2013-07-24

EU-valet: Samling bakom piratflaggan!


I EU-valet (maj 2014) är det en fördel för Piratpartiet att vara smala i politiska sakfrågor. Dels har vi piratfrågorna som internets frihet, fri information, medborgerliga fri- och rättigheter, transparens, en reformerad upphovsrätt och kampen mot övervakningsstaten. Dels har vi en rimlig EU-kritik, som syftar till ett öppnare och mer demokratiskt EU – med en folkomröstning i potten.

Det där är frågor som kan göra nästan vem som helst till pirat för en dag, oavsett om man betraktar sig själv som "höger" eller "vänster". Vilket är en oerhörd tillgång i ett val som faktiskt kan komma att handla mer om sakfrågor än om makt.

Frågan är hur man bäst utnyttjar denna profil.

Nu har jag i och för sig lovat mig själv att inte lägga mig i Piratpartiets inre liv. (Jag har fullt upp ändå.) Men jag vill ändå släppa upp en testballong...

Min idé är att visa att nästan alla kan ställa upp bakom (pp) i Europavalet.

Så här: Släpp in lite fria kandidater från "höger" och "vänster" på Piratpartiets valsedel.

På den liberala sidan finns till exempel Liberala Partiet och en del folk som ett tag sysslade med det liberaldemokratiska projektet. Jag känner mig rätt säker på att de förstår idén och att de skulle vara intresserade. Och det är viktigt att inte splittra upp rösterna på olika partier, när man ändå tycker i princip lika i piratfrågorna. Det finns val som har avgjorts av bokstavligen talat en handfull röster.

Och på "vänstersidan"? Det borde gå att hitta någon eller några fria vänsterintellektuella som är intresserade av att ställa upp. Varför inte några från Occupy-rörelsen, som ju i stort sett vet vad de var förbannade på, men inte lika säkra på vad de ville göra åt saken. De borde vara intresserade av en chans att kritisera EU:s korporativism och de borde känna sig hemma med piratfrågorna i allmänhet.

För visst vore det fantastiskt med en verkligt bred uppslutning bakom Piratpartiet i Europavalet? Att visa att detta är så viktiga saker att människor som normalt sett är politiskt olika är beredda att samarbeta? Att få alla som tycker rätt i piratfrågorna och som vill ventilera en anständig EU-kritik att driva kampanj för och att rösta på samma lista?

Det kan vara den bästa chansen att se till att piratfrågorna fortsätter att ha en röst i den organiserade politiken.

Och så min andra idé: Försök på alla sätt att övertala Nils Lundgren att ta ankarplatsen på Piratpartiets EU-lista!

Den EU-kritiska Junilistan (som Lundgren grundade) verkar ju inte vara verksam längre. Och Piratpartiet behöver ett sätt att få folk att uppmärksamma att man är ett parti som kritiserar EU – och som vill reformera unionen till att bli mer demokratisk, öppnare och mindre överstatlig.

(Dessutom har (pp) ett begåvat EU-upplägg: Ta fram ett nytt fördrag för EU, som är minimalistiskt och rättighetsinriktat. Låt sedan alla EU-medborgare folkomrösta om förslaget. Därefter är det medlemsstaternas tur att anta eller förkasta fördraget. För att det skall flyga i båda fallen måste det vara demokratiskt och begripligt. I annat fall är det läge att börja ifrågasätta det svenska medlemskapet på allvar.)

Varje möjlighet att bredda Piratpartiets väljarbas i EU-valet måste tas tillvara. Man kan nämligen inte räkna med att piratfrågorna kommer att vara så dominerande i media och i samhällsdebatten som de var förra gången, 2009. Även om vi skall göra vårt bästa för att det skall ske.

49 kommentarer:

  1. Utan att vara jätteinsatt, så gillar jag ideerna.
    Jag gillar tanken att försöka få med Nils om han önskar.

    SvaraRadera
  2. Vad är Piratpartiets rimliga Sverigekritik? Smålandskritik? Malmökritik?

    Lägg ner nationalpopulismen HAX.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Suck, du är så tröttsam... Gå ut och lek med betongen i din sandlåda nu!

      Radera
    2. Hej Nebari.

      SD-troll är ännu tröttsammare.

