2014-04-08

Datalagringsdirektivets dödsryckningar


Som framgår av bloggposterna nedan [ 1 | 2 ] har EU-domstolen i dag ogiltigförklarat datalagringsdirektivet.

Speciellt intressant tycker jag det är att domen tar tag i frågan om massövervakning som sådan. Som jag förstår det menar EU-domstolen att övervakning / avlyssning endast skall få ske om det finns en misstanke om allvarlig brottslighet. Och det har, i så fall, även betydelse för den svenska FRA-lagen.

Nu när datalagringsdirektivet har fallit försöker alla surfa på nyheten. EU-kommissionär Cecilia Malmström kallar direktivet ett hafsverk – trots att hon lät bötfälla Sverige för att vi inte införlivade det i svensk lag så snabbt som kommissionen ville. Centerns EU-parlamentariker Kent Johansson applåderar dagens dom – trots att hans eget parti var med och drev igenom direktivet i riksdagen. Pinsamt. Räkna med att kappvändarna nu kommer att stå i kö för att försöka knipa billiga poäng.

Nu när direktivet är ogiltigförklarat finns det inte längre något som tvingar Sverige att lagra data om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner. Nu är det uteslutande en fråga om politisk vilja. Vilka svenska partier kan tänka sig att direkt riva upp teledatalagringen? Upp med handen!

Piratpartiet och vi integritetsvänner hade hela tiden rätt. EU-kommissionen, EU:s ministerråd, alliansen och sossarna hade fel. Somliga förstår det där med våra grundläggande rättigheter (som rätten till privatliv) och är beredda att respektera och kämpa för dem – andra inte.

Se även: Efter EU-domen - Bahnhof upphör med all datalagring omedelbart »

4 kommentarer:

  1. Skaffa en bu och bä-lista över leverantörer så att det blir tryck i frågan. Lägg upp som länk på sidan.

    SvaraRadera
  2. Inte oväntat var Bahnhof snabba med att nu radera sin sparade information. Det är definitivt en operatör som den som bryr sig om frihet och integritet bör stödja: Länk

    SvaraRadera
  3. Oppositionen borde begära misstroendevotum mot justitieminister Beatrice Ask. Det är hon som haft det direkt ansvaret för direktivets införande i Sverige. Ett direktiv som den svenska regeringen hade möjlighet att invända emot, på exakt samma grunder som nu fått EU-domstolen att underkänna direktivet. Det skedde även efter att oppositionen begärt ett års väntetid, en mycket ovanlig åtgärd som tydligt visar att regeringen inte vinnlade sig om att skaffa sig bred enighet i riksdagen för en lagstiftning som var mycket ingripande i de medborgerliga fri- och rättigheterna.

    Dessutom skulle det få alliansen ordentligt på defensiven i valrörelsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte hela oppositionen. DLD är sossarnas idé från början...

      Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.