2014-03-31

Nya hot mot rättssäkerheten


I en rapport som egentligen handlar om de kritiserade, långa svenska häktningstiderna ägnar sig en arbetsgrupp under Riksåklagaren åt en smula juridisk kreativitet.

Till exempel föreslår man straffrabatt för misstänkta som "erkänner". Man vill alltså ersätta rimliga beviskrav med något slags medgörlighet eller underkastelse. Detta kommer att öka risken för felaktiga erkännanden. Det ökar dessutom möjligheten för att åklagare på ett otillbörligt sätt kan manipulera utfallet i hanteringen av brott med flera misstänkta gärningsmän.

Dessutom vill man kunna hålla förhör redan under häktningsförhandlingarna. Detta är problematiskt på flera sätt. Dels ökar risken för att fel begås om en misstänkt går med på att säga saker bara för att försöka slippa häktning. Dels är det orimligt att hålla förhör utan att den misstänkte har delgivits en slutlig gärningsbeskrivning, hunnit förbereda sitt försvar och tagit del av förundersökningen.

Det hela andas rättslig slapphet. Man vill gå runt processen med en rättvis, fristående rättslig prövning – i vilken misstänkta skall betraktas som oskyldiga till dess motsatsen har bevisats. Och man vill kunna skrämma fram erkännanden av låg kvalitet.

Lita på att justitieminister Beatrice Ask (m) kommer att älska dessa förslag. Dessutom är det frestande för all slags politiker att offra rättssäkerheten för röstknipande populistiska utspel.

Om RÅ-rapportens förslag blir verklighet, då kan vi kallt räkna med fler oriktiga domar och fler oskyldiga i våra fängelser.

Läs även Aftonbladet Debatt: Det som pågår i våra häkten kallar vi tortyr »

2 kommentarer:

  1. Med den Juridiska kreativitetens anda får man erkänna sig oskyldig *ironi*.

    SvaraRadera
  2. Sverige har haft en del fina rättspricnciper som folk som har tittat för mycket på amerikanska deckare vill avskaffa. Preskriptionstiden för mord avskaffades i Sverige för några år sedan t.ex. för att Palme-utredningen inte skulle behöva läggas ned. Vad är det för mening med att jaga gamla människor för något de kan ha gjort i sin ungdom 40-50 år tidigare? Stoppar det någon mördare från att begå mord? Och det skulle inte förvåna mig om svenska polisen har börjat få provocera fram brott också medan jag har bott utomlands.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.