2014-02-24

Strid om prostitution i Europaparlamentet


I kväll kan det bli livat i Europaparlamentet. Honeyball-rapporten om "sexuell exploatering och prostitution samt effekterna av detta för jämställdheten" (Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män) skall debatteras. [Länk»]

Detta är tack och lov inte lagstiftning, utan "bara" parlamentets åsikter i form av en rapport. Men ändå. Några nedslag...

 • B. Prostitution är en form av slaveri som är oförenlig med människans värdighet och grundläggande rättigheter.
 • X. Trots att det är skillnad mellan ”påtvingad” och ”frivillig” prostitution är det tydligt att prostitution är en form av våld mot kvinnor.
 • 31. Europaparlamentet anser att en minskad efterfrågan bör utgöra en del av en integrerad strategi mot människohandel i medlemsstaterna. En minskad efterfrågan kan uppnås genom lagstiftning som överför straffbördan på dem som köper sexuella tjänster i stället för dem som säljer och genom införande av böter för att göra prostitution mindre ekonomiskt lönsamt för brottsliga organisationer/organiserad brottslighet.
 • 32. Europaparlamentet anser att det effektivaste sättet att bekämpa handeln med kvinnor och minderåriga flickor för sexuella ändamål och förbättra jämställdheten är den modell som tillämpas i Sverige, Island och Norge (den så kallade nordiska modellen), och som för närvarande övervägs i flera europeiska länder, enligt vilken det är straffbart att köpa sexuella tjänster, men inte att prostituera sig.
 • 33. Europaparlamentet understryker att eftersom prostitution är ett gränsöverskridande problem bör medlemsstaterna ta ansvar för att motverka de sexköp som sker utanför det egna landet genom att införa liknande åtgärder som gjorts i Norge där en medborgare kan straffas för att ha köpt sex utomlands.

Alltså: Man påstår att all prostitution är slaveri. Man vill ha den svenska sexköpslagen i hela EU. Och man vill göra det straffbart att köpa sex i utlandet.

Att hävda att frivilliga överenskommelser mellan vuxna, samtyckande människor är "slaveri" är rent ut sagt trams.

Att exportera den svenska sexköpslagen löser inga problem, driver sexhandeln under jorden och är att omyndigförklara vuxna människor.

Att gå på den norska linjen och göra sexköp i utlandet olagligt är häpnadsväckande ogenomtänkt.

(Däremot är människohandel, sexuellt tvång, våldtäkt, kidnappning och en massa annan skit som kan sorteras in under begreppet "trafficking" naturligtvis allvarliga övergrepp mot människors rättigheter – som skall bekämpas med kraft. Det vore bättre om polisen kunde lägga resurser på detta, istället för att jaga människor som bara vill ha sex för pengar.)

Votering sker (gissningsvis) under tisdagen. Laguppställningen är intressant. Den Gröna gruppen, borgerliga EPP och en och annan liberal säger nej till den svenska sexköpslagen. Gissningsvis säger även konservativa ECR och euroskeptikerna i EFD nej. Men det kommer att bli många avhopp åt olika håll. Till exempel tror jag att de svenska miljöpartisterna Schlyter och Lövin inte kommer att rösta med sin grupp...

Voteringen kan bli en rysare.

Uppdatering: Voteringen äger rum på onsdag.

Uppdatering 2: Det finns nu en alternativ resolution från Gröna gruppen, ECR och ALDE som i huvudsak säger att man måste skilja på frivillig och påtvingad prostitution.

Uppdatering 3: Europaparlamentet antog rapporten...

11 kommentarer:

 1. Man kan ha olika åsikter om prostitution. Jag är inte särskilt positiv till det citerade innehållet i rapporten, men frågorna jag framför allt ställer mig: varför står det inget alls om manlig prostitution, och då särskilt minderåriga pojkar? samt hur kan prostitution över huvud taget betraktas som en form av våld mot kvinnor om den prostituerade är av manligt kön?

  Rapporten verkar minst sagt ojämställd, särskilt då om den kommer från ett utskott som ska jobba för jämställdhet.

  SvaraRadera
 2. Vad säger t.ex Tyskland, Polen, Danmark och Nederländerna om det här?

  /A

  SvaraRadera
 3. Jag läste en gång en artikel om Kolkata där de prostituerade fick nog och bildade fackförening. Som det skildrades där var det en ganska smart lösning. T ex kunde de genomföra krav på kondomer eftersom det vart omöjligt för torsken att leta reda på en annan hora som inte var lika kinkig.

  SvaraRadera
 4. Den här kampen är nog körd, iaf under de närmaste 20 åren. Svensk sexköpslag kommer att gå på export och bli EU-lag, under folkhemmets stora jubel. Hela spektaklet når sin peak när Beatrice Ask poserar leende på Aftonbladets förstasida när hon postar ett lila kuvert till Berlusconi.

  Efter 15-20 år har situationen för både manliga och kvinnliga sexarbetare blivit så uppenbart paneuropeiskt genomjävlig så att etablerade röster börjar våga säga att kejsaren är naken, sen går det fort och runt 2035 har hela europa anammat den tyska modellen.

  Nä, släpp den här frågan. Den är körd för stunden. Elda på drogfrågan istället! Med tanke på hur jävla snabbt liberaliseringen börjar ta fart i USA och annorstädes så kan vi ha coffeshops och injektionskliniker i Stockholm snart, om det eldas under rätt grytor.

  //Hawq

  SvaraRadera
 5. Det som är tragiskt är att ingen verkar vilja, på riktigt, ta reda på vad sexköpslagen i de nordiska länderna faktiskt har lett till. Verksamheten har helt och hållit gått under jorden, vilket gör det enklare för människohandlarna...omvänt resultat helt enkelt. Men det låtsas man inte om, när man beställer en undersökning talar man om för forskaren vad resultatet skall vara och sedan går man och ryggdunkar varandra i riksdagskorridorerna...

  Jag blir bara uppgiven och matt, moralpanik resulterar i detta fall i mer övergrepp (undrar när det inte gör det)!?

  SvaraRadera
 6. Det var spännande - NOT!

  Ingen slagsmål, inget drama. En enkel kvinna som opfordrede til att rösta för ett ändringsförslag.

  SvaraRadera
 7. Hur kommer Christian och Amelia att rösta? Och hur kommer gruppen Alde att ta ställning?

  SvaraRadera
 8. OK! Sex är alltid spännande men nog är det viktigare att se hur de svenska ledamöterna röstar när det gäller förslaget att införa rent leninistisk lagstiftning i EU. (Se tråden nedanför denna.)

  SvaraRadera
 9. 560 föreningar and 75 akademiker uppmanar Europaparlamentet att rösta nej till Honeyballs rapport: http://www.sexworkeurope.org/node/488

  Jag hoppas verkligen att det blir ett nej. Det skulle vara en viktig signal till alla som inte har förmåga att skilja på frivilla överenskommelser mellan vuxna människor och slaveri.

  Med den gamle statsministerns ord: "Snus är snus och strunt är strunt!"

  SvaraRadera
 10. Henrik, det du skrev stämde inte. EPP röstade överväldigande ja till rapporten, tyvärr.

  Hur blev det föresten med den alternativa resolutionen?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.