2013-11-26

EU: När visslarna tystnar

För några år sedan såg man då och då hur whistleblowers trädde fram och avslöjade fusk, slöseri och inkompetens i EU. Som regel var det sedan dessa visslare, som råkade illa ut – inte de de avslöjade.

Men på senare år har det varit rätt tyst på den fronten. Samtidigt säger EU att man har en ny och öppnare attityd till whistleblowers. Ja, man rent av uppmuntrar sådana att träda fram.

Så varför har visslarna då tystnat? Kan det kanske vara så att allt fusk har upphört, slöseriet är ett minne blott och all verksamhet sköts oklanderligt och effektivt? Det är i vart fall det intryck som EU tycks vilja ge.

Eller beror det på EU:s nya tjänsteföreskrifter? I dessa "uppmuntras" förvisso tjänstemän som upptäcker galenskaper att träda fram. Men – och detta är viktigt – de tillåts bara "träda fram" internt.

Nu kan man ju tycka att det inte handlar om whistleblowing utan bara om sunt förnuft och fungerande rutiner att påtala för sina chefer om något spårar ur. Men detta är EU. Här råder en kultur av tystnad, inställsamhet och undfallenhet.

Skulle någon whistleblower i EU gå till media (till exempel för att den organisation han/hon jobbar i inte reagerar på larmsignaler) – då är det ett brott mot tjänsteföreskrifterna.

Här skall man hålla i minnet att EU:s tjänstemän inte bara är beroende av sin lön från EU. Det är även i EU-maskineriet som sjuk- och sjukvårdsförsäkringar ligger för dem och deras familjer. Det är EU som förvaltar deras pensioner. Det är EU som betalar deras barns skolgång. Detta för att nu bara ta några exempel. De är helt beroende av EU och dess goda vilja.

Så det kanske inte är så konstigt att EU:s whistleblowers nu för tiden tycks vara en utrotningshotad art...

Se även:
Sverige måste pressa EU att införa meddelarskydd »
Missvisande exempel på EU-korruption »

11 kommentarer:

 1. Rationalitetspartiet27 november, 2013 11:09

  Det finns en hel bok om visslare inom EU och hur dessa systematiskt mobbats och avskedats. Mycket initierad: "Tystnadens Europa" av Helle Larssen.

  SvaraRadera
 2. http://newsvoice.se/2013/11/21/eu-parlamentariker-maffian-finns-inom-alla-eu-institutioner/

  SvaraRadera
 3. SD tappade ena "lämna EU-handsken under deras landsdagar härom veckan.

  Vore det inte på plats att PP plockade upp den handsken? Eller är önskan att vara kvar vid köttgrytan i Bryssel för stark?

  SvaraRadera
 4. Amnexis:

  Den ena?

  SD röstade mangrant för att lämna offentlighetsprincipen.
  Vad säger den inställningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, jag vill helst att pp tar sig i kragen och gör lite väsen av sig. Jag har hur många ggr som helst skrivit att jag just nu kommer missnöjesrösta på SD till riksdagen (pp till EU) pga att precis ALLA andra partier tjatar om massinvandringens och genustramsets förträfflighet.

   PP har väl inte direkt varit drivande i dessa frågor, men det är beklämmande att partiet är stendött i svensk inrikespolitisk debatt...

   Trots att jag läser HAX varje dag, så vet man inte mycket om vad PP skulle göra om de kom in i riksdagen. Kanske därför partiet inte syns i opinionsmätningarna och desto mer om SD?

   När pratade gammelmedia om detta med offentlighetsprincipen?

   - Nä just ja, de är upptagna med att förhöra Åkesson om nolltoleransen, i vartenda program, radio som tv som web... Tror inte så många SD väljare känner till detta om offentlighetsprincipen. Varför pratar inte våra medior om det?

   Ang handsken så vill de omförhandla medlemskapet, och om det inte faller väl ut så lämnar vi. Dåligt. Vi borde lämnat skiten i förrgår.

   Radera
  2. Lite mer öppet news-forum:

   http://www.thepeoplesvoice.tv/

   Radera
  3. Jamen...
   Det är ju ungefär som i svenska försvaret!

   Inget fel med det!

   Gör du själv något dumt så får du en reprimand.
   Gör armen något korkat så håller du käften!

   Går du ut i media p g a någon händelse, så kommer inte bara du själv- utan också alla dina kamrater att bli bestraffade.

   Gissa hur snabbt en så kallad "visselblåsare" ansökte om vapenfri tjänst efter att han gick ut i media efter en incident när jag gjorde värnplikten.

   Det finns saker som du bara INTE gör!

   Ann Onym

   Radera
  4. För att förtydliga!

   Snubben i fråga hade själv ställt till det (visserligen var befälena ouppmärksamma), men han skvallrade till pressen!

   Så vi gick ett gäng till honom och talade om för honom att det var antingen trosstroppen eller vapenfri tjänst som gällde för honom i fortsättningen.
   Han valde det senare.

   Du skvallrar aldrig, aldrig på dina kamrater!

   Ta upp det internt om du tycker att det behövs, men gå aldrig, aldrig till pressen!

   Ann Onym

   Radera
 5. "Du skvallrar aldrig, aldrig på dina kamrater!"

  Varför inte?

  Ponera ett extremt exempel. Du är vittne till ett krigsbrott utfört av dina kamrater. Onödigt dödande av civila, gruppvåldtäkt etc. etc.

  Att INTE skvallra vore högst oetiskt.

  SvaraRadera
 6. Ponera ett exempel!

  Du blir vittne till ett krigsbrott utfört av dina kamrater.

  Vad gör du då?

  Går du till pressen eller till din överordnande?

  Om det är det förstnämnda så är du en jämrans skvallerbytta!

  Att skvallra till pressen ÄR omoraliskt!

  Ann Onym

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Brooke

   Jag antar att du aldrig gjort militärtjänst!
   För hade du gjort det skulle du veta vad jag talar om.

   Du tjallar aldrig, aldrig på en kamrat- oavsett. Du kan anmäla honom, men gå aldrig, aldrig till pressen!
   Gör du det så kommer du att få lämna förbandet fortare än kvickt!
   Med rätta!

   Ann Onym

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.