      Radera
    3. Hej Micke, du gissar på fel person som vanligt. :-P

      Radera
    4. Bara nationalister, eller närmare bestämt national-etatister kan känna sig provocerade av kommentaren ovan.

      Radera
    5. Tyvärr även vi helt normala kan tröttna på dina tröttsamma upprepningar, jag menar det är ju inte första gången du hasplar ur dig det där, tyvärr är du väl en sådan där figur som bara klarar av svart eller vitt så du förstår nog inte det!

      Radera
    6. Ja vi vet att storsvenska chauvinister anser sig vara helt normala.

      Radera
    7. Som jag gissade du klarar bara av svart eller vitt, kan inte vara roligt att vara du men du har mina sympatier då det är synd om dig...

      Radera
    8. Och SDs arbetslösa nättroll har mina. Your taxkrona at work.

      Radera
    9. Jo det är synd om dem också men till skillnad från dig så blir de bättre när de får ett jobb, du däremot finns det ingen hjälp åt...

      Radera
    10. Mer arbetsskygga element än dem som dagarna i ända hugger på alla som kritiserar deras älskade Volkhem finns inte.

      Radera
    11. Det är dock sant, som tur är så har ingen här försvarat "volkhem", det enda som har framförts är att det räcker med ditt upprepande tjat nu i nästa varje tråd!

      Radera
    12. @ Anonym28 juli, 2013 20:52

      LOL, ja man skall akta sig för att kritisera stackars Sverige.

      Radera
    13. *suck* snacka om att missa poängen, men det är väl för att du inte kan se annat än i svart och vitt.

      Radera
    14. @ Anonym30 juli, 2013 09:32

      Din passion brister uppenbart inte ;-)

      Radera
    15. Att få sista inlägget, nope... :-p

      Radera
    16. Ja du passar inte alls in på kriterierna för ett nationalchauvinistisk SD-troll...

      Radera
    17. Nä jag vet, du däremot passar in på ett forumtroll som istället för att skapa en egen blogg försöker överta andras genom att spamma ditt "budskap" om och om igen.

      Radera
    18. Som sagt, din passion är inte att ta miste på ;-)

      Radera
    19. Eller din helt klart... :-p

      Radera
    20. Alltid lika fascinerande med storsvenskar som finner regionala identiteter så utmanande och hotande.

      Radera
    21. Alltid lika fascinerande med forumtroll som finner egenskaper för att rättfärdiga sin felaktiga världsuppfattning och där den som säger det räcker nu upplevs som utmanande och hotfull.

      Radera
  3. @Anonym24 juli, 2013 12:47

    >Vad är Piratpartiets rimliga Sverigekritik?
    Är det verkligen så att du missat allt vad piratpartiet har kritiserat Sverige och svenska institutioner som FRA för?
    Anser du att kritiken mint Svenska justitieministrar som Bodström och Ask varit tandlös. Har det gått dig förbi var piratpartiet tyckt om de svenska tillslagen mot TPB?
    Vill du trolla så får du vara mer intelligent.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ Jerker Montelius

      Med sverigekritiken borde avses samma måttstock och krav gällande demokrati och folkomröstningar om medlemskapet i Sverige för regionländerna.

      Individen är den minsta minoriteten.

      Radera
  4. @HAX

    Angående förslag 1 så är jag inte alls övertygad. Som jag ser det så är just nu Piraterna i EU stjärnorna i organisationen just p.g.a att de fokuserar på piratfrågor.
    I Sverige är jag mer osäker då ledningen där håller på med någon piratvariant av hela havet stormar i.o.m sin breddningsprocess. Den som gnäller högst får med sitt "petproject" utan någon någon som helst koppling till ideologi. Så att få in mer eller mindre politiska vildar som drar iväg med partiet i helt obegripliga riktningar skulle nog vara dödsstöten.

    Angående förslag 2 så är jag lite mer positiv förutsatt att han vill ställa upp på att driva piratpolitik. Han verkar vara en förståndig man men vad är hans inställning till Upphovsrätt, Patent och frihet på nätet.

    SvaraRadera
  5. Kan stå bakom idén men är skeptisk till Lundgren. Hans historiska val av politiska samarbetspartners har en del mörka sidor.

