2014-04-27

Ukrainakrisen, fred och fri information


Den ryska retoriken vad gäller Ukraina har många likheter så väl med den som ledde fram till första som andra världskriget.

Vi måste på allvar ställa oss frågan hur aggressiv Putin är och hur långt han är beredd att driva det här.

Inte blir det bättre för att Västeuropa är splittrat och att många av EU:s ledare ibland är påfallande omdömeslösa.

I grunden skall vi vara tacksamma för att USA aktivt ställt sig på vår sida här. Men man skall vara medveten om att USA inte heller alltid handlar rättrådigt, rationellt eller kompetent.

Jag har svårt att tro att Putins Ryssland är redo att driva detta till krig, på riktigt. Men risken är uppenbar för att något går över styr, att något händer som parterna inte har kontroll över – eller att ordkriget leder till situationer där det inte går att trappa ner utan att någon förlorar ansiktet. Det räcker med att någon har en dålig dag på jobbet...

Samtidigt är det viktigt att stå upp för Ukrainas rätt till självständighet, demokrati och fred. (Även om det nog börjar se ut som Krim är förlorat för gott.)

Grundproblemet är Putins Ryssland. Det är ett land där vanligt folk inte har rimlig tillgång till fri, oberoende och kritiskt granskande media. Putin har sitt land i ett järngrepp, vad gäller inflammatorisk propaganda. Han rider på klassisk, nationalistisk populism.

Jag har inte kompetens att bedöma vad situationen innebär militärt, mer än att det kan finnas skäl att vara orolig på riktigt.

Däremot borde de västerländska demokratierna ge sig in i ett långsiktigt propagandaprojekt – riktat till vanliga ryssar. Att förklara demokratins, rättsstatens och det öppna samhällets principer på ett sätt som alla kan förstå och som tilltalar vanligt folk. Att erbjuda ryska folket fri information och ofiltrerade nyheter. Att använda ärlighet och öppenhet som vapen – för ett rimligare Ryssland och för vår egen långsiktiga säkerhet.

Problemet med den planen är dock att de västerländska demokratierna är i full färd med att ödelägga sin egen trovärdighet på just dessa områden.

25 kommentarer:

 1. "...Att erbjuda ryska folket fri information och ofiltrerade nyheter...."
  Visst vore det bra..... Även i Sverige (Den dagen FoxNews blir tillåten i Sverige, så kan vi börja tala om att den svenska marxistiska informationsmonopolen är bruten, men tills dess lever vi en informationsdiktatur)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojo, vill man ha saklig information skall man givetvis vända sig till FoxNews...alla dagar i veckan!

   Radera
  2. När konservativa nyheter är förbjudna i Sverige, så är Sverige=Nordkorea, oavsett vad du anser om FoxNews innehåll...

   Radera
  3. Kan du förklara närmare hur, vem och vad som förbjuder Fox News i Sverige?

   Radera
 2. Det blir inget krig. Det är MSM som hetsar. Min syn på osannolikheten för krig gav jag här.

  Den som spår krig och ofärd kallar man Cassandra. Hej Cassandra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svensson du är medveten om att Cassandra förutspådde framtiden rätt men var förbannad att ingen trodde henne ? så att kalla Hax för Cassandra är att säga att han har rätt men ingen tror på det. Tror inte det är den effekten du är ute efter :)

   Radera
  2. Jo, ja, jag vet att ingen egentligen trodde Cassandra. Men jag använde begreppet i vid bemärkelse: en Cassandra är en som spår undergång och fall.

   Radera
 3. "Problemet med den planen är dock att de västerländska demokratierna är i full färd med att ödelägga sin egen trovärdighet på just dessa områden."

  Blev inte det färdigt ungefär samtidigt som muren föll i forna Östtyskland? Eller det kanske var början till ett snabbt förfall...

  SvaraRadera
 4. Rationalitetspartiet27 april, 2014 09:51

  Vaddå, fria oberoende granskande media?

  När västvärldens ledare går ut i krig sluter västliga mainstream-media upp lojalt, inklusive nästan alla proffstyckare. Det hände i Irak,Libyen, Syrien, Afganistan och nu i Ukraina.

  Den härskande klassens PR-spinn och propaganda trycks ut som om det vore den neutrala sanningen.

  Exempelvis att båda sidor i alla dessa konflikter är korrupta skurkar, men där den ena sidan (den som geopolitiskt står på EU/Nato/Wall Streets sida) lyfts fram som en gris med läppstift och kallas för "frihetskämpar", "arabiska våren", "demokrater", "liberaler", "hbqt-aktivister" osv. samtidigt som den andra sidan kallas för terrorister.

