2013-08-21

I demokraturen är sanningen olaglig


Vrede, uppgivenhet och stridslust. Det var många olika känslor som bröts mot varandra när jag i kväll flög till Stockholm.

Strax innan jag steg på planet i Bryssel kom beskedet att Bradley Manning dömts till 35 år i fängelse: För att ha avslöjat för medborgarna vad som sker i de krig som förs i nationens namn. För att ha avslöjat vad de politiska makthavarna egentligen tycker, säger och gör. För att ha berättat sanningen.

Sanningen är alltså olaglig? Ett problem? Ett hot?

Det är helt enkelt inte tänkt att folket skall få veta.

Det politiska mandatet är således frikopplat från insyn och ansvar? Vilken djävla dum, omdömeslös och farlig idé.

Att våra politiska makthavare inte ser att de just nu håller på att missbruka och överskrida sitt mandat är mer än oroväckande. Det är att rulla tillbaka hela den demokratiska traditionen, dess innehåll och värde.

Och den svenska regeringen tiger med den intetsägande minen hos den som vet att den är medskyldig. Den svenska borgerliga regeringen. Det vill säga den regering som borde ha vett att stå för demokratins finare nyanser som öppenhet, maktdelning, rättsstat, rätten till privatliv och minoritetsskydd. Men inte då. Det är ynkligt.

Hela min jävla ungdom ägnade jag åt att bekämpa socialismen och det kommunistiska välde som höll våra grannländer i ett järngrepp. För att jag trodde på frihet, öppenhet och demokrati i en liberal tradition. För att jag ville att människor skulle ses som individer, inte som undersåtar. För friheten.

USA var kanske aldrig fullt så idylliskt som jag ville tro. (Men var ojämförligt mycket bättre än Warszawa-pakten.) Och den gamla svenska borgerligheten hade förvisso sina sidor. (Men var ojämförligt mycket bättre än den rättighetesrelativiserande socialdemokratin.) Dock – där fanns underliggande värderingar som i vart fall tillät att man teroetiserade om mångfald, fri- och rättigheter och demokratins djupare värden.

I dag är allt detta som bortblåst. Realpolitiken har tagit över. Striden mellan dem som såg människor som individer och dem som betraktar dem som undersåtar är över. De som förväntades stå upp för friheten lämnade walk over.

Det är då det blir så här. Den totala övervakningsstaten rullas ut. Människor som berättar sanningen om staten förföljs och fängslas. De medborgerliga fri- och rättigheterna urholkas. Fria informationsflöden stryps. Särintressen sätts före folket. Anonyma, icke-valda byråkrater tar över verksamheten.

En definition av en totalitär stat är: En stat som vet allt om sina innevånare, men som döljer sina egna planer och handlingar för folket. Om det ligger något i den definitionen – då är vi där nu.

USA kastar människor som berättar sanningen i fängelse. De stämplar dem som spioner. Och inom kort kommer svenska regeringen att stå och niga när Air Force One landar på svensk mark. Räkna med att de stora svenska politiska partierna har många gemensamma intressen med de amerikanska. Det kommer säkert att bli mycket familjärt. »

Låt mig därför ta detta sällsynt lämpliga tillfälle i akt att viska ett par ord i Carl Bildts öra. De kommer från de amerikanska ambassadtelegram som Bradley Manning är dömd för att ha läckt. USA anser att Carl Bildt är "a medium size dog with big dog attitude". De menar att "Carl Bildt har bristande politisk förmåga, och hans kostym är för stor jämfört med hans makt". Och amerikanerna menar att man kan manipulera den svenske utrikesministern genom att "spela på Bildts begär att verka på en hög nivå".

Något att tänka på för Bildt när han står och bockar som en upphetsad skolpojke inför president Obama.

Men – åter till huvudspåret: Det går inte att lita på vare sig USA eller de svenska politiska partierna (inte ens de borgerliga) när det gäller demokrati, frihet och ett öppet samhälle. Tvärt om, de är i dag en del av problemet. En ny motståndsrörelse måste organiseras.

Pressmeddelande från Piratpartiet: Bradley Mannings straff är orimligt! »

5 kommentarer:

 1. Nånting att grubbla över för alla röstnings- och demokratitrogna som vägrar inse vad det är för system de indirekt stöder i den naiva tron att deras fiktiva möjlighet att rösta *emot* är mer värd än inte rösta alls.
  ||
  ||
  ||
  \/
  Du kan inte använda systemet för att ändra systemet!

  SvaraRadera
 2. Sanningen har alltid varit olaglig om vad eliten gör. Vad är nytt med denna insikt i de yttersta av tider?
  Den stora majoriteten av Folk vill ha härskare som tar hand om skiten åt dem, så är det bara det är ju så vi gräsrötter formats att se på verkligheten sedan vi lämnade flockbeteendet i apstadiet och vandrade ut över savannerna och började skapa kulturer.

  Människan är dessutom expert på att rationalisera och efterkonstruera sitt beteende. det är därför "våra demokratiska representanter", som det så fint heter i vår moderna tidsålder, ständigt får förnyat förtroende, gång efter gång. Det är världens äldsta form av rationalisering och självbedrägeri ... alltså, förklaringen att det finns en bättre härskare om hörnet bara för att han lovar saker och ting som är något mindre förtryckande än motståndarens.

  Men vi är alla får i härskarnas ögon. De anser att vi måste ledas. Givetvis utvecklas deras härskartekniker över årtusendena. Det visas tydligt i alla de politiska läger och åsiktsdyrkan som uppstår runt dessa härkare.

  I den mångtusenåriga mänklighetens historiska ljus är vi inget annat än via piskan uppfostrade till att bete oss så fint och väluppfostrat som vi gör idag. Präglingen har verkligen satt sig.

  SvaraRadera
 3. Kan man vara säker på att Bildt verkligen har tagit del av infon om vad amrisarna anser om honom? Det är ju bara för bra. Hoppas Aktuelltrapports eller adelsosse-tv-fyras nyhetskameror är på plats och visar när de möts o hälsar på varandra. Bildt kanske ger'n en box på nappen istället för ett handslag.

  SvaraRadera
 4. Jon Rappoport: "These days, people are rightly concerned about spying, snooping, tracking, hacking, profiling. The battle of privacy versus intrusion. The systems that look at other systems.

  And at the same time, the people who are spying and tracking are trying to hide their own secrets. They’re doing double duty. Just off the top of your head, what would you think of a person who was doing everything he could to assemble the particulars of your life while he was concealing the details of his?"

  SvaraRadera
 5. Nu hamnar fröken Manning där hon hör hemma. Minst en analvidgande dejt om dagen bör tillfredsställa henne

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.