    SvaraRadera
  6. Om jag ska rösta på PP så krävs det verkligen mer neutralt i annan politik. Jag tycker mig ofta höra folk från PP som utalar sig om frågor som inte är relevanta och stället sig långt ut på vänsterkanten. Sådant kan jag bara inte acceptera, det måste vara neutralt.

    Och det är så det känns nu, känns som att titt som tätt så öppnar folk från PP munnen i ämnen som ligger långt utanför deras område och börja ta ställning. Och det känns inte som en engångsgrej av en enskild person utan ofta och av olika personer.

    Tar dom inte tag i detta ordentligt kommer det nog bli stort problem för dom. Så att någon ryter till inom partiet och säger till dom att hålla tyst.

    SvaraRadera
  7. Thomas Lindholm24 juli, 2013 16:53

    Bra idéer HAX. Jag tillhör dom som kan tänka mig rösta på PP i EU-valet trots att jag i övrigt är skeptisk till partiet. Men med Nils Lundgren som ankare kommer jag ändå att avstå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Av nyfikenhet, tänker du avstå helt eller vilka kommer du istället att rösta på?

      Radera
  8. PP verkar ha blivit kapat av feminister och sviker stort i Assange-fallet. Breddningen är tveksam dessutom. /Argus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rationalitetspartiet25 juli, 2013 10:18

      Orsaken är att både Falkvinge och Troberg kommer att bli nyckelvittningen i en eventuell framtida Assangerättegång. (De åt middag med Assange, där även sexgroupien Ardin var med.) PP kan inte ta ställning pga de inte vill undergräva sin trovärdighet som vittnen.

      Radera
    2. Låt oss för argumentationen säga att det är så - tror du då att åklagarsidan kommer att åka över till England någon gång under valrörelsen nästa år för att maximera Guilt By Association?

      Radera
  9. Piratpartiets nuvarande ledning på hemmaplan har ju misslyckats med att få partiet att växa trots att Sverige var först och således hade ett försprång och trots att rörelsen växer i alla andra länder i Europa/Världen. Inget ont om Anna egentligen men hon verkar numera vara så omringad av mer oresonliga HBTQ-aktivister att den inre particirkeln sätter det före IFK (Integritet-Fildelning-Kultur) och då kan det bara gå på ett sätt; PP och FI gör upp om de 0,5% av rösterna som anser att det är den viktigaste frågan.

    Det är således en jäkla tur att det är EU-val först och sedan Sverige-val senare samma år. Efter ett eventuellt/troligt fiasko i EU-valet måste det finnas en reservplan som ser ut ungefär så här: Christian och Rick och du Hax och kanske Oscar Swartz och gärna någon som Nils enligt ovan och typ 25 pers till som vet hur man säljer en idé och inte bara debatterar den in i en återvändsgränd lämnar nuvarande PP och går ihop och bildar Nya Piratpartiet. Det "odemokratiska" förfaringssättet garanterar en rivstart i gammelmedia om ni gör det högljutt - alla gamla PP-vänner ser er som ett alternativ igen inför riksdagsvalet och de 0,1% som av rent trots röstar på gamla PP kan ni lugnt bortse från, deras protester blir också en del av den mediala kampanjen som för Nya PP rakt in i Riksdagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rationalitetspartiet25 juli, 2013 10:25

      Jag är också väldigt skeptisk till Troberg och totalt oseriösa personer som Nipe. Det som gjorde att PP kunde lyfta och samla stöd från både höger och vänster var att Falkvinge, Engström, HAX, Josefsson och Andersdotter fattade att de var tvungna att hålla sig borta från frågor som skulle stöda bort motsidans sympatisörer.

      Troberg & Co verkar vara på full väg att driva PP åt extremvänster, politisk korrekthet och radikalfeministisk HBQTxyz-extremism.

      Med tanke på att Falkvinge idag verkar vara oerhört mycket mer rutinerad och mogen jämfört med 2009 skulle jag gärna se honom som partiledare igen.