  Att västvärldens "good guys" i själva verket är nazister, fascister, korrupta oligarker, eller militanta Al Quida islamister (Syrien) förtigs fullständigt.

  Västvärldens befolkningar blir serverade en minst lika ensidig propaganda som den ryska befolkningen.

  Ukraina är det värsta exemplet av alla. USA investerade 3 miljarde dollar på att störta en demokratiskt vald president och tillsätta en marionettregim i en statskupp vars viktigaste mål var att skriva på avtal som säljer ut Ukraina till IMF och ger USAs investerare juridisk immunitet samt rätt att billigt köpa upp landets jordbruksmark och andra tillgångar. Samt drar in Ukraina i Nato så att USA kan placera kärnvapenmissiler bara några kilometer från den ryska gränser. (Vilket utlöste Kubakrisen när Sovjet försökte göra samma sak 1962.)

  Västmedias lögner och förvrängningar om Ukraina är massiva. (Följ Russia Today för att få hela bilden, även om RT är propagandiskt åt andra hållet.)

  Det är självklart att Putin agerar maximalt för att destabilisera Ukraina. Han vill ändra styrkeförhållandena på marken för att få så starka kort som möjligt inför en förhandlingslösning.

  Titta lite i kommentarfälten i västliga media. Många har valt sida. Misstron mot den härskande klassen av korrupta banksters, USA/EU-eliten och NSA-spioner är så massiv att många faktiskt föredrar Putin.

  Att jag som f.d europeisk mainstremborgerlig säger "heja Putin" är sensationellt och en indikation på hur djupt våra västliga ledare har förbrukat sitt förtroende och moraliska legitimitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rationalitetspartiet skriver: "Västvärldens befolkningar blir serverade en minst lika ensidig propaganda som den ryska befolkningen."

   Det är möjligt, det är fullt möjligt. Den viktiga fråga är dock vad DU kan göra för att ändra detta. Om DU beslutter dig för att hyra ett litet kontorsrum i Sverige och starta din egen version av Russia Today, kan du det? Vem vill försöka att hindra dig?

   Därnäst gör du samma experiment i Ryssland och försöker att starta din ägna USA Today. Vill det gå lika bra?

   Radera
  2. Rationalitetspartiet27 april, 2014 19:13

   Jo, men Ryssland är bra på underrättelsetjänst och Kreml är nog fullt medvetna om hur den sk. Oranga revolutionen i Ukraina var organiserad och finansierad av västmakterna och leddes av personer vars mål var att föra in Ukraina i USA/Natos maktsfär.

   Dessa NGO aktivister i Öst kanske själva tycker att de slåss för frihet, liberalism och marknadsekonomi men ur Kremls perspektiv är deras mål att placera Nato-USA marionetter vid makten som kan rigga regelverket för att gynna USAs storföretag och banksters.

   Det är fullt logiskt att Kreml tvingar utländska NGO att registrera sig som "utlänska agenter". Att Kreml sen även trakasserar inhemsk opposition är illa. Ungefär lika illa som när USAs militariserade polis spionerade på Occupy Wall Street aktivisterna och sen krossade protesterna med massarresteringar och misshandel av aktivisterna.

   PS. Vad jag vet är TV-kanaler som Russia Today och Al-Jazeras engelska version stoppad i de stora kabelnäten i USA. Kritiken mot att vanliga ryssar inte får höra hela sanningen kan lika gärna vändas mot etablissemanget i USA.

   Radera
 5. Källkritik och nyans saknas Henrik. Lyssnat för mycket på lögnerna som Johan Norberg o krigshetsaren Calle Pilt sprider månne?

  SvaraRadera
 6. "Att erbjuda ryska folket fri information och ofiltrerade nyheter. Att använda ärlighet och öppenhet som vapen..."

  Det skulle vi i Sverige behöva också.. Så nån vidare hjälp av svenska "journalister" ska man nog inte räkna med i kampen för ett demokratiskt Ryssland.

  SvaraRadera
 7. Läs Paul Craig Roberts blog, som satt i Reagans administration, innan du bildar dig en uppfattning helt baserad på västs media..

  http://www.paulcraigroberts.org/category/articles/

  "Rationalitetspartiets" beskrivning ovan var den bästa sammanfattningen hittills.

  SvaraRadera
 8. De västerländska demokratierna har aldrig haft någon större trovärdighet. Varför stödjer så många av dem mer eller mindre officiellt Israels ockupation av Palestina och delar av Syrien om nu ockupationer är fel?

