2013-11-24

Låt inte motståndet vänta tills det är för sent


Om man vill ha ut tandkräm ur en tub – då är det bäst om man klämmer på båda sidor, inte bara trycker på den ena.

Lite på det sättet är det även med politiken. I den mån det finns goda människor på insidan, som kan lägga förslag och påverka – då är deras framgång beroende av att det även finns ett yttre tryck. (Då blir andra politiker oroliga, mer benägna att lyssna och att ändra på saker och ting.)

Vad gäller övervakningsstaten finns det goda människor på politikens insida. Piratpartiet i Europaparlamentet – men också enskilda ledamöter i riksdagen.

Piraterna kämpar envist på, oavsett vad folk säger – men framgång hänger ofta på att det även måste till ett yttre tryck. (Som när det gällde ACTA.)

Sedan har vi de som gör motstånd i riksdagen. Många av dem måste påverka både de egna partierna och riksdagen som helhet. Det är ett tufft jobb. De får inte någon chans att uttrycka sina åsikter, ens i allmänna termer – om det inte finns ett stöd från utsidan.

Hur ser det då ut med det yttre trycket i övervakningsfrågan? Piratpartiet får faktiskt rätt mycket publicerat relativt sina resurser, men ses snarare som en politisk aktör än som folkets röst. Media rapporterar en del, men det handlar naturligtvis om nyhetsförmedling snarare än opinionsbildning.

Något som är uppenbart är att Kultursverige sitter ner i båten. Vilket är märkligt. Frihet och öppenhet är kulturens livsluft. Det är därför konstnärer och artister i alla tider har protesterat mot Storebrors-staten. Men inte nu. Inte här.

Näringslivet har fått se sina kommunikationskanaler läggas öppna för främmande makt, som medger att mycket av dess massövervakning har kommersiella syften. Många företag vet inte om de kan lita på sina IT-system längre. Till och med det internationella betalningssystemet är komprometterat. Men från företagarna hörs inte ett pip.

Advokatsamfundet lever rövare, vilket är utmärkt. Tänk om även läkare, själavårdare och andra som har känsliga och konfidentiella klientrelationer kunde göra det samma? Bankerna, i den mån de fortfarande står på sina kunders sida? Nähä, inte det.

Sammantaget är motståndet mot övervakningsstaten fortfarande för tunt för att något avgörande skall hända. I vart fall i Sverige.

Vi skulle helt enkelt behöva en bred och livskraftig medborgarrättsrörelse.

6 kommentarer:

  1. Rationalitetspartiet24 november, 2013 18:23

    Engström/HAX bör skriva en debattartikel i Dagens Industri om hotet mot det svenska näringslivet.

    SvaraRadera
  2. Skulle vara intressant att se hur många som skulle sätta sitt namn på t ex nåt liknande en Avaaz-namninsamling. Inte för att det kanske skulle ge något, men då ett hum om hur många som håller med men knäcker extra som drönare

    SvaraRadera
  3. Det är det som gör mig så förtvivlad. Ett folk som låter sig behandlas så här förtjänar fan inte bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyst nu, inte störa det är idol på tv.... :-/

      Radera
  4. Passar på att göra lite reklam för min personliga motståndsgrupp:

    https://www.facebook.com/groups/577719672276835/

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.