2013-09-10

Ännu ett förslag om nätcensur i EU nedröstat

Pressmeddelande från Piratpartiet:
Piratpartiet: Vi gör motstånd när EU vill censurera internet 
-Internets fiender i EU tycks aldrig ge upp. Och som vanligt tar vi pirater strid med dem, säger Christian Engström, ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet. 
Bakgrunden är att Europaparlamentet i dag har röstat om en icke lagstiftande rapport om spel på internet (Online gambling in the internal market / A7-0218/2013). Förslaget var bland annat att svartlista olagliga spelsidor på nätet. Det vill säga att införa censur.

Förslaget om svartlistning och nätcensur röstades dock ner, efter att bland andra nätaktivister och Piratpartiet drivit kampanj mot det. 
-Detta var en liten seger, men ändå en seger. I en demokrati får man man inte ägna sig åt förhandscensur, säger Christian Engström (pp). 
-Om staten anser att någon ägnar sig åt något olagligt på nätet, då skall man anmäla detta och sedan skall det göras en rättslig prövning av fallet. Först därefter, om domstol så beslutar, kan det bli tal om att stänga ner web-sidor. Samma regler skall gälla på internet som i den fysiska världen. Det är lovande att Europaparlamentet börjar lyssna på oss i denna fråga. 
-I ett större perspektiv ser vi en oroande trend där EU och dess medlemsstater allt oftare försöker censurera internet på ett sätt som inte hör hemma i en demokratisk rättsstat, avslutar Christian Engström, ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.
Länk »

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.