2014-01-08

Det är inte drogerna som dödar. Det är Beatrice Ask.


Beatrice Asks magplask om cannabis [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] pekar på något större och viktigare än att vi har en okunnig idiot till justitieminister.

Den svenska repressiva narkotikapolitiken (som stöds av alla riksdagspartier utom V) är ett brutalt misslyckande. Den lyckas inte pressa ner missbruket. Den kastar däremot in människor i lidande och misär. Den orsakar helt i onödan vardagsbrottslighet som drabbar vanligt folk. Och den gör "brottslingar" av människor som varken har skadat eller kränkt någon annan människa.

Och den svenska drogpolitiken dödar. 30-40 år av batongpolitik på drogområdet har lett till fler drogrelaterade dödsfall än någonsin tidigare. [ Länk» ]

Här skall man också hålla i minnet att livet som missbrukare ofta är minst lika farligt, eller värre, än drogerna som sådana. Och för att komma ur missbruk behöver man hjälp och vård – inte fler och hårdare batonger.

Det är med andra ord den politik Beatrice Ask driver som dödar människor!

Att Ask sedan är så okunnig på sitt politiska område att hon faller för en satir som hävdar att folk dör i drivor när Colorado legaliserar marijuana – det är bara tragiskt. Till skillnad från många andra droger (till exempel alkohol) går det över huvud taget inte att överdosera marijuana / cannabis till en dödlig dos.

Samma människa som har det yttersta politiska ansvaret för en politik som de facto dödar fler än någonsin tidigare lever alltså i en värld av myter, förutfattade meningar och skrönor.

En vettigare politik vore att göra som Piratpartiet och vänstern vill. Det vill säga att avkriminalisera innehav av droger för personligt bruk.

Då skulle missbrukare kunna söka vård istället för att bli jagade av polisen. Då skulle det lidande och den misär som i sig är en drivande faktor bakom missbruk kunna bekämpas. Då skulle myndigheterna kunna fokusera på problematiskt bruk istället för att tvingas dra batong även i de fall där inga problem föreligger.

Detta är också vad som sker i de länder som för en mer liberal drogpolitik än Sverige. Där minskar lidandet. Där dör färre.

Själv skulle jag vilja gå ett steg till och helt legalisera narkotikan.

Då skulle man kunna nå ännu längre: Då skulle man kunna slå undan den ekonomiska basen för den organiserade och ofta våldsamma brottsligheten. Då skulle man kunna pressa ner vardagsbrottslighet som rån, stöld och inbrott (enligt vissa uppskattningar till hälften av dagens siffror). Då skulle man kunna lägga ner det globala war on drugs som har givit oss fler och farligare droger.

Kriget mot drogerna leder bara till att kända droger med kända effekter och kända problem ersätts med nya preparat med okända effekter och värre problem. Ju mer staten krigar mot droger som cannabis, kokain och heroin – ju fler nya, hemkokade och jämförelsevis farligare droger fyller det tomrum som uppstår.

Uppdatering: Läs även denna (i och för sig inte purfärska) artikel i DN – Nu rasar grunden för svensk drogpolitik »

Uppdatering 2: Missa inte heller denna strålande text från i somras - Istället för heroin »

11 kommentarer:

  1. Känns inte som om Sverige kommer att gå i bräschen för de här frågorna; våra politiker kommer att lägga ner drogkriget när alla andra också gjort det, lite lagom diskret.

    SvaraRadera
  2. The United States Needs to Follow Sweden's Lead in Drug Policy
    Barn- och äldreminister Maria Larsson på en internationell konferens om cannabis i Stockholm:.
    ”Den politiska utvecklingen internationellt är minst sagt turbulent gällande synen på cannabis”. Samt hänvisar till denna artikel [ http://www.rns.se/2013/11/20/the-united-states-needs-to-follow-swedens-lead-in-drug-policy-19324649 ] där ger Robert L. DuPont, M.D., Per Johansson och Bertha Madras, Ph.D. sin syn på hur Sverige bör agera i den internationella debatten.

    Så det är inte bara lilla fru Ask som borde väckas utan även lilla fru Larsson
    Jag kan nästan se dessa bägge damer framför mig når de dyker upp som en annan ”gubbe i lådan” och yttrar, liksom lilla fröken Sjödin på 60-talet:
    ”Har jag gjort bort mig nu igen?”

    SvaraRadera
  3. HAX!

    Ett helt annat ämne: Nyheter om datalagringsdirektivet på europaportalen med en som jag själv tycker berättigad fråga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Upphävde inte tyska konstitutionsdomstolen datalagringen i Tyskland? Och så skulle politikerna återkomma..?

      Radera
  4. http://www.faktum.se/2013/08/i-stallet-for-heroin/

    "Sen Sverige gick med i EU har det fort fått rykte om sig att vara det ledande landet att vara emot alla liberaliseringsförslag som kan formuleras. Sättet det görs på i till exempel EU-möten i Bryssel eller Europaparlamentet gör ett märkligt intryck på andra nationaliteter. […] När svensk narkotikapolitik kritiseras av utlänningar verkar det som om man rör vid något fundamentalt i svenskarnas själ. Där svenskar normalt sett är rationella och lugna försvinner rationaliteten så fort droger kommer på tal och känslorna tar överhanden. Vilket med tanke på sammanhanget och deras debattkultur är väldigt ovanligt."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eh, nej! Inte ovanligt alls, jag kan tänka mig en rad områden där Svenskar överlag låter sig ledas av känslomässiga floskler och där rationalliteten stampas så hårt på att det mullrar i Stilla Havet!

      Radera
  5. "Att Ask sedan är så okunnig på sitt politiska område att hon faller för en satir som hävdar att folk dör i drivor när Colorado legaliserar marijuana – det är bara tragiskt."
    Det förklarar elegant hur en idiotisk s k klimatpolitik kunnat slå rot i högsta politiska ledningen.

    SvaraRadera
  6. Faktum är att vanlig diväteoxid av precis vem som helst - helt oreglerat - kan intas i sådana mängder att det leder till döden.

    Tänker Ask ta politiskt ansvar och föreslå någon form av begränsning?

    SvaraRadera
  7. Berätta när en kollektivistisk lösning visade sig fungera, och senast en politiker faktiskt adresseadre eller löste ett grundläggande problem.

    Det är vanligt folk som måste ta ansvar och helt sluta rösta dvs. bevilja ansvarsfrihet, och begära mer av samma sak som inte fungerade.
    För 100:e gången.

    SvaraRadera
  8. Det för att undvika sådana här kunskapsluckor hos ministrar som vi behöver ha offentliga utfrågningar i riksdagen innan de får jobbet.

    En gång i tiden drev de nuvarande allianspartierna det kravet när de satt i opposition - dagen efter valet 2006 var det glömt.

    PP skulle kunna driva den frågan kanske...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.