2013-11-19

Skolkande riksdagsledamöter kan rädda offentlighetsprincipen


I morgon (onsdag) röstar riksdagen om regeringens proposition 2012/13:192 – Sekretess i det internationella samarbetet. Med svepande formuleringar som kan motivera lite av varje vill man göra undantag i den svenska offentlighetsprincipen, till exempel när det gäller saker som har med EU att göra.

Det är sorgligt att se betong- och batongpartierna baxa igenom detta. Det är en anpassning till EU:s kultur av hemlighetsmakeri och slutenhet. Det är ett sätt att hindra insyn och demokratisk påverkan när internationella avtal förhandlas fram. Det öppnar dörren för våra makthavare att spela under täcket med andra länder utan att folket får reda på vad som sker. Och det är ett oacceptabelt avsteg från den svenska offentlighetsprincipen.

Nu finns det faktiskt en liten chans att skjuta upp beslutet ett år – minoritetsbordläggning.

Om (v) och (mp) ser till att ha sitt folk på plats och/eller om lite borgerliga och socialdemokratiska ledamöter bestämmer sig för att skolka (eller avstå) – då skulle det kunna gå vägen.

DN | Europaportalen | Riksdagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.