2013-11-26

Maktens megafoner


Det handelsavtal som nu förhandlas fram mellan EU och USA – TTIP – har sina sidor. Bland annat för att det ger bolagsjurister mer makt över lagstiftningen än folkens valda representanter. För att nu inte nämna allt hemlighetsmakeri...

Men EU-kommissionen är inte orolig. Tvärt om konstaterar den att media "sköter sig" och i allt väsentligt sprider det budskap som EU-kommissionen vill skall spridas.

Kommissionens mediestrategi är att "fastställa villkoren för debatten och tala om avtalets fördelar – inte eventuella nackdelar". De är med andra ord medvetna om att TTIP har en mörkare sida, men glada över att media har missat den detaljen.

Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt, är med på tåget. Han prisar TTIP som ett viktigt frihandelsavtal, trots att det mer handlar om regleringar än om fri handel. (Man kan för övrigt undra hur han kan veta att avtalet är bra, då resultatet av senaste förhandlingsrundan är hemligstämplat för alla – inklusive EU:s medlemsstater.)

Läs mer:
Kommissionen och medlemstaterna i möte om hemlig PR-strategi för TTIP »
Dansk tidning: EU försöker styra mediabilden av USA-avtal »

Uppdatering - Pressmeddelande från Piratpartiet: EU manipulerar media om USA-avtal »

1 kommentar:

  1. http://newsvoice.se/2013/11/21/eu-parlamentariker-maffian-finns-inom-alla-eu-institutioner/

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.