2013-12-05

Sanningen måste fram om FRA vill ha ett demokratiskt mandat

Låt se...

Regeringen och socialdemokraterna vill ha folkets förtroende för att bedriva underrättelseverksamhet i formen av massövervakning.

Regeringen och socialdemokraterna är inte villiga att förklara närmare vad det är man vill att FRA skall göra, hur man tänker göra det och vilket syftet är. I vart fall inte på något trovärdigt sätt.

Vi vet nu att FRA är en nyckelpartner till amerikanska NSA – som har avslöjats med att övervaka och avlyssna i stort sett allt de kan komma över.

Vi vet att FRA:s verksamhet styrs av en domstol vars förhandlingar och ärenden är hemliga och där alla parter i stort sett är överens redan från början.

Vi vet att FRA regelmässigt bryter mot de redan mycket generösa regler som styr dess verksamhet. Detta helt utan konsekvenser.

Vad som i sak är möjligt och lagligt för FRA att göra anges inte i något tydligt mandat. Snarare tycks verksamheten styras av att dess "kunder" (däribland regeringen) lämnar in sina beställningar enligt ett givet regelverk. Så länge formkraven för detta uppfylls är själva mandatet mycket löst hållet.

Vilken typ av material den politiska makten (regeringskansliet och UD) ger FRA i uppdrag att spana fram är höljt i dunkel.

Hur regeringskansliet och UD använder sådan information är ytterst oklart. (Regeringen förefaller till exempel inte ha samma restriktioner för att byta information med andra som FRA.)

FRA som sådant får lov att utbyta information med andra länder. Men folket får inte veta syftet eller vilka länder det handlar om. Allt som sägs är att det är "demokratier".

FRA-lagen är (inte minst efter att den med tiden har vattnats ur allt mer) så vag och full av hål att nästan vad som helst är möjligt.

Och ännu har vi inte sett allt. I dag har så väl SVT som Glenn Greenwald meddelat att det kommer mer om FRA inom kort.

Givet detta är det knappast förtroendeingivande när regeringen säger att alla vinner på om debatten lägger sig. Eller att den ger kommentarer som vid närmare granskning visar sig sakna all substans.

Det duger inte längre att säga: Lita på oss!

Detta måste diskuteras och prövas under öppna, demokratiska former.

4 kommentarer:

 1. Såg kommentarer i TV idag. I princip allt är lagligt bara FRA anser att det gynnar Sverige. SÅ FRA kan mycket väl styras från NSA om FRA anser att Sverige vinner på detta och t.ex. får något i utbyte. Luddigt är bara förnamnet...Helt klart är ju att USA hade stort inflytande på FRA-lagen i sig.

  SvaraRadera
 2. Att använda SVT:s icke-nyhet att Sverige och FRA spionerar mot det enda militära hotet i vår närhet till att försöka skapa opinion mot FRA-lagen är fullständigt idiotiskt. Det är inte FRA vi är emot, det är att det används till fel syften. Ingen lär ha blivit vare sig förvånad eller besviken över att FRA spionerar mot ryssarna, det är när de spionerar mot svenska medborgare vi blir upprörda.
  Nu går Piratpartiet, Sosse-TV, Putin och Flashbacks konspirationsavgrunder i gemensam kamp. Den får ni i så fall föra utan mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herr Kofot, ditt påstående stämmer i sak, men i sitt sammanhang, som kritik mot HAX, blir det genast tokigt.

   Traditionell media slår upp denna nyhet som något oerhört, men alla andra konstaterar att det inte är spioneriet mot Ryssland som är den stora nyheten. Snarare konstaterar FRA-lagskritiker att det är frustrerande att enda gången media vaknar är när det avslöjas att FRA gör sitt jobb.
   /J

   Radera
  2. J: Och det är väl därför de dresserade aporna skriver om det eftersom om det är något de flesta är ok med så är det att spionera på ryssen (det sitter i ryggmärgen på oss). Så tanken med det är väl att få det att blåsa över snabbt. *suck*

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.