2013-10-10

USA varnar EU för att ge Snowden frihetspris


Varje år delar Europaparlamentet ut sitt Sacharov-pris. Priset går till en person som slagits för den fria tanken, för medborgar- och människorätt. Bland de tre välförtjänta kandidater som parlamentet i år har att göra sitt slutliga val mellan finns NSA-whistleblowern Edward Snowden.

Men alla är inte roade. Nyligen deltog den förra amerikanska utrikesministern Madeleine Albright på ett möte i Europaparlamentet. Och hon hade ett budskap: USA skulle inte uppskatta om Snowden fick Sacharov-priset – och Europaparlamentet skall tänka sig för väldigt noga.

Husse har talat. Och Europaparlamentet kommer förmodligen – som vanligt – att låta sig örfilas till lydnad.

Lite ofint och förnedrande, tycker jag.

EDRi: Open Letter By 23 European Organisations In Support Of Snowden's Nomination For The Sakharov Prize »

Uppdatering: Priset gick till Malala Yousafzai – som naturligtvis är en mycket värdig vinnare. BBC »

17 kommentarer:

 1. Cecilia viftar så glatt och gärna på svansen... Tänk att få ett litet "treat" av Obama, medan Carl Bildt ligger mätt och belåten i sin korg.

  SvaraRadera
 2. Att publikt uttala sig så här försätter Europaparlamentet i en rävsax - nu har frågan helt plötsligt blivit öppet polariserad.

  Finns två möjligheter. Antingen viker sig EU för USA återigen. Då visar man att EU i det närmaste är en lydstat till USA.

  Eller så ger EU sitt fredspris till Snowden, och bevisar att de inte viker sig för hot - att de faktiskt har en ryggrad, och att EU är EU och inte USAs hundvalp.

  Står man för demokrati och rättssäkerhet så är det enda rätta att ge Snowden fredspriset.

  SvaraRadera
 3. Det här vill jag skriva om på engelska, men då måste jag ha en länk med en referens. En video går bra. Har du någon länk?

  SvaraRadera
 4. Hur vore det om USA hade "tänkt sig för väldigt noga" innan de tog sig rätten att avlyssna allt och alla i strid med sin författning. Hoppas någon högt uppsatt person åtminstone sätter henne på plats verbalt om inte annat.

  SvaraRadera
 5. Malala!
  Så husse blev åtlydd. Fast jag tror inte han hade fått det hur som helst.

  SvaraRadera
 6. Priset gick till Malala Yousafzai – som naturligtvis är en MYCKET värdig vinnare.

  SvaraRadera
 7. Inte fel, förstås. Men visst är det ett FEGT val.

  SvaraRadera
 8. Finns det någon bra källa till Madeleine Albrights uttalande? Vill gärna dela.med mig till mina engelskspråkiga vänner.

  SvaraRadera
 9. Oroa dig inte. Snowden är ju nominerad till Nobels fredspris- och med tanke på den norska nobelkommitténs historia så sitter nog priset som gjutet i handen på Snowden.

  Hur man än vänder eller vrider på saken så är det så att Snowden begått förräderi. Han vet dessutom om det. Aldrig har väl någon så snabbt lagt benen på ryggen och först flytt till Hongkong och därefter till (och beviljats temporär asyl) i Ryssland för att senare kunna ta sig till Venezuela. Här har vi tre modelländer för frihet och utan övervakning av sina och andras medborgare. -EHH?

  Någonting luktar rutten fisk här!

  Ann Onym

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så att Snowden begick förräderi när han jobbade åt NSA och spionerade på bl.a det amerikanska folket. Men han har ju nu avslöjat hur skurkaktigt USA genom NSA ( med hjälp av bl.a kriminella organisationer såsom FRA ) bär sej åt och kan väl därmed anses ha återupprättat sitt anseende. Och fastän han innan sitt avslöjande begick förräderi så är han iom avslöjandena en RIKTIG fredspris aspirant. Han skulle rädda prisets anseende efter år av katastrofala val av pristagare. / Midmus

   Radera
  2. Snowden bröt säkert mot lagen när han läckte uppgifterna, men om det är "förräderi" kan diskuteras. Det ligger kanske USA:s eget intresse att missförhållandena kommer fram så man kan göra något åt det. De amerikanska myndigheternas spioneri riktar sig ju mot det egna folket, och är i många fall olagligt.

   Radera
  3. Nej, faktum är att enligt Nürnbergdoktrinen så hade Snowden begått förräderi om han inte hade avslöjat den grundlagsvidriga övervakningen som skedde.

   Däremot har han precis som alla andra whistleblowers gjort sig skyldig till trolöshet mot huvudman. Vilket är förutsättningen för att kunna vara en whistleblower till att börja med.

   Radera
 10. Kan Snowdens val bero på att alla andra länder stängde dörren för honom..?

  SvaraRadera
 11. Vad gäller källan är det en person som var med på mötet.

  SvaraRadera
 12. Det enda som Snowden borde belönas med är lite bly i huvudet för landsförräderi mot USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snowden har ett större ansvar gentemot mänskligheten än kriminella amerikaner. Han var man nog att stå upp för de rätta värdena. Tillskillnad mot såna som du som borde ta det där blyet och stoppa upp det nånstanns på dej själv :) / Midmus

   Radera
 13. Jag måste säga att jag är rätt glad för Malala också. Tuff brud:
  http://www.huffingtonpost.com/2013/10/09/malala-jon-stewart_n_4073426.html

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.