2014-01-05

Den totala övervakningsstaten exponerad


I mellandagarna offentliggjorde Der Spiegel och Jacob Appelbaum mer läckt information om amerikanska NSA och dess avlyssning.

Informationsmassan är stor och teknisk. Enklast kan den sammanfattas med att NSA nu tycks ha kapacitet att ta sig in i de flesta datorer (även sådana som inte är direkt anslutna till internet). Och att alla riskerar att hamna i NSA:s nät. Det kan räcka med att man besöker en web-sida för att bli flaggad.

Nu när vi har mer information om hur NSA genomför angrepp på datorer – då börjar det bli dags att koppla ihop detta med den information vi fick i slutet av förra året om att svenska FRA hjälper NSA och GCHQ att angripa och infektera datorer...

Att göra en enkel sammanställning över de nya NSA-uppgifterna är en stor och svår uppgift. Vill man ha informationen i text och bild, då rekommenderar jag Leaksource rätt överskådliga dump av Der Spiegel-materialet. Länk »

Vill man ha en muntlig föredragning föreslår jag Jacob Appelbaums anförande på Chaos Computer Clubs nyårskonferens i Hamburg, nedan. Direktlänk »Viktigt, sevärt och fullständigt hårresande.

Nu skall vi hålla i  minnet att denna information redan är ett par år gammal. Så NSA, GCHQ och FRA har hunnit mycket längre än så. (Vilket för övrigt även gäller ryssarna och kineserna.)

Lite matnyttiga länkar...
Spiegel OnlineInside TAO: Documents Reveal Top NSA Hacking Unit »
Spiegel OnlineShopping for Spy Gear: Catalog Advertises NSA Toolbox »
LeaksourceNSA’s ANT Division Catalog of Exploits for Nearly Every Major Software/Hardware/Firmware »
WiredNSA Hackers Get the ‘Ungettable’ With Rich Catalog of Custom Tools »
Bruce Schneier – NSA Documents from the Spiegel Story »
Bruce Schneier – More about the NSA's Tailored Access Operations Unit »
muktwareNSA has been exploiting WiFi and Ethernet networks »
.se – Årets viktigaste Snowdenavslöjanden »
The Daily DotThe 10 NSA leaks you need to understand in 2013 »
Rolling StoneSnowden and Greenwald: The Men Who Leaked the Secrets »
Pirate MEP Christian Engström – NSA kan samla in allt, och gör det »

Nu gäller det att göra detta allmänt känt. Än så länge har denna stora och viktiga nyhet mest bara nämnts i förbigående i svenska media.

6 kommentarer:

 1. Bra rapport, tack för den. Jag har följt denna blogg av och till sedan 2008. Keep up the good work.

  SvaraRadera
 2. Jag köper med hull och hår allt Snowden har läckt. Men inte alla slutsatser. Ta det med USB-kablarna. Är det någon som sett det förekomma i praktiken? Att tekniken finns är en sak. Men har vi sett någon som har kunnat visa ett inköpt exemplar.

  Vi får inte bli avfärdade med att vi är konspirationsteorier. Även om detta senare kan komma visa sig sant, så håller vi ta på oss foliehatten vilket fall då det blir för svårsmällt.

  SvaraRadera
 3. Det spännande blir om det kommer en läcka från Kina som visar hur de lärt sig identifiera och använda sig av de bakdörrar NSA så behjälpligt installerat överallt...
  (Jag har ingen aning om de gjort det, men risken är uppenbar att någon oönskad lär sig utnyttja sådana här trojaner).

  SvaraRadera
 4. Om Snowden kunde få tag i denna information så är det högst sannolikt att även andra, mindre nogräknade, redan har sålt denna information i det tysta till andra säkerhetstjänster/organisationer. Prislappen lär vara enorm.

  SvaraRadera
 5. NSA exposén är bara toppen av isberget, low level information.. vi(konspirationsteoretiker) har varnat om det i decennier och NSA och resten av gänget har haft sina förmågor väldigt länge.

  Plötsligt dyker Snowden upp på scenen och säger vad dussintals whistleblowers redan har sagt och sömngångarna tar till sig det som om det vore ett fantastisk avslöjande.
  Helt plötsligt är det sant bara för att massmedia rapporterar,
  folk är hjärntvättade nästan bortom all hjälp och NSA avslöjandet är bara en spricka i deras indoktrinerade box.

  Den riktigt saftiga informationen gäller svarta program och associerade såkallade meta-civlisationer samt nätverken av hemliga sällskap och ordnar och dom mer synliga institutionerna(CFR Chatham). Det är där makten sitter och i slutändan är det sådana nätverk som måste nedmonteras för att stoppa hydran.

  Det är förstås nyttigt och bra att folket blir upplyst när det gäller NSA osv men kaninhålet är bra mycket djupare och framförallt mer fantastiskt än dom flesta kan föreställa sig från ett fysikaliskt vetenskapligt perspektiv.

  Men vi är förstås galna även fast allt vi har sagt långsamt konfirmeras.

  SvaraRadera
 6. inte utan att jag börjar tycka det är tur att jag inte är ung längre :(

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.