2013-09-02

NSA-gåtan är löst


NSA-whistleblowern Edward Snowdens kanske mest spektakulära avslöjande är att ett antal nätjättar (som Facebook, Google och Apple) har öppna dörrar till den amerikanska övervakningsbyråkratin.

Detta är något som de inblandade företagen – med eftertryck – har förnekat all kännedom om.

Nu har vi svaret. NSA/PRISM använder sig förmodligen av mullvadar. Så här...

Det som sker i USA brukar förr eller senare komma till Europa och till Sverige. Så är fallet även denna gång.

Pirate MEP Christian Engström skriver, på sin blogg...
Europarådets konvention om it-relaterad brottslighet föreslår att systemoperatörer skall kunna tvingas lämna ut information till polisen – i hemlighet, utan att få avslöja detta för sina arbetsgivare (...). 
På enkel svenska betyder det att polisen vill ha hemliga spioner i våra datorhallar. Mullvadar vars främsta lojalitet kommer att ligga hos polisen, inte hos deras arbetsgivare och dess kunder. 
Det innebär att polisen kommer att kunna göra i stort sett vad den vill, utan att någon kan reagera, protestera eller överklaga. Det är helt enkelt inte acceptabelt.
Länk » | Se även IDG »

Ju mer vi får reda på om NSA och PRISM, ju mer uppenbart är att de europeiska och svenska övervakningssystemen är direkta karbonkopior av de amerikanska. (Till och med FRA:s databas Titan, som används för att lagra information längre än vad lagen tillåter, har sin exakta motsvarighet i USA.)

Det var alltså inte mer komplicerat än så: NSA har hemliga mullvadar hos nätjättarna, som är förbjudna att avslöja för sina arbetsgivare (och deras kunder) vad de sysslar med.

Jag önskar att jag kunde säga att jag är förvånad...

6 kommentarer:

 1. Vi kan även förvänta oss att Kina Syrien etc - ja många länder har motsvarande tekniska lösningar.

  SvaraRadera
 2. Det kan inte vara så att TITAN faktiskt kom ifrån och kodades i USA?

  SvaraRadera
 3. Jo, jag är förvånad. För att man avslöjade sig.

  SvaraRadera
 4. Detta har väl också varit känt länge!?

  Det har iaf varit min främsta kritik mot alla datorregister som förs idag -- att det går att muta till sig informationen. Och inga "strikta regler" i världen kommer att hjälpa.

  SvaraRadera
 5. Jag är inte förvånad att CIA avslöjade NSA. NSA "stjäl" numera den lejonpart av de statliga medel som CIA förr åtnjöt som den herre-på-täppan-spionorganisation de var.

  Lätt och enkelt att lista ut.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.