussels, everything will be just fine.

  Nothing could be further from the truth."

  SvaraRadera
 8. Vi är skyldiga att införa Euron. Pinsamt av dig att "glömma" ta upp detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är vi inte alls det. Anledningen till att vi inte röstade om eurons införande när vi röstade om medlemskapet i EuropasUndergång var att politikerna visste att det skulle blivit nej till båda två då...

   Jag hade för mig att du inte gillade kommunism Johan H?! Men du gillar EU?

   Radera
  2. Ja, alltså det är ju lite svävande.

   I och med anslutsfördraget till EU så har Sverige förpliktigat sig till att införa Euron, men det finns inte något klart uttalat datum. Och till skillnad från t.ex. Datalagringsdirektivet, så finns det här inte någon uttalad vilja att driva process i frågan.

   Radera
 9. "men med en gemensam fysisk valuta hoppades man öppna den inre marknaden även för privatpersoner.) Syftet var, åter, att stärka europeiska företag och att öka vårt välstånd."

  Det stavas, precis som genom hela den ekonomiska historien, (Neo-)Merkantilism, korporativism och protektionism. Eliternas ekonomiska väl och ve på de arbetandes bekostnad. Slå in lite sociala kilar mellan samhällsgrupperna så kan de kivas sinsemellan om de få korvören som står dem till buds medans Staten och Kapitalet seglar fram i gräddfilerna. Tvi ... !

  "For one source of the fascist Movement is the desire to avoid a too-rational and a too-comfortable world"

  - George Orwell in 'Can Socialists Be Happy'?

  SvaraRadera
 10. Och de som mot all förmodan nu inte förstår att det är sånt som Merkantilism, korporativism och protektionism som konservativa och socialister värnar om och understödjer (det priviligierade storkapitalets intressen) med allsköns priviligierade frihandelsavtal om hur de skall skydda sina ekonomiska intressen, borde ta sig en funderare till om vad de sanktionerar ... åtminstone socialister, dessa den moderna rättvisans ekonomiska riddare i vår, ack, så ojämlika värld. [*suckar och himlar med ögonen*] Konservativa är ett skepp utan vare sig styrman eller kapten i detta avseende, det visar deras praktiska politik, så dom kan vi lämna därhän.

  SvaraRadera
 11. Det är det här EU handlar om, plain and simple, och vad det förr eller senare kommer att mynna ut i, antingen i den röda formen eller i den bruna formen:
  http://aynrandlexicon.com/lexicon/socialism.html

  SvaraRadera
 12. Det här kan ju ni socialister och systemförsvararare fundera på: "The big question is remuneration (ersättning). Pure Capitalism is a production system that hires competent people and rewards those who are "vested". Socialism is a distribution system that rewards everybody byt pays little or incompetent attention to productivity. Big Corporate Capitalism is now seriously polluted with crony capitalism.

  Remuneration also goes to those with connections and/or guns.

  Socialism is lacking a productivity system that respects capital and property rights. It has to fall back on a commando economy because it mis-allocates capital all the time. It fails because it ignores market forces. It distributes wealth regardless of productivity. There is no relation between remuneration and productivity.

  Crony capitalism and monopoly capitalism go completely crazy on remuneration. Regulatory capture makes this possible. Social credit is somewhat of a counter balance to crony capitalism. A free market with free competition would be a better solution.

  I don't see crony capitalism fading away until after millions have died."

  SvaraRadera
 13. kan du förklara vad exakt han säger?

  SvaraRadera
 14. Good Day Alla ni

  Jag är Robert, en ansedd, legitim och ett ackrediterat
  företagets pengar långivare. vi lån pengar ut till personer med en hastighet av
  2%, är i behov av ekonomiskt stöd. Har du en dålig kredit eller du
  är i behov av pengar för att betala räkningar? Vi vill använda detta medium för att
  informera er om att jag gör pålitliga mottagaren hjälp som vi kommer att vara
  glada att kunna erbjuda dig ett lån. Ingen kreditkontroll, 100%
  Garanterat. (Email: robertdawsonloancompany190@gmail.com)

  Sökanden startar återbetalningen av lånet tre månader efter det att
  Lånet har överförts till honom / henne.

  Underlåtenhet att betala tillbaka lånet på detta förväntade datum / tid, juridiska
  åtgärder kommer att vidtas mot sökanden genom vår advokat
  omedelbart.

  Sökande som inte kan hålla med om återbetalning kommer att ges 2
  veckor mer som en frist innan rättsliga åtgärder kommer att vidtas.

  Uppgifter: Låntagaren måste ge någon av följande:-A
  Körkort, ett internationellt pass, eller ett giltigt identitetskort
  med hans / hennes namn. Du måste fylla i formuläret nedan innan
  vi kan gå vidare med ditt lån.

  Låneansökan FORM:

  Sökandes namn: ...............
  Adress: ................
  Stad: .......................
  State: ........................
  Land: ....................
  Kön: ......................
  Civilstånd: ................
  Ålder: .........................
  Yrke: ...................
  Resultat betyg: ...................
  Berätta: ...........................
  Office Antal: ................
  Mobil: .......................
  Begärt belopp: ...............
  Lån Varaktighet: ..................
  Lån Syfte .....................

  Efter inlämning av låneansökan, kan du förvänta dig ett preliminärt
  svarar mindre än 24 timmar och finansiering inom 72-96 timmar efter
  den information vi behöver från dig, kontakta vårt företag e-post
  robertdawsonloancompany190@gmail.com

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.