2014-04-23

Piratpartiet har levererat i Europaparlamentet


Pressmeddelande från Piratpartiet...
Rapport: Piratpartiet har levererat i Europaparlamentet 
I dag släpper Piratpartiets ledamöter i Europaparlamentet – Christian Engström och Amelia Andersdotter – en rapport som visar vad de uträttat under mandatperioden som gått. 
De tre viktigaste segrarna är att ACTA-avtalet besegrades, att parlamentet ställt sig bakom principen om nätneutralitet och att Europaparlamentets gröna grupp har antagit Piratpartiets program för en reformerad upphovsrätt. 
Piratpartiet har även stärkt ställningen för alternativa licenser som Creative Commons; stärkt skyddet för personuppgifter i EU:s nya dataskyddspaket; försvarat internetsanvändares rättssäkerhet och skyddat dem mot avstängning från nätet utan föregående rättslig prövning; förbättrat tillgången till böcker för synskadade; tagit strid mot att EU lämnar ut data om våra banktransaktioner till USA – och etablerat ett unikt skydd för yttrandefrihet i varumärkesrätten. 
De två ledamöterna har också varit engagerade i många andra frågor som rör internets öppenet, ökad transparens och i Europaparlamentets granskning av massövervakningen. 
Som många redan noterat har Piratpartiets strategi – att fokusera på sakfrågor – varit framgångsrik och givit partiet oväntat stort inflytande, för att bara ha två ledamöter. 
Enligt den oberoende databasen Political Memory är Piratpartiet bäst bland de svenska partierna på att stödja digitala fri- och rättigheter. Och enligt VoteWatch röstar Piratpartiet i Europaparlamentet sammantaget (även utanför piratfrågorna) mest som de genomsnittliga väljarna önskar. 
Piratpartiets parlamentariska verksamhet är ungefär som för ett genomsnittligt svenskt parti, med vissa undantag. Till exempel är Piratpartiet överlägset mest aktivt när det gäller att ställa frågor till EU-kommissionen och ministerrådet. 
Christian Engström och Amela Andersdotter har god kontakt med väljarna, till exempel genom sina bloggar. Vad gäller sociala media är Piratpartiet i Europaparlamentet mer än dubbelt så aktivt på Twitter som närmast följande parti. 
Rapporten finns som länksatt PDF, med alla referenser, att ladda ner här »
Rapporten ligger även ute som web-sida, här »
[Direktlänk till pressmeddelandet »]

5 kommentarer:

 1. Till allmän besvikelse har PP använt de extremfeministiska signalordet "hen" och börjat snacka invandring. Inte vad jag som f.d. väljare hade hoppats på vara PP:s kärnområde. Ni har gjort ett bra arbete, men nu blev jag riktigt besviken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag som tidigare och kommande väljare håller med om slagningen åt vänster är ett problem men eftersom det är utfyllnad och det är kärndelarna i PP som är viktiga för mig och där är det oförändrat så står jag ut med det (än så länge).

   Men det är här på hemmaplan, i EU har ni gjort ett superjobb och jag som väljare har aldrig känt mig så representerad under alla val jag har röstat i, tack för allt hårt jobb ni har gjort!

   Radera
 2. Bra! och Sant! - Skulle vilja se Engstrom anvanda mer aktiv form/ton i sina skriverier "Piratpartiet levererar i Europaparlamentet"! heter det. Den passiva formen "har levererat" blir fel.

  SvaraRadera
 3. http://www.josietheoutlaw.com/

  SvaraRadera
 4. Det som står helt klart är att Sverige inte har råd med att skicka politikens blåbär till Europaparlamentet. Vi har bara ett fåtal platser och de måste besättas av de kunnigaste och mest drivna personer vi kan hitta.

  Man kan utan att överdriva särdeles hävda att PP levererar långt över förväntan och även om det finns andra som överraskar också som Lövin med fiskepolitiken t.ex. så finns det goda skäl för alla andra partier att ta lärdom av PP:s arbetssätt.

  Jag tror att ett grundläggande problem för politiker från de etablerade partierna är att de kommer med en riksdagskarriär bakom sig (oavsett land förstås). EU-länderna har uteslutande parlamentariska system där man som ledamot förväntas vara lojal mot sin regering om man är i majoritet, eller hätsk motståndare om man är i opposition.

  Så fungerar inte EU-systemet. Det finns ingen regering i EU som är beroende av att få igenom sin politik i Europaparlamentet. EU:s beslutsmekanism är uppsatt så att Europaparlamentet och Rådet ska vara varandras motpoler, där den ena institutionen ser till folkets bästa och den andra till medlemsländernas bästa (och det är inte samma sak).

  De stora PP-frågorna har varit just sådana där Europaparlamentet gjort sig till en sådan motpol och tvingat fram förhandlingar och kompromisser.

  Jag tolkar det så att PP-ledamöterna helt saknar den reflexen att man ska vara lojal med eller i opposition mot en regering, och det är just därför som arbetet med sakfrågor kunnat bli så framgångsrikt.

  Så alla väljare borde fundera över om den kandidat man tänker stödja kommer att kunna frigöra sig från partiledningens grepp och kunna stå upp för Europas folk. Det är så vi svenskar får gehör i EU. Inte genom att bjuda på blåbär.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.