2013-08-14

Får övervakningsfrågorna plats i den svenska ankdammen?


Var är Piratpartiet nu när skandalen med NSA:s (och andras) övervakning rullas ut? Detta är en rätt vanlig fråga i dagarna – framförallt ställs den av yrkestyckare och representanter för etablerad media.

Djuuuupt andetag. I drygt fyra års tid har jag jobbat med att få media att intressera sig för att Piratpartiet har varnat för exakt det som nu blivit känt. I tio års rid har övervakning och Storebrorsstaten varit ett ständigt återkommande ämne på min blogg. Men få tycks vara intresserade. Speciellt inte gammelmedia.

Och nu – när vi står inför fullbordat faktum – då är svensk medias rapportering om NSA (och uppföljning av FRA) relativt sett sparsam. Medan tidningarna på kontinenten knappast handlar om något annat än Snowden, PRISM, NSA och GCHQ – så gör svenska media ingen större sak av det som avslöjats. Man rapporterar pliktskyldigast om att The Guardian skrivit om ditt och att Der Spiegel skrivit om datt. Edward Snowden tycks vara mer intressant som person för media än de saker han faktiskt har att avslöja. Det är inget driv i rapporteringen. Och till skillnad från sina utländska kollegor har svenska media inte gjort några egna gräv, konsekvensanalyser eller uppföljningar av Snowdens avslöjanden (vad jag har sett).

När det inte rapporteras så mycket, då blir det inte så många debattprogram heller. I den mån media ber om kommentarer, då är det från de etablerade partierna. (Till exempel sådana som just nu låter förvånat bekymrade, men som till vardags jobbar med att rulla ut övervakningsstaten.)

Sett mot denna bakgrund har Piratpartiet ändå lyckats vara synligt på debattsidorna, i intervjuer och i medias samhällsprogram. Av det som över huvud taget har sagts och skrivits i ämnet från politiska partier står Piratpartiet för en oproportionerligt stor del. Problemet är bara att ingen bryr sig, på allvar.

(Möjligen gör media bedömningen att pirater som slåss mot Storebror inte är någon nyhet. Vilket däremot fulla sverigedemokrater tycks vara.)

Däremot finns ett uppenbart intresse från utländsk media, som intervjuar ledande svenska piratpartister och skriver analyser så gott som oavbrutet.

Det är inte tal om annat än att Piratpartiet kan, bör och skall göra mer för att synas i den nyvaknade övervakningsdebatten. Men då borde media också ägna saken den uppmärksamhet den förtjänar – och släppa in fler i debatten. I det sammanhanget skall vi vara medvetna om att socialdemokraterna och de borgerliga partierna just nu gör allt de kan för att tiga ihjäl en sådan debatt.

Mer om metadebatten:
World Policy Journal – Europe's Pirate Parties Are Facing Rough Seas »

6 kommentarer:

  1. Avsaknaden av analys beror på att gammelmedia saknar förmåga till djupare analys idag. Fördumningen av det Svenska medialandskapet är fullbordat, tyvärr.

    Lokets "raseri" mot nya bingolotto eller Allsång på Skansen/Gränsen konflikter verkar vara enklare att skriva om och så långt som nuvarande journalistkåren har kompetens till...

    SvaraRadera
  2. Jag tror/tycker inte det är så konstigt att media, precis som alla andra bidragsprofitörer i den korproativa övervakningsstaten undviker att bita den hand som stöttar alternativt stöder dem. Eller hur?

    SvaraRadera
  3. Rättelse: " ... alternativt finansierar och ger dem privilegier" ...

    SvaraRadera
  4. Ledsen, men skandalen inträffade under semestertid. Något bättre sätt att göra något till en icke-fråga är väl att komma med det till Sverige på sommaren.

    Jag gillar också hur valdebatten i Tyskland mer tycks handla om huruvida man ska få äta varmkorv på måndagar. Man skulle nästan kunna tro att NSA sponsrar miljöpartiet De gröna för att debatten ska hållas till sådana väsentliga ting.

    SvaraRadera
  5. Sveriges radios Studio ett i P1 har haft ämnet uppe så helt dött har det ändå inte varit.

    Men det är magert, och det borde inte vara det.

    SvaraRadera
  6. Känns som om det är en rätt osmaklig aladåb av diverse samverkande faktorer som leder fram till en mängd olika "klimat" som man inte ser nån annanstans i världen mer än i Swerije.

    Att vi gått med i EU får väl i sammanhanget ses som en avledningsmanöver eller ett marginellt räknefel.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.