      Radera
  10. Personer ovan verkar kritiska mot breddning så jag beslöt mig för att titta på det tyska piratpartiets program och deras frågor utanför immaterialrätt:

    *Juridiskt kön bestäms av individen
    *Män kan ta kvinnonamn och vice versa
    *"Registrerat partnerskap" samma rättigheter som giftermål
    *Rätt för alla att adoptera oberoende av sexuell orientering
    *Medborgarlön
    *Orkade inte läsa allt om invandring men partiet verkar inte vilja begränsa invandringen
    *Drogliberalism (verkar vara ett skällsord I sverige)

    Jämfört med det tyska partiet är svenska piratpartiet knappast extremvänster.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget av det ovan är väl några typiska vänster/höger-frågor?

      Det verkar mer som man är införstådda med att vägen till ett bättre samhälle inte kan systematiskt planeras och kontrolleras.

      På så vis skulle PP kunna bli ideologisk motpol till SD.

      Radera
    2. Det tyska piratpartiet lärde sig av bland annat det svenska att man behöver ha ett bredare program för att inte rätt och slätt snabbt bli avfärdade av icke redan övertygade väljare som enfrågeparti, ett avfärdande epitet som gammelmedia och deras sponsorer naturligtvis uppmuntrar också eftersom det stör önskvärt status quo i valprocessen.

      Det var således helt rätt tänkt och gjort att vilja bredda programmet och det har ju det svenska partiet också gjort nu, problemet på hemmaplan är ett helt annat.

      Det handlar om vilka frågor man sätter i förarsätet, vilka frågor man sätter i baksätet där de också syns och vilka frågor man har som ett reservdäck i bakluckan ifall någon vill titta där också. PP är ett ungt parti, kärnfrågorna som motiverade att detta parti överhuvudtaget skapades en gång i tiden och tog oss in i EU-parlamentet måste givetvis få sitta kvar i förarsätet.

      Tyvärr verkar det dock som om den svenska breddning lett till en mentalitet som gör att partiledningen som grupp inte längre vet vad som är fram och bak på bilen, men står det HBTQ på någon skylt i närheten så försöker man köra i den riktningen för det är ju i alla fall PC i Stockholm och moraliskt sett är det ju bara de rösterna som räknas, typ...

      Radera
    3. @ Anonym25 juli, 2013 13:09

      Det viktiga är att ha konistenta och principfasta idéer gällande censur, övervakning och integritet.

      Var HBTQ och livsstilsfrihet kommer in i det sammanhanget torde vara uppenbart.

      Radera
    4. Rationalitetspartiet25 juli, 2013 18:43

      En stor skillnad mellan Sverige ochTyskland är att Sverige har en stor grupp väljare på högerkanten som är missnöjda libertatianer. Denna grupp är missnöjd med nymoderaterna och Reinfeldts vänstervridning och var en avsevärd del av PP:s väljarbas och aktivister 2009. Den tyska samhällsdebatten saknar en stark marknadsliberal/libertiansk opinion. Följden blev att tyska PP främst attraherade väljare och aktivister från vänsterkanten, främst de Gröna.

      PP i Sverige gör ett stort misstag om man försöker kopiera de tyska piraternas postmoderna vänsterprofil-frågor som HBQTxyz.

      Radera
    5. @ Rationalitetspartiet

      På vilket sätt är det vänsterprofilfrågor tyska PP driver?

      Har Sverige en starkare matknadsliberal opinion än Tyskland där Wilhelm Röpke och Ludwig Erhard ännu vördas?

      Och hur kan libertarianer vara en stor väljargrupp när deras övertygelse - liksom var problemet med Ron Pauls supportrar - ofta är att röstande är fel?

      Radera
  11. Kristina Svartholm25 juli, 2013 19:11

    Jag tror att det är viktigt att skilja mellan EU-valet och det svenska valet vad gäller PP:s roll och diskussion av partiets höger-vänsterinriktning. Själv skulle jag definitivt sakna den information om EU-frågor jag får idag, fr a genom HAX och Christians bloggar, om PP inte håller sig kvar efter EU-valet. Det gäller inte bara specifica PP-frågor utan också läget mer allmänt.
    Varför inte gå ut redan nu och försöka boka in en tydlig plats som "kritiska EU-informatörer" i folks medvetande? Piratfrågor kan då få en större plats efter hand allt eftersom valet närmar sig.

    SvaraRadera
  12. Rationalitetspartiet25 juli, 2013 19:35

    Efter att ha funderat på utvecklingen inom svenska PP ser jag ett allt mer oroande mönster.

