2013-11-07

Övervakningen: Näringslivet måste vakna!


Efter ännu en dag med utfrågningar om massövervakningen i Europaparlamentet är jag en smula matt. NSA, GCHQ, FRA och hela bokstavssoppan av avlyssningsorganisationer tycks löpa amok. Flera gånger under dagen påpekades att pliktskyldig parlamentarisk granskning inte räcker. Man måste se över lagarna som styr denna verksamhet, i grunden.

För att det skall ske måste det skapas ett samhälleligt tryck. Alla som berörs måste engagera sig i frågan. Och här ser jag en vit fläck: Näringslivet.

Och för all del även fackföreningsrörelsen – som ju, när det kommer till kritan, har väldigt många gemensamma intressen med näringslivet.

I vanliga fall är jag rätt tydlig med åsikten att politik och företagande skall verka på sina respektive arenor. Men övervakningsfrågan berör näringslivet på ett direkt och dramatiskt sätt. Detta är ett område där företagen har all anledning, rätt – och en skyldighet mot sina aktieägare – att reagera.

På sikt handlar det dessutom om allas vårt ekonomiska välstånd.

Till att börja med är säkra och goda kommunikationer en förutsättning för modernt företagande, för rimlig affärsverksamhet och för att den fria ekonomin skall fungera. Hela denna förutsättning har slagits sönder. Man måste nu utgå från att ens kommunikationer med medarbetare, kunder, leverantörer, banken, revisorerna, ägare, finansmarknaden, jurister och alla andra är övervakad.

De system för säker, krypterad information som skapats har visat sig ha bakdörrar – för att våra statliga övervakare skall kunna komma åt vår kommunikation. Det gäller hela västvärlden och med största säkerhet även länder som Kina och Ryssland. Men inte nog med att allehanda stater kan snoka i våra affärer. Genom att medvetet göra systemen sårbara har staten även öppnat dörren för brottslighet, industrispionage, nyfikna konkurrenter och vandaler. Sådana färdigheter läcker ut. Alltid.

Våra politiska herrar har – genom godtrogenhet, inkompetens och svaghet – låtit statens mer ljusskygga institutioner ödelägga rätten och möjligheten till säker kommunikation och pålitliga IT-system.

Som om inte det räcker är det nu i allt väsentligt klarlagt att till exempel amerikanska NSA ägnar sig åt kommersiellt spionage, för att ge det egna landets storföretag ett övertag. NSA har till och med möjlighet att gå in och snoka i det internationella finansiella transaktionssystemets centrala nervsystem, SWIFT. (Amerikanerna har själva bekräftat att så är fallet. Och de ser inget problem med den saken.)

Och USA är inte värst. Till exempel har Le Monde avslöjat att franska staten övervakar och lagrar i stort sett all elektronisk kommunikation den kan komma över. Samt att man är mycket frikostig med att dela med sig av denna information till allehanda myndigheter.

Detta handlar inte om att försvara oss mot terrorister. Pressad, har NSA-chefen själv erkänt att den verksamhet han styr över på sin höjd kan ha avslöjat en eller två terrorister. Om ens någon. (Om verksamheten vore effektiv mot terrorism, var är i så fall de rättegångar som bygger på det material NSA, GHCQ, FRA & Co har samlat in?)

Jag skulle kunna fortsätta. Men jag hoppas att budskapet har gått fram: Massövervakningen är ett hot mot näringslivet och mot den fria ekonomin.

Därför uppmanar jag vårt lands företagare att ansluta sig till motståndet mot övervakningen.

5 kommentarer:

 1. När sa NSA-chefen att de bara avslöjat en eller två terrorister?
  Här säger han i alla fall att deras arbete bidragit till att avstyra 54 terrordåd. http://www.reuters.com/article/2013/06/27/usa-security-internetdata-idUSL2N0F31OK20130627

  SvaraRadera
 2. Totalliberal: det var minst nån månad sen han erkände att 54 var en överdrift/lögn.

  http://www.salon.com/2013/10/02/nsa_director_admits_to_misleading_public_on_terror_plots/
  http://www.emptywheel.net/2013/10/03/the-real-scandal-of-lying-about-thwarted-plots-happened-4-years-ago/

  SvaraRadera
 3. Näringslivet är kompis med Fasciststaten (Fascism är lika med Funktionssocialism, korporativism). Företagen betalar villigt de "avgifter" som villkorar den vänskapen på just den marknad de befinner sig.
  ____________________

  "The right-wing socialists are by far the most dangerous, because they are not known as socialists and call themselves capitalists, individualists, private enterprisers, etc.
  - E. C. Riegel"
  ____________________

  Vi lär aldrig se några förändringar med mindre än att vi gör oss av med de två allomfattande socialistiska systemen Fascism och socialism. Fascism är de rikas förtryck av samhällskroppen medans socialism är de fattigas dito.

  - Moonpool

  SvaraRadera
 4. Free Markets and Capitalism are perpetual revolution. You need socialism to keep the parasitic establishment in place.

  - moonpool

  SvaraRadera
 5. Rationalitetspartiet08 november, 2013 10:19

  Skriv en debattartikel i Dagens Industi. (Eller Christian Engström.)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.