2014-01-17

Obama vag om massövervakningen

President Obama har just levererat sitt hypade tal om massövervakningen.

Allt som minskar övervakningen av vanligt folk och som ökar rättssäkerheten är bra. Men det var inte så värst mycket konkret han hade att komma med. Mest vaga löften om översyn. Och i det stora perspektivet kommer massövervakningen att fortsätta.

Hela föreställningen överskuggas av att president Obama påstod att massövervakningen avvärjt ett antal allvarliga attentat. I det sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att NSA:s massövervakning inte har lett till att en enda terrorist har fällts i domstol. Icke en enda. Vilket får en att undra...

Det är lite som med FRA. Politikerna säger saker som låter bra om man inte lyssnar så noga. Men granskar man deras ord närmare, då är det mest varm luft.

6 kommentarer:

 1. Allt som allt var väl kontentan att inget kommer att förndras. Vaga löften och tomma ord om mer hemlig övervakning och domstolar som vi alla vet inte är värt ett dyft. Sedan kan man ju alltid undra om han har sina egna definitioner av ord som ledarna av säkerhetstjänsterna har. För när dom säger ord som "collect" så betyder ju inte dom samma sak som när resten av världen säger dom.


  Men ändå så är Obama alltid den goda killen I Sverige.

  SvaraRadera
 2. Jag tror på riktigt att de gör någon sorts nytta, men det är då inte att stoppa terrorister. De sitter på så galet mycket information, så jag har svårt att tänka mig att de inte kan göra någon ting av den. Största nyttan är nog att kunna bedriva industrispionage, ha koll på andra länders interna politik och i viss mån ge lite insikt i en del grövre brott.

  Ta helikopterrånet i Västberga. Polisen hade fått rätt mycket uppgifter om att det faktiskt skulle ske och ungefär när och hur, till största delen via serbisk polis. Antingen är den serbiska polisen otroligt skärpta eller så har de fått hjälp av några som sitter på informationen men inte kan lämna ut den (för att de inte borde haft den i första hand... men det behöver ingen veta) utan "läcker" eller delar på ett mer "lagligt" sätt.

  Etta av alla problem med hemlighetsmakeri och all den information de sitter med är att de så lätt kan "råka" använda den i egna syften. Slänga ut ett litet köttben till någon journalist om någon politiker som har fel åsikter om deras verksamhet osv.

  Jag tror nog att de gör nytta, men omfattningen av "signalspaningen" och sättet den bedrivs på har för länge sen spårat ur.

  SvaraRadera
 3. Hej Hax,
  Här hemma har vi våra egna problem.
  Föreslås att försäljning av opastöriserad mjölk ska förbjudas.
  Tullen arbetar med problemet om E-cigaretter ska få importeras.
  Fittstimmet har dykt upp igen.

  Snowden är inte på kartan, vi har våra egna krusbär.
  Bo Bengtsson/Johanneshov

  SvaraRadera
 4. Snicke-snackpolitiker. Varm luft. Global uppvärmning. ... ?

  SvaraRadera
 5. http://www.mediaite.com/tv/stewart-skewers-obamas-nsa-speech-privacy-is-important-unless-we-decide-it-isnt/

  Jon Stewart, previously an unrepentingly-open Obama lover, skewers the Obama speech.

  SvaraRadera
 6. Looks like they found one of those terrorist financers in Sweden

  http://www.thelocal.se/20120306/39522

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.