2014-04-02

EU: Frankrike lever i sin egen lilla värld. Och sänder notan till alla andra.


Det har utbrutit ordkrig mellan republiken Frankrike och EU-kommissionen.

Fransmännen vill inte känna sig begränsade av EU:s budgetregler. Eller, rättare sagt, de vill fortsätta att ignorera dem.

Socialisterna fick ju spö i helgens franska lokalval. Sådant kräver enligt lokalt förekommande logik att man tar på sig spenderbyxorna, så att regeringen blir populär igen. Mer åt fler! Då finns inget utrymme för tråkig, ansvarsfull ekonomisk politik.

Om fransmännen vill ödelägga sin ekonomi – då är det deras problem, kan man tycka. Men det finns ett problem: Den gemensamma europeiska valutan, euron. Franskt ekonomiskt vanvett kommer så småningom att drabba de andra euroländerna.

Vad har då fransmännen att säga till sitt försvar? Den nye franske ekonomi- och industriministern Arnaud Montebourg mullrar "Kommissionen är helt enkelt fullständigt värdelös när det handlar om tillväxt."

Vilket i och för sig är en korrekt observation. Men av helt andra skäl.

Medan Frankrike fortsätter att förneka grundläggande ekonomiska samband (och de fyra räknesätten) suckar man uppgivet från EU-kommissionens sida. Det är ändå ingen som räknar med att Frankrike kommer att uppnå de uppsatta budgetmålen. Varför skulle Paris börja bry sig nu, när de inte gjort det de senaste åren?

Man får väl göra som vanligt – det vill säga sända räkningen till tyskarna...

Läs mer hos Europaportalen »

1 kommentar:

  1. "Man får väl göra som vanligt – det vill säga sända räkningen till tyskarna..."

    Hehehe, så sant som det är sagt. Men börjar inte Tyskens läder bli lite stramt nu när Ryssen skall ha betalt för sin gas?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.