2014-04-01

Cecilia Malmström: En fallen liberal


EU-kommissionär Cecilia Malmströms mandat går mot sitt slut. I samband med EU-valet kommer en ny kommission att utses – och det är högst osäkert om Malmström kommer att få förnyat mandat från Sverige och/eller förnyat förtroende av Europaparlamentet.

I Sverige var Malmström käck och uppskattad, till synes liberal och med en rätt stark politisk plattform. Sedan tog hon jobbet som EU:s "inrikesminister" med ansvar för allt från frågor om massövervakning till flyktingar som drunknar eller skjuts ihjäl vid Fästning Europas murar. Om hennes mål var att bli omtyckt eller populär – då var det helt klart fel jobb.

Web-censur, Swift-avtalet, Frontex och datalagringsdirektivet är bara några exempel på frågor som ligger på hennes bord.

Men Cecilia Malmström tycks befinna sig i något slags tillstånd av förnekelse... Hon är ju liberal. Påstår hon. Det innebär att hon är god. Och snäll. Vilket enligt denna haltande logik betyder att all skit hon ställt till med i jobbet inte kan vara ondskefullt. Typ.

Men tyvärr. Cecilia Malmström är inte liberal. Liberaler censurerar inte internet. Liberaler låter inte övervaka människors kommunikationer och banktransaktioner. Liberaler bygger inte högre murar runt Fästning Europa.

Cecilia Malmström kanske var liberal. Men hon sålde sig till makten.

Det är mycket möjligt att de flesta andra kandidater hade varit värre eller sämre på hennes post. Men det ursäktar ändå inte vad hon de facto gör i tjänsten.

För hennes egen skull hoppas jag att Cecilia Malmström byter jobb nu i sommar. Makt gör dåliga saker, även med relativt goda människor. Och EU gör dåliga saker med alla som kommer för nära dess mörka hjärta.

7 kommentarer:

  1. Frågade 2013 en Folkpartitjänsteman (fast hon var kvinna) i EP på vilket sätt hon ansåg sig vara liberal, hon svarade med standardresponsen för EU-tjänstemän "jag jobbar bara" tyvärr är detta default-setting för de flesta i Brysselbubblan då de tyvärr saknar färdigheter som skulle ge dom samma levnadsstandard i verkliga livet.

    SvaraRadera
  2. Jag vet inte om "sålde sig till makten" är det rätta uttrycket... Tror mer att det var så att hon fick sig en tryckare (politiskt/ideologiskt sett) som hon sedan aldrig lyckades reste sig ifrån.

    SvaraRadera
  3. Malmströms man är även han skattefinansierad Brysselkrat vid SKL

    SvaraRadera
  4. Det är just det som är problemet med centralisering av makten. Alla knappar i systemet gör bara vad de blir tillsatta att göra. När problem uppstår sitter de i en rävsax, för de har inga befogenheter att göra något snabbt. Detta hierarkiska system blir så tungrott och som en elefant och koloss att vända på att
    problemen hinner eskalera utan att vettiga åtgärder sätts in.
    Tänk en bonde som får problem med ohyra på sin skörd, snabbt måste han handla så att inte skörden blir förstörd, om hans skulle i sin tur bli tvingad att vänta att några överhuvuden ska ha möte och fundera ut vad han får göra så skulle det vara försent. Överstatlighet lyckades inte i Sovjet ej heller i Europa.
    Vi måste kunnna lösa problem snabbt, effektivt och på plats. De som bor där måste kunna åtgärda saken , inte vänta på att någon myndighet långt borta ska besluta om saken.....

    SvaraRadera
  5. Personval skulle ge varje politiker ett eget mandat.

    SvaraRadera
  6. Eller så är det så att Malmström faktiskt är liberal, och att liberalismen är så bred att liberaler faktiskt kan göra detta.

    Vi kan dock vara helt överens om att Malmström definitivt inte är liberatarian.

    SvaraRadera
  7. Namnet är inte allt.

    Deutsche Demokratische Republik
    Folkpartier Liberalerna
    Demokratiska Republiken Kongo
    GenusVetenskap
    Demokratiska Folkrepubliken Korea

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.