    När det gäller högerliberala frågor som sexköpslagen, narkotikalegalisering och en hård EU-kritik vågar man knappt ta ställning. Motiveringen verkar vara att PP som ett svagt och litet parti inte vill riskera att utsättas för krititk.

    Men när det gäller vänsterliberala frågor är detta tydligen inget problem. PP tar glatt ställning för mångifte, ökad massinvandring, rösträtt för barn och federalism. Här är man inte rädd för att vara kontroversiell.

    PP verkar inte fatta att den politiskt korrekta postmoderna extremvänster som idag totalt dominerar Stockholms gammalmedia inte är någon valvinnare utanför mediaelitens egna enklaver i Stockholms innerstad. (Eller så identifierar sig PPs ledning med denna grupp och ser inte problemet.)

    Om denna utveckling fortsätter kommer troligen alla högerpirater att överge svenska PP.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rationalitetspartiet25 juli, 2013 19:39

      Andra vänsterfrågor där PP glatt ta ställning är kvoteringsfeminism och HBQT samtidigt som man är för feg för att exempelvis försvara porren.

      Radera
    2. OK, där gick gränsen.

      Piratpartiet är inte för kvotering.

      Piratpartiet var det enda jävla parti i hela Europaparlamentet som tog strid för porren - när grundförslaget som alla andra stod för var att förbjuda alla former av porr i media.

      Klipp dig och skaffa ett jobb.

      Radera
    3. Och federalism är ingen vänsterliberal men libertariansk idé.

      http://mises.org/daily/5883/

      Radera
    4. "När det gäller högerliberala frågor som sexköpslagen, narkotikalegalisering och en hård EU-kritik vågar man knappt ta ställning. Motiveringen verkar vara att PP som ett svagt och litet parti inte vill riskera att utsättas för krititk.

      Men när det gäller vänsterliberala frågor är detta tydligen inget problem. PP tar glatt ställning för mångifte, ökad massinvandring, rösträtt för barn och federalism. Här är man inte rädd för att vara kontroversiell.
      "

      Du är full av skit.

      1. Narkotikapolitiken - PP är för en avkriminalisering då narkotika främst är ett medicinskt och socialt problem, inte polisiärt. Effekterna av narkotikan, däremot, är ett polisiärt problem.

      2. Sexköplagen - Har inte PP tagit ställning om än, däremot finns det mycket som är fel med dagens lag och som partiets principer säger mot. Därför kan jag mycket väl se att sexköplagen kommer att ändras på i framtiden.

      3. EU-kritik - PP kritiserar redan EU jättemycket, har du bott i en grotta de senaste fyra-fem åren...?

      4. Alla de "vänsterliberala" ideer som du tar upp ligger fortfarande åt höger, eller är bara liberala i allmänhet (som månggifte). Medborgarlön får väl anses vara det mest radikala vänsterförslaget...

      Kort sagt, du pratar goja. :)

      Radera
    5. "Piratpartiet är inte för kvotering."
      Något som dykt upp de senaste åren då? Förut var det ju inte så. Det vore ju en intressant förändring.

      Nedan är två exempel på PPs tidigare kvoteringar:

      http://fridholm.net/2010/01/20/att-vara-kandidat-och-ta-betalt-for-intervjuer/

      http://www.annatroberg.se/2010/01/19/riksdag-departement-om-pps-kvotering-av-man/

      (Fd?) aktivisten/kandidaten Ellen Söderberg lekte ju till och med med tanken att byta namn till Erik för att slippa bli kvoterad.
      http://ellenpollenpellen.blogspot.de/

      Radera
  13. Den viktiga skiljelinken går inte mellan vänster och höger utan mellan rosenrött önsketänkande och kärvt maktbalanserande "göra-det-minst-dåliga-av-situationen".

    Som jag ser det är det lite väl mycket absolut rättighetstänkande utan hänsyn till maktbalansering i PP just nu. Sånt rättighetstänkande är den stenläggning som leder till helvetet.

    För att uträtta något positivt alls politiskt i den här världen måste man vara som psykiatriprofessor Sten Levander en gång uttryckte det "en hård djävel".

    Det är vad jag tror. Bakom alla mänskliga katastrofer ligger absoluttänkandet. Låt oss maktbalansera alla förslag.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.