2013-09-26

Inför Staten är vi alla Tattare


Skånepolisens register över romer är osmakligt, olämpligt och förmodligen även olagligt. Och för varje gång polisen försöker komma med bortförklaringar blir historien bara värre och mer pinsam.

Oavsett om vissa romer / zigenare / resande skulle ha vissa beteendemönster som gör att polisen intresserar sig för dem eller ej – så kan och skall man inte ge sig på en hel etnisk grupp på grund av vad vissa individer kan ha gjort eller inte gjort. Det är inte fair play i en demokrati, det är förmodligen kontraproduktivt och det är rätt och slätt orättvist. Varje människa måste bedömas utifrån sina egna handlingar – oavsett etnicitet.

Detta verkar – faktiskt – de flesta svenska samhällsdebattörer ha kopplat. Upprördheten över den skånska polisens tilltag är omfattande.

Det är därför det blir så konstigt när samma samhällsdebattörer, samma politiker och samma förståsigpåare fullständigt ignorerar när exakt samma sak sker i ett annat sammanhang.

Jag syftar naturligtvis på massövervakningen. FRA:s automatiserade spaning på våra telekommunikationer. Teledatalagringens registrering av alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner. Polisens rätt att avlyssna människor utan brottsmisstanke. Övervakningen av vanliga, hederliga medborgare som inte är misstänkta för något brottsligt.

Enda skillnaden är att den här gången är det inte en etnisk grupp som pekas ut – utan hela befolkningen som behandlas med samma fördomsfulla misstänksamhet som förr drabbade "tattarna". Den unkna kollektivismen är dock precis den samma.

Det är välgörande att drevet nu går mot polisens etniska registrering. Men jag skulle önska att samma upprördhet även drabbade den övervakningsstat som nu rullas ut. (Till exempel har FRA rätt att registrera folk utifrån parametrar som religiös övertygelse, politiska åsikter, etnicitet och sexuella preferenser.)

9 kommentarer:

 1. Håller inte med dig alls här, HAX. Det känns konstigt.

  Rasistiskt motiverad övervakning och massövervakning är olika saker. Båda har en specifik historia och specifika problem. Att jämföra dem (eller deras allvarlighetsgrad) leder bara till pseudodebatter om historielöshet och blindhet gentemot rasism.

  Det är bättre att istället konstatera att båda sorternas övervakning är allvarliga brott mot mänskliga rättigheter och att de är för trubbiga för att kunna användas för något gott syfte. Men undvik att kalla dem för "exakt samma sak", för de är olika i alla bemärkelser utom de strikt tekniska.

  SvaraRadera
 2. Skånepolisen litar inte på zigenare.

  Staten litar inte på medborgarna.

  I båda fallen buntar man orättvist ihop folk i kollektiv.

  I båda fallen drabbas oskyldiga för att de tillhör respektive kollektiv.

  "Exakt" samma sak är kanske att hårddra det. Men jag tycker att man kan se samma princip tillämpad i båda fallen.

  SvaraRadera
 3. Jag håller med till fullo. Romer blir övervakade för att vissa beter sig illa, svenskar blir övervakade för att vissa beter sig illa. Olika övervakare, samma princip. Vad registren används till kan ändras raskt i båda fallen. Skandal

  SvaraRadera
 4. @hax: Att rasistisk övervakning är samma sak som massövervakning är för all del sant i *teorin*. Men i praktiken finns det skillnader. Don't go there!

  Rasistisk övervakning ger rasistiska problem OCH övervakningsproblem.

  Massövervakning ger "bara" massövervakningsproblem.

  Blanda inte ihop debatterna, det rör bara till det.

  Nu lägger jag ned diskussionen.

  SvaraRadera
 5. Det är inte exakt samma sak så klart, det som är mest upprörande är att polisregristet innehåller en delmängd av vad NSA underavdelning FRA har tillgång till! Poliserna karllagde vilka som hade kontakt/släktförhållande med vem! Det är skitsak i jmf vad facistorganisationeren FRA gör! FRA har tillgång till all data vad ALLA gör och kan därmed bygga upp liknade sociogram som skånepolisen på ALLA! inkl viktning dvs hur frekvent vissa kontakter sker, samt såklart vad dessa kommuniserar om man nu blir nyfiken! Det som är upprörande är inte vad mydigheterna gör utan att DN tycker "zigernar" regristeringen e jätteskandal men NSA/FRA på sin höjd blir TT notis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anledningen till att de hade zigenar-registret (som ju inte är ett "brottsregister" utan ett spaningsregister) var ju klan-fejderna som spred sig in i akutavdelningarna. De döda personerna i registren är en del av orsakerna till klan-fejderna. Barnen kopplingar mellan personer.

   Anledningen till att registret legat kvar över så lång tid är förstås att släkt/klan-fejden inte anses vara över utan är pågående.

   Jävla skillnad mot FRA/NSAs övervakning av helt osyldiga. Zigenarna borde se sig själva i spegeln innan de börjar yra om "lagbrott" och övervakning...

   Radera
 6. Förstår man moderna medias arbetsmetoder och agendor framstår inget kring rapporteringen av det här som märkligt.

  SvaraRadera
 7. Så här ser det ut när skönandarna inom media kartlägger. Skillnaden får väl betraktas som hårfin.

  http://ekstrabladet.dk/112/article2107364.ece

  SvaraRadera
 8. Resandefolket lever ju för att vara utanför.

  Och dessa vill man integrera?

  Gissa vad...det är bortkastade pengar, för de lever för sitt utanförskap.

  Ju mer pengar man ger dom, ju mer anledning har de att stå utanför.

  Men så långt ha de flesta aldrig tänkt.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.