2013-09-28

NSA&FRA: Mycket mer än "bara" övervakning


Övervakningsfrågorna är allvarliga nog i sig. Mycket talar dock för att de bara är toppen av ett isberg.

Men låt oss ta det från början. Följande har hänt...

FRA:s avlyssning skannar all teletrafik som passerar landets gränser (vilket även omfattar en stor del av de inrikes telekommunikationerna). Teledatalagringen innebär att data om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner lagras. Amerikanska NSA har visat sig övervaka oss på nätplattformar som Facebook, Google och genom teknikföretag som Apple och Microsoft. Det har framkommit att Sverige tillhör den lilla, hårda kärna av länder som bygger upp den amerikanska globala övervakningsapparaten. (Vilket regeringen inte heller förnekar.)

Frågan om vad NSA (och FRA) har för sig är dock mycket större än så. Speciellt efter att det visat sig att USA kan forcera det mesta i form av standardkryptering av nättrafiken. Detta öppnar dörren för kontroll av i princip allt som är uppkopplat.

Många nya bilar kan stängas av på distans. Många GPS-system ger feedback över nätet i realtid. I princip all IP-telefoni kan avlyssnas och (både fasta och mobila) telefoner kan användas för passiv avlyssning. TV-apparater och spelkonsoler (många av dem med kameror) är anslutna till nätet. De flesta nya digitalkameror har wifi-uppkoppling. El, vatten och gas blir i allt större omfattning beroende av uppkopplade system. Kollektivtrafiken håller på att bli lika beroende av uppkoppling som av spår och vägar. Betalningssystemen är i stor utsträckning nätberoende. Detta är bara några få exempel på sådant som kan kontrolleras och manipuleras av den som genomför en teknisk infiltration av nätet. Det vill säga sådant som amerikanska NSA bevisligen sysslar med.

Ur ett företags- eller myndighetsperspektiv finns många fler faror. För inte så länge sedan avslöjades att en tv i ett konferensrum hade kapats för att övervaka ett företags nätverk. Och det förefaller som om NSA har använt faxmaskiner (som är anslutna till intranätet) som centralpunkter för att spana på Europaparlamentets datanätverk.

Kort sagt: NSA kan kontrollera det mesta i våra liv. FRA hjälper gärna till. Och är det inte NSA & FRA, då är det ryssarna, kineserna, vanliga skurkar eller möjligen terrorister som utnyttjar de bakdörrar som våra myndigheter har krävt skall finnas.

(Eller nöjesbranschen, upphovsrättsadvokater och patenttroll.)

För en skrämmande bild av vad det här kan leda till i framtiden, lyssna på detta anförande med IT-debattören och författaren Cory Doctorow... »

Slutligen vill jag sätta ljuset på en bild som visserligen redan har cirkulerat ett tag på nätet. Den är från FRA:s hemsida. Om någon tvivlade på FRA:s ambitioner, då säger dess självbild mer än tusen ord...

10 kommentarer:

 1. AGREEMENT BETWEEN THE GOVERNMENT OF THE UNITED STATES OF AMERICA AND
  THE GOVERNMENT OF THE KINGDOM OF SWEDEN ON COOPERATION IN SCIENCE AND
  TECHNOLOGY FOR HOMELAND SECURITY MATTERS:

  http://www.regeringen.se/content/1/c6/08/04/93/90057dc9.pdf

  SvaraRadera
 2. Jag har stuckit näsan i det där. Förbryllad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Förbryllad"???
   Det mest Förbryllande.torde vara att detta dokument över huvud taget gick/går att hitta på Regeringens egen hemsida.
   Förvisso så måste man då söka efter diarienummer då man inte kan hitta dyl. dokument genom ämnessökning.
   Men förbryllad.över att dyl. avtal existerar mellan Sverige och, i detta fallet, USA blr man knappast då Sverige har gått som en lydig liten bandhund i USA´s koppel sedan 2´a världsktiget vände 1943.
   (Undar föresten vilka avtal som Sverige fick ingå med USA för att pengarna från Marshallhjälpen fick användas till att köpa Svenska produkter då de som ger en dylik hjälp ofta vilkorar dessa hjälppengar så att de först och främst används till att köpa produkter från det landet som hjälpen härstammar från)

   Radera
 3. Jag har svårt att tro att FRA och annan påstådd inhemsk övervakning INTE lämnar över rubbet till NSA. Sedan slutar det inte vid övervakningen heller, det är så mycket som hänger ihop. Man försöker t.ex. också göra det omöjligt för de som vill odla sin egen mat. Varför??? Alla dessa saker pekar i riktning mot ett samhälle där den vanliga människan inte äger något överhuvudtaget utan bara är en slav till en liten elit. Övervakningen är förstås huvudkomponenten i ett sådant samhälle.

