2013-10-17

Amerikansk ekonomi: Ännu en Cliff Hanger till ända

Budgetkrisen i USA är över för den här gången. Eller över och över. Man har skjutit problemen på framtiden, igen.

Med tanke på att USA hackat sig in i SWIFT-databasen, som hanterar en stor del av världens finansiella transaktioner – var det kanske lugnast så. Man vet ju aldrig vilka motmedel Vita Huset skulle ta till mot en hotande dollarkollaps. Och dess omdöme har ju inte alltid varit på topp.

Men liksom den amerikanska budgetkrisen finns grundproblemet med NSA och SWIFT kvar. Världens finansiella transaktioner kan när som helst komma att manipuleras eller hållas som gisslan.

2 kommentarer:

 1. Frågan är ju vad det fanns för alternativ. Hade man inte höjt skuldtaket så hade följden förmodligen varit en dollarkollaps, och en sådan tar euron med sig (för att inte tala om alla betalningskanaler som slutar att fungera).
  Men samtidigt är det ju uppenbart att sakernas tillstånd inte kan fortgå.
  Frågan är hur man tar sig ur detta utan att saker våldsamt kreverar. Jag tror att det inte går. Hela maskineriet kommer att kursa förr eller senare. Mitt råd är ett stort sparkonto, kontanter hemma i madrassen samt en del av tillgångarna i säkrade reala tillgångar (i.e guld/silver).

  SvaraRadera
 2. Tja, USAs federala regering tar fortfarande in mer i skatter än man behöver betala i räntor och armorteringar på sina lån. Vissa konstitutionsexperter har dessutom gjort gällande att det 14:e tillägget i USAs konstitution tvingar presidenten och kongressen att prioritera ränte- och avbetalningar på lån. Ett lånetak skulle därför inte orsaka en dollarkollaps men tvinga politikerna till verkliga besparingar och utgiftsprioriteringar.

  Det är självklart att vare sig poltikerna eller media ser detta som en önskvärd utväg och därför föredrar man att utmåla ett lånestopp som ett fall ner i en finansiell avgrund.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.