2014-03-27

Våra politiska ledare och folkets fri- & rättigheter


Vad gör man när politikerna svävar på målet och duckar frågor om de mänskliga fri- och rättigheterna? Vad gör man när den politiska klassen sätter andra intressen före viktiga demokratiska principer?

Det är precis vad som händer – just nu – i USA, Storbritannien och i Sverige. Frågan där våra politiska ledare sviktar är massövervakningen. Hur går dammsugning av världens data- och telekommunikationer utan brottsmisstanke ihop med rätten till privatliv?

Har betong- och batongpartierna över huvud taget någon förståelse eller respekt för denna grundläggande rättighet – eller skulle de helst vilja droppa den?

Detta är en situation där folket (som enligt opinionsmätningar tydligt ogillar massövervakningen) måste stå upp och försvara sina rättigheter. En situation där folket måste visa den moraliska resning dess politiska ledare uppenbarligen saknar.

Denna diskussion rör också whistleblowern Edward Snowden och hans öde. Han har avslöjat en Storebrorsstat av en omfattning som få kunde föreställa sig, inte bara i sitt eget land utan på en global nivå. Tack vare Snowden har vi till exempel fått ny information om svenska FRA, om dess nära band till amerikanska NSA, om dess direkt ljusskygga verksamhet och om de frågetecken som omgärdar FRA-lagens tillblivelse.

Snowden sitter fast i Ryssland – av alla jävla länder. Han sitter fast där på grund av att hans eget land har dragit in hans pass. Och för att ett antal västerländska demokratier har avvisat förhandspropåer om asyl eller uppehållstillstånd. När Europaparlamentet försökte påpeka det osnygga i situationen – då röstades detta uttalande ner av betong- och batongpartierna.

Gammelpartierna lyssnar inte ens om man påminner om de principer som slogs fast vid Nürnbergrättegångarna, efter andra världskriget: Individer har universella förpliktelser som övertrumfar nationella krav på lydnad.

Säg detta till Reinfeldt, Löfven eller major Björklund – och de kommer bra att fnysa.

Jag vet inte hur man kan uttrycka saken tydligare. Våra politiska ledare ignorerar och rent av motarbetar våra fri- och rättigheter. De tömmer därmed själva demokratin på mening och innehåll. På riktigt.

16 kommentarer:

 1. Det som du nu riktigt påpekar är ett paradigmskifte. Vad som händer just nu är att det som förut betraktades som det öppna väst kommer att cementeras i en ny intern marknad bestående av EU och USA. Ungefär som det gamla Sovjet. Vi har en expansion i Asien och Afrika. Samtidigt sker en ekonomisk kontraktion i EU och USA. Vad du måste göra klart i din position är att övertyga bankirmaffian att sluta dra i sina egna taskor och att göra vad som behövs, en rättvis fördelning. Lätt? Nej.

  SvaraRadera
 2. Om antidemokraterna kallar SD för antidemokrater så betyder det enligt rådande nyspråk att SD är de egentliga demokraterna och sjuklövern de egentliga antidemokraterna.

  PP Sverige är under tiden fullt upptagna med att bli det nya MP och engagerar sig i tiggande rumänska romers (EU-migranters) rätt till boende i Sverige. Vilken valvinnare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur fick du ihop det där? Bara för att A är dåligt är B bra? Pajas!

   Radera
  2. Hur fick du INTE ihop det? Ska jag rita en teckning? Barnrumpa!

   Radera
 3. A-M Corazza Bildt var tydligen den svenska representant som röstade MOT att ge asyl (eller vad det nu kan kallas) till Snowden.

  SvaraRadera
 4. Även Folkpartisterna och KD

  SvaraRadera
 5. Rationalitetspartiet28 mars, 2014 12:05

  Massövervakningen är som en råttfälla som slår igen när den blivit en stat i staten. NSA/FRA etc. har idag säkert hållhakar och komprometterande information om alla ledande politiker. Den politiker som vågar ifrågasätta spionsamhället kommer att drabbas av skandaler och tvingas avgå, alternativt få ett diskret besök av män med svarta solglasögon som får denne på bättre tankar.

  De politiker och proffstyckare som dundrar mot Snowden och försvarar Stasi-samhället kanske gör det pga utpressning från NSA & Co. Ingen vet. Kanske politikernas ovilja att vingklippa denna byråkrati beror på att de alla är rädda för att få sin smutsiga byk framdragen. Hoover och FBI agerade på exakt detta sätt.

  Detta är ett fruktansvärt hot mot det öppna samhället.

  SvaraRadera
 6. Känns otroligt märkligt och trist att ingen etablerad politiker i väst ställer sig upp och tar en principiell ställning mot massövervakningen. Det mumlas lite i skägget här och var men mest är det undanglidningar som det nya mantrat "övervakning sker i enlighet med lagen". Inget om mänskliga rättigheter och frihetliga principer. Bäva månde vi i väst...

  SvaraRadera
 7. The Universal Declaration of Human Rights
  Article 1.

  All human beings are born free and equal in dignity and rights...


  Skulle vara intressant att få HAXs syn på var etablissemanget får Allas lika Värde ifrån.
  Mig veterligen har Dignity inget med Värde att göra, däremot Värdighet som är något helt annat än Värde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu förstår jag inte vad du menar.

   Värde är en subjektiv mätare. Så jag brukar undvika det uttrycket, så också i texten ovan.

   Det som gäller är lika rättigheter - som objektivt går att kontrollera om så är fallet eller ej.

   Radera
  2. Floskeln "alla människors lika värde" betyder ingenting om man inte sätter den i en kontext. I dagens Sverige tycks kontexten vara "alla människors lika rätt till svensk välfärd"...

   Radera
  3. Precis men den svenska översättningen av deklarationen om de mänskliga säger ju att vi föds lika i värde. Jag tycker det är en helt bisarr felöversättning av ordet dignity. Det handlar väl om att alla skall behandlas med samma värdighet av stater och dess myndigheter?

   Radera
  4. http://www.manskligarattigheter.se/sv/konvention-nr-100-angaende-lika-lon-for-man-och-kvinnor-for-arbete-av-lika-varde?searchstatisticsId=7483

   Sen använder man värde på arbete. Då är inte människans värde intressant längre. Tror det är en konspiration den svenska översättningen.

   Radera
 8. Mänskliga rättigheter (MR)
  "Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter." Så inleds FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna...
  http://www.regeringen.se/sb/d/16705

  Ah, de menar kanske bara att vi har lika värde när vi föds, något som senare ändras.

  SvaraRadera
 9. Uttrycket "weimarization" av demokratin passar väl in här.

  Uttrycket baserar sig på vad som skedde med Republiken Weimar, under 20-30-talet: http://en.wikipedia.org/wiki/Weimar_Republic

  Vore illa ifall vi människor är så enfaldiga så att vi upprepar detta.

  SvaraRadera
 10. Ett eko från gamla tiders keltiska och germanska rättstradition. Se filmen om Germanics, minut 38-40.
  https://www.youtube.com/watch?v=zRKGGC2PTkg

  http://freedom.lege.net/doc/Natural_Law__Mannaratten__den_inneboende_Ratten__Yggdrasil__rev_L.pdf

  http://freedom.lege.net/doc/Natural_Law__Yggdrasil__ver_B.pdf

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.