  SvaraRadera
 4. Jag försöker tänka att de bara vill oss väl. Vi behöver ju duktiga ledare som kan se oss och tala om för oss när vi gör fel och talar om för oss hur vi skall göra för att göra rätt och vara goda medborgare som inte smutsar ner och förstör och slåss. Staten vill ju bara skydda oss och det kan de ju bättre än oss då de har alla vapen. Tänk om alla hade vapen, så mycket våld och död det hade varit på gator och torg då, ni. Man vill ju vara god och inte ond, eller hur? Jag tycker om när någon stor och stark vill mig väl som svenska staten, jag ger gärna lite skattpengar för att det skall vara så.

  /Åsa Karlsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Holy shit, Åsa... Om du bara visste vad de håller på med och hur mycket du inte får veta. Allt du läser i de stora tidningarna och media är anpassat för att du ska hållas i den tron. Du vill vara god och du kan inte tänka dig att någon annan skulle vilja vara på något annat sätt, och det är fint av dig, men om du bara visste... Det spel de spelar på högre nivå är genomruttet! Svenska staten vill dig inte väl, den vill att du ska vara en bra medborgare enligt de kriterier den sätter på dig (och dessa kriterier styrs uppifrån - svenska staten är bara en maktproxy för EU, USA mfl). På ett sätt avundas jag dig. Du är lyckligt ovetande.

   Om du bara visste...

   Radera
  2. Mathias, har du hört talas om ironi?

   /A

   Radera
 5. Jaha men så bra Åsa, vi ska alltså släppa in myndigheterna i våra hjärtan? Myndigheterna som ständigt vakar över mig som liten är. Låter som senaste South Park-avsnittet...

  SvaraRadera
 6. "Jag försöker tänka att de bara vill oss väl. Vi behöver ju duktiga ledare som kan se oss och tala om för oss när vi gör fel och talar om för oss hur vi skall göra för att göra rätt och vara goda medborgare som inte smutsar ner och förstör och slåss. Staten vill ju bara skydda oss och det kan de ju bättre än oss då de har alla vapen. Tänk om alla hade vapen, så mycket våld och död det hade varit på gator och torg då, ni. Man vill ju vara god och inte ond, eller hur? Jag tycker om när någon stor och stark vill mig väl som svenska staten, jag ger gärna lite skattpengar för att det skall vara så."

  Trollar du?

  "Jag försöker tänka att de bara vill oss väl."

  Även Adolf Hitler ville sitt folk väl.

  SvaraRadera
 7. Rationalitetspartiet30 september, 2013 18:19

  Off topic: För ett par år sedan var denna blogg ett hang-out för liberaler, pirater och IT-nördar med intresse för övervakning. Tyvärr gjorde den stora mängden troll att HAX ofta tvingades strypa det oreggade kommentarflödet. Med obligatorisk registrering gick antalet kommentarer ner till långt under 10, och bloggen riskerar att förlora sin roll som community.

  Med ett år kvar till EU-valet tror jag att trollen kommer från PR-firmor som är betalda av våra fiender. Fienden lyckades använda samma trick för att förstöra Falkvinges bloggcommunity kring 2009. Istället för att gå i öppen polemik mot oss pirater gick de in för att sabotera. Massor av kommentarer var irrelevanta och/eller helt ointressanta. Jag minns alla långa haranger om fullständigt dödstråkiga saker. Efter ett tag tröttnade jag på att läsa kommentarerna. Tyvärr tog det för lång tid innan Rick fattade vad som pågick och slängde ut trollen. Det hela var vansinnigt skickligt genomfört. Jag tror att HAX är utsatt för liknande sabotage nu. Kolla exempelvis på signaturen "Dividendum". På ytan kan han uppfattas som sympatisör men hans extremt konstiga inlägg är mest grötigt och invecklat svammel. Jag tror att syftet är att göra kommentarfälten så tråkiga att vi andra tröttnar. Strategin är skicklig så länge ingen genomskådar den.

  PS. Snälla HAX, lägg till Disqus som kommentarinlogg, det är så vansinnigt krångligt att logga in med OpenID.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.