2013-10-09

SWIFT: Cecilia Malmströms förlorade heder


I kväll debatterar Europaparlamentet det avtal som ger USA:s underrättelsebyråkrati tillgång till data om europeiska privatpersoners, företags, organisationers och myndigheters bankaffärer – SWIFT-avtalet.

Skälet till debatten är att det visat sig att USA/NSA egentligen inte behöver något avtal. De har redan hackat SWIFT-databasen och kan komma åt vad de vill när de vill.

I heta stolen sitter EU-kommissionär Cecilia Malmström. Som EU-minister under det svenska EU-ordförandeskapet var hon med och förhandlade fram SWIFT-avtalet. Som EU-kommissionär satsade hon all sin prestige på att få Europaparlamentet att godkänna avtalet. (Det lyckades först vid andra försöket, den 8 juli 2010.) Och det är hon som har satt sitt goda namn i pant för att allt som har med SWIFT att göra skall bli så bra, så bra.

Det var även Malmström som fick se fånig ut när det visade sig att de uppgifter som sedan kom att lämnas ut till USA under SWIFT-avtalet hanterades på så lösa boliner att verksamheten var omöjlig att utvärdera. Och året efter hemligstämplades helt enkelt det mesta av den utvärdering som då gjordes av Europol. (Även om det redan av de icke hemligstämplade delarna framkom att allt inte stod rätt till.)

Och det är Malmström som fortfarande försvarar SWIFT-avtalet nu när det framkommit att USA/NSA har hackat (bland annat) SWIFT. (Möjligen har även brittiska GCHQ ägnat sig åt intrång i SWIFT.) På en hearing härom veckan vägrade hon dock att erkänna att det blivit pannkaka av alltihop. (På samma hearing lät Europol, som sorterar under Malmström, meddela att de inte har några planer på att utreda dessa intrång.)

Frågan är om det kommer att bli bättre i kvällens debatt...

Här kommer några länkar från striden kring SWIFT-avtalet (när det först röstades ner 11 februari 2010 och sedan ändå till slut godkändes av Europaparlamentet 8 juli 2010):

EU bank data move ignored legal advice »
Utbyte av bankuppgifter »
USA får behålla kollen »
Ingen öppenhet om SWIFT och ACTA »
Mer om utbyte av bankdata »
EU hotar att blockera Swift-avtal »
Banking data: Why MEPs must say no to SWIFT agreement »
USA mobiliserar för att bevara Swift »
EU måste säga nej till överföringar av bankuppgifter i bulk »
Reinfeldts SWIFT-soppa »
Han sålde ut Europa »
SWIFT: Debriefing »
Swift: Seger! »
SWIFT: Tänker Malmström försöka köra över parlamentet? »
Swift: Det ser mörkt ut, tyvärr »
Swiftavtalet: Malmström möter en perfekt storm »
SWIFT: Det blir ett ja. Och ett nytt "bank-FRA". »
Varför räcker inte penningtvättsdirektivet? »
Malmström: Framångsrika förhandlingar om TFTP-avtalet »
Piratpartiet om SWIFT-omröstningen »
Pinsam SWIFT-debatt »
Swiftavtalet nära målgång »

Sett i backspegeln... Vad var det vi sa?

6 kommentarer:

 1. Malmström säger att USA inte HAR snott SWIFT-info. Men de har ju i princip erkänt att de KAN.

  Hon menar att avtalet INTE har brutits.

  SvaraRadera
 2. By the way - apropå valet 2014. Om hur ett parti utanför Riksdagen ”lätt som en plätt” kan ta sig in i RiskDagen - finns det ett ovedersägligt hållbart tips om HÄR. / Josef

  SvaraRadera
 3. Sophie IntVeld (lib) ställer hårda frågor.

  SvaraRadera
 4. Vilken sanslös fars. Cecilia kan inte få sitta kvar.

  SvaraRadera
 5. När du säger hemligstämplat, vad innebär det? Har parlamentarikerna ingen insyn, finns det ett utskott som kan granska eller är det helt enkelt locket på?

  // KM

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.