2013-12-06

Vill vi verkligen ha det så här?


En morgon vaknade vi upp och noterade att något hade skett, i smyg. Vi hade litat på politikerna och låtit dem sköta sig i stort sett själva. Men de var svaga. Eller dumma. De kunde inte stå emot krafterna och lockelsen.

Kanske förstod de inte att stoppa byråkratins naturliga vilja att övervaka folket. Möjligen är det även så att dagens politiker inte riktigt begriper vilka som är de stora, viktiga frågorna och varför. (Många av dem står förmodligen inte på folkets sida, ändå.)

Plötsligt visade det sig att alla länder med självaktning hade skapat sig rena Frankensteins Monster till underrättelsebyråkratier. Tämligen självständiga och med bister uppsyn.

Och det handlar inte om gamla hederliga spioner som ligger med kikare i buskarna, registrerar kommunister och lönnmördar folk i hotellfoajéer. Nej, det här är fråga om människor bakom dataskärmar – som dammsuger det vi säger i telefon och gör på internet. För att sedan sitta och leta efter intressanta och misstänkta mönster i våra kommunikationer. (Någonstans i samma nätverk sitter för övrigt folk bakom storbildsskärmar och dödar människor på andra sidan jorden med drönare.)

På allvar!

Det är så oerhört orwellianskt.

Med dragningar åt Kafka.

Plötsligt har man börjat låsa in jobbiga journalister, whistleblowers och nätaktivister. (Än så länge mest i USA, men det är bara en tidsfråga...)

I London står säkerhetsbyråkrater och slår sönder hårddiskar med känslig information (alltså sådan information som handlar om dem själva) i källaren till en av världens mest ansedda tidningar.

Alla västliga demokratier vägrar fegt århundradets whistleblower asyl. (Vilket för övrigt gav ett demokratiskt tveksamt Ryssland chansen att med illa dold förtjusning ta ett par PR-poäng.)

I Sverige besvärar sig regeringen inte ens med att rodna (inte ens å skattebetalarnas vägnar) när det avslöjas att FRA bara är en lokal filial till amerikanska NSA.

USA avfärdar att man i åratal har avlyssnat Tysklands demokratiskt valda ledare med ett "hoppsan". (Vilket möjligen blev det ögonblick då vissa politiker fattade att de kanske gett säkerhetsbyråkratin lite för långt koppel. Och även ögonblicket då en del medborgare insåg att det verkar som om politikerna har förlorat kontrollen över verksamheten.)

Det här är för fan vansinnigt.

Och även om de påstår att de bara jagar terrorister – så vet folk. FRA-butiken är öppen. Kom och köp! Det här kommer skattmasen, kommunerna och socialstyrelsen att älska. Det handlar bara om tid, byråkratisk envishet och politisk dagsform. Lagar kan och kommer att ändras. Brottsbekämpning eller kollektivtrafikplanering, det går alltid att motivera övervakningsstatens existens.

Men vill vi leva i den?

6 kommentarer:

 1. "Plötsligt har man börjat låsa in jobbiga journalister, whistleblowers och nätaktivister. (Än så länge mest i USA, men det är bara en tidsfråga...)"

  Jag skulle säga att både Assange och Anakata platsar i kategorin. Precis som i fallet Barrett Brown låser man in (eller försöker) genom att hitta sidoskäl för detta (och för att leta upp förseelser saker att sätta fast folk för.är NSA/FRA perfekta). Gärna i kombination med ett rättsväsende som går maktens ärenden, och där ligger Sverige nog nära toppen i västvärlden.

  Sedan har Putin tyvärr mer än en PR-poäng, skillnaden mellan USA och Ryssland börjar mer se ut som en gradskillnad istället för en artskillnad.

  SvaraRadera
 2. Med tanke på att Sveriges ungdomar saknar grundläggande läsförståelse så är det troligt att allt färre kommer klara av att förstå innebörden av din text Henrik.

  Det kommer bli mycket värre innan det kan bli bättre.

  SvaraRadera
 3. > Men vill vi leva i den?

  Med tanke på att 99% av väljarna röstar och kommer att rösta på sittande riksdagspartier så verkar onekligen svaret vara ett rungande "ja".

  SvaraRadera
 4. Ja, man kommer att fortsätta att rösta på dem som man röstat på tidigare då det fortfarande är så att vem som helst med ett svenskt pass får rösta, det krävs inga som helst kunskaper om någonting för att få vara med och bestämma.

  http://www.gapingvoid.com/changethesystem117.jpg

  SvaraRadera
 5. "Men vill vi leva i den?" Det blir väl trevligt. Alla som röstar och håller på staten får bo i Elyseum. Resten kan väl bo kvar på jorden och leva i FRIHET och under liberal kapitalism.

  SvaraRadera
 6. Tror inte det spelar roll vilket parti man röstar på. Har vi väl infört skiten blir vi aldrig av med den..

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.