2013-12-01

Svartholm-Warg: Intrigen tätnar


Förra veckan utlämnades Gottfrid Svartholm Warg till Danmark, misstänkt för dataintrång mot företaget CSC.

GSW häktades och placerades på ökända Politigårdens Fængsel i Köpenhamn, som värsta krigsförbrytaren, terroristen eller maffialedaren.

GSW häktades med restriktioner (inga kontakter med världen utanför) – vilket är rent ut sagt fånigt, eftersom restriktionerna mot honom i Sverige till slut hävdes. Vilket gör nya restriktioner nu meningslösa, onödiga och småsinta.

I själva målet är omständigheterna i princip de samma som i det svenska mål där Hovrätten friade GSW. (Man kunde inte utesluta att någon annan använt hans server.) Så det som skall prövas i Danmark är alltså sådant som redan har prövats och avfärdats i Sverige.

Dessutom kan man konstatera att det företag som GSW misstänks ha hackat – CSC – själva aldrig noterade att det skett något intrång.

Däremot vet vi att CSC, Computer Sciences Corporation, är en av de viktigaste underleverantörerna till amerikanska NSA – som just nu står i centrum för alla avslöjanden om USA:s massavlyssning. CSC arbetar även med danska myndigheter.

Så långt fakta. Nu några tankar...

Vad gäller CSC kan man bara spekulera kring syftet med intrånget, vem det än var som utförde det. Men man skall hålla i minnet att granskningen av amerikanska statens underleverantörer på underrättelseområdet lett till att så väl nät/medborgarrättsaktivister som journalister har fängslats.

Dessutom cirkulerar uppgifter om att fler länder, bland andra Frankrike, skulle vilja sätta klorna i GSW – när danskarna är klara med honom. Vilket i så fall är klart oroväckande.

Det här måste vi hålla ögonen på.

Uppdatering / relaterat: Danske topofficerer advarede mod CSC - Frygtede USA-spionage mod Danmark »

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.