2013-09-22

EU: Nya förslag om reglering och beskattning av internet


I Europaparlamentet börjar utskottet bli redo att knyta ihop säcken om EU:s nya dataskyddsregler. Visserligen är man inte eniga om saker som samtycke till registrering. (Vilket ju faktiskt är en rätt grundläggande fråga.) Men kommer inte att hindra att man går till beslut. Det lär landa i att man får ett regelverk som alla tycker illa om.

Att dataskyddsfrågan beslutas utan allmän insyn är en uppenbar risk – eftersom underhandsinformation gör gällande att ärendet kan komma att avgöras i ett first reading agreement. Det vill säga i förhandling bakom stängda dörrar mellan parlamentet, ministerrådet och kommissionen.

Samtidigt har EU-kommissionen, med kommissionär Neelie Kroes i spetsen, lagt fram en påse med blandade förslag om telekommunikationer och internet. Ömsom vin och ömsom vatten. En central punkt är frågan om nätneutralitet – där kommissionen säger en sak och sedan föreslår det rakt motsatta.

Enkelt uttryckt vill kommissionen införa gräddfiler på internet. Det är dels ett avsteg från principen om att all trafik skall behandlas lika på nätet. Storföretag kommer att få tillgång till ett bättre internet än privatpersoner och andra företag. Dels innebär det att den som startar ett företag på nätet kommer att tvingas betala extra när verksamheten blir tillräckligt stor och framgångsrik – för att inte bli hänvisad till nätets skuggsida. [Länk»]

Hur betaltullar på ett gemensamt nät (där en stor del ägs av det offentliga) skall utformas och administreras är i sammanhanget en gåta.

Som om inte detta räcker, så har EU:s medlemsstater nu vaknat till. Ministerrådet tycks jobba helt självständigt på något som har med integritet och övervakning på nätet att göra. Möjligen ser de en chans att använda PRISM-skandalen för att reglera internet i EU. Vilket aldrig kommer att landa i något bra.

Och så fransmännen. De vill beskatta internettrafik. [Länk»]

Vad kan väl möjligen gå fel?

Se även Pirate MEP Engström: Piratfrågor i EU-parlamentet just nu »

1 kommentar:

  1. Ja, det är ju val snart och frågan är ju om maktens korridorer vill försöka trycka igenom de nya dataskyddsreglerna i detta parlament, eller om man tror det kommer bli enklare i nästa vända.

    SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.