2013-10-30

Massövervakning, damage control och förräderi


Märker du vad som just håller på att hända vad gäller massövervakningen?

Man håller på att "städa upp" vad gäller avlyssning av politiska ledare. Misstag kan ha skett. Systemet skall ses över. Överenskommelser sluts som skall förhindra sådant här i framtiden. (Vilket man förvisso ändå inte skall lita på.)

Om man bara ägnar frågan förströdd uppmärksamhet, då kan medias rapportering få en att tro att det där med massövervakningen är på väg att styras upp.

Så om man inte tänker på det, då är det lätt att missa att man knappt har berört övervakningen av vanligt folk med ett ord. Räkna kallt med att man har tänkt sig att den skall fortsätta, med allas goda minne.

Det samma gäller den del av massövervakningen som kan ses som ekonomiskt spionage, riktat mot företag. Ju mer vi får veta om vad som sker, ju mer blir det uppenbart att olika länder (inte bara USA) använder sin övervakningsapparat för att ge sina egna företag ett övertag över utländska.

Sedan finns det delar av NSA:s damage control som kanske inte direkt gjuter olja på vågorna. Till exempel påståendet att det inte är NSA som har spionerat på utländska politiska ledare – utan de europeiska staternas egna underrättelsetjänster, som sedan har givit materialet till USA. Vilket i så fall måste vara så nära förräderi man kan komma.

17 kommentarer:

 1. Tips: David Cameron hotar med hårdare granskning av media om inte The Guardian (och andra tidningar) slutar publicera om avlyssningsskandalen:
  http://www.reuters.com/article/2013/10/28/usa-spying-cameron-idUSL5N0II2WQ20131028

  SvaraRadera
 2. Det är väl inte förräderi, om låt oss säga, FRA har hållit koll på Merkel. Jag tror att det snart kommer visa sig att FRA har agerat spioncentral åt NSA och det är därför Bildt/Reinfeldt har intagit en extrem låg profil i den här frågan...

  /A

  SvaraRadera
 3. Kan man inte ständigt få med så mycket grus som stör kontrollen?

  Sociogrammet kan vi inte komma ifrån men vi kanske kan överlasta systemet genom att alltid skriva Breivik, bomba, mörda, Reinfeldt och islam så ofta vi kan?

  Oj, det ringde just på dörrn......tre välväxta killar med solglasögon (idag! i Stockholm?) vill ha ett snack med mig....återkommer.....

  SvaraRadera
 4. Snart får man väl höra orden:
  jag har fullständigt förtroende för FRA....

  SvaraRadera
 5. Skulle tro att samtliga europeiska länder spionerar på sina medborgare och delger USA sina verk utan undantag.

  SvaraRadera
 6. Bra att Snowdens stulna underrättelsematerial fortsätter att portioneras ut i media. Ju mer och ju oftare så uppstår en naturlig mättnadseffekt som gör att färre och färre bryr sig.
  Ganska naturligt iofs med tanke på att underrättelseverksamhet behövs, inte minst mot islamska terrorister och dom veka politiker i Europa som vägrar tala klarspråk om effekterna av muslimsk massinvandring till Europa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla vinner på om troll som dig lägger ner debatten.

   Radera
  2. Som du heter det, inte som dig, folkskolegrabb.

   Radera
  3. Oj blev lille anonyme trollet ledsen i ögat, stackars liten...

   Radera
 7. Alla vinner på att debatten lägger sig.....

  SvaraRadera
 8. Reinfeldt förklarar det med att vi gör det i ett förebyggande arbete.

  "I det arbetet ingår också att uppmuntra radikaliserade muslimer och Syrienresenärer ”att göra ett annat vägval”."

  "Syrienresenäre" ger inte många träffar på Google, undra hur han kom på det ordet.


  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/reinfeldt-avlyssning-hindrar-terror_8666598.svd

  SvaraRadera
 9. Det är inte ens hemvändande syrienresenärer som Reinfeldt smeker medhårs utan invandrade terroristmuslimer från jordens alla hörn som Sverige tagit emot med öppen famn.

  SvaraRadera
 10. Bloggtips: http://www.dn.se/nyheter/sverige/sparen-fran-attackerna-leder-till-flera-lander/
  Visst ar det bra med att man maste visa leg och journalforas i satens databas om man skall fa vard i Sverige. Bade fysiska och psykiska men skall registreras!

  SvaraRadera
 11. Förräderi, tja, möjligen inte just det specifika brottet, men nog bör det röra sig om olagligheter. USA må vara fritt att ignorera Europakonventionen, men deras kollegor i Europa förväntas faktiskt följa den. Även artikel 8 om privatlivets helgd.

  Men jag antar att det är Sir Humphrey Applebys devis som gäller: Folket har en rätt att inte få veta - för när de får veta tar det hus i helvete.

  SvaraRadera
 12. Man undrar vilka kontakter Piratpartiet och libertarianerna har eftersom dom är så rädda för övervakning?
  Kanske kontakter med muslimska terrorister eller anarkistiska omstörtelsegrupper?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omedvetna dumheter av den typen är djupt obehagliga tycker jag.

   Visst har de "kontakt" eller gemensamma intressen med individer inom sådana grupper! De är alla nämligen människor. Övervakning är inte bra för människor. Kanske kommer du en dag förstå det.

   Radera
  2. Införande av övervakning är omstörtning av tidigare ordning.

   Är 21:54 företrädare för en omstörtande grupp?

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.