  "Däremot borde de västerländska demokratierna ge sig in i ett långsiktigt propagandaprojekt – riktat till vanliga ryssar. "

  Riktade propagandaprojekt, speciellt från utlandet, har en stark tendens att slå tillbaka. Risken är att det istället misskrediterar den inhemska oppositionen som kommer att upplevas som utländska agenter. Nyss vart det bråk på Kuba sedan det avlöjats att ett socialt nätverk i hemlighet drivits av USAID i syfte att när det väl var etablerat försöka dra igång demonstrationer. Tror någon det gör det lättare att demonstrera på Kuba i framtiden? Demokrati måste vinnas av det egna folket.

  SvaraRadera
 9. Jodå HAX, Västs och NATOs trovärdihetsprofil har fått några rejäla hack i kanten senaste åren och de har svårt att backa upp allt strategerna hittat på av spinn. Samtidigt är det lite lustigt hur ryssarna hållit sej under radarn genom att inte agera. Jämför det massiva antalet militärövningar som NATO fått till med alla sambandsövningar sedan 2001. Det kanske är en budkavle som organiseras av militärindustrin för att bibehålla produktion av all slags stora leksaker som grabbarna anser sej behöva, betalda med skattepengar. Det Stora Kriget förs ju redan av skojarbanker samtidigt som politiker på alla nivåer försöker hålla huvudet ovanför ytan. http://www.zerohedge.com/news/2014-04-26/martin-armstrong-war-debt-and-putins-2-choices
  Det bidde bara en tummetott, exakt som Lennart Svensson beskriver i Svenssongalaxen. Håller också med @Rationalitetspartiet om informationsvinklandet men så har det ju alltid varit, skillnaden är väl att spektaklet är lätt att upptäcka på internet om man så vill. De flesta verkar tycka att de ”egna” s.k. nyheterna är bekvämare, svenskar i allmänhet har ju en väl inarbetad skräck för konflikter. Det är ju därför man låter FRA&Co husera lite som dom vill och med förnöjsamhet tål all inmatad sörja från lokala politiker.

  SvaraRadera
 10. Kloka tankar hax. Jag delar din oro för att låsningar och saker liksom 1914 glider stormakternas ledare ur händerna, så de plötsligt sitter i ett krig de inte kan ta sig ur.

  Men jag hör dessutom allt fler röster från Ryssland, som säger att regimens propaganda och retorik är helt inriktat på att legitimera ett krig i Ukraina. Chodorkovskij talade i dagarna på olika konferenser i Ukraina, och menade att Putin redan vunnit propagandakriget inne i landet, att flertalet människor skulle jubla om Putin vandrade in för att "befria de stackars ukrainarna från sin fascistiska regering". Andra är övertygade om att Putin bestämt sig för att invadera, och bara väntar på att det ska uppstå en situation, där han kan påstå sig gå in för att återställa ordning och förhindra ett inbördeskrig. Jag är rädd att västvärlden nu investerat så mycket prestige i Ukrainas sak att det i så fall mycket väl kan utvecklas till en fullskalig militär konflikt mellan NATO och Ryssland. Och i så fall har jag svårt att se hur den skulle kunna begränsas till nuvarande Ukrainas territorium. Jag hoppas naturligtvis att det inte blir så. Men jag är djupt oroad.

  Putins framgångar i sin interna propaganda understryker problemen i det projekt du skissar. Putin har etermedia i sin hand. Han har tvingat alla NGOs som tar emot stöd från utlandet att registrera sig som "utländska agenter", med ett uttryck på ryska som har ungefär samma klang som "landsförrädare" på svenska. Att demonstrera har i realiteten blivit förbjudet. De som etablerar bloggar som försöker utmana maktens informationsmonopol förföljs och fängslas på fabricerade eller sanna anklagelser om ekonomiska oegentligheter (som ingen kan undgå att ägna sig åt i det genomkorrumperade samhället). Tre tjejer som försöker filma en video där de inne i landets största kyrka ber jungfru Maria befria landet från Putin döms till långa fängelsestraff, och misshandlas systematiskt av polis när de fortsätter med aktioner efter att ha släppts fria. Statsanställda förbjuds resa utomlands, och övriga medborgare uppmanas undvika att resa till västländer. (Och alla vet att säkerhetspolisen kommer att hålla reda på vart de åker, och de vet att ingen idag kan veta vad säkerhetspolisen i morgon kommer använda den information till, som de samlade in igår.) Helt enkelt: Putin förstod för flera år sedan, att han behövde bygga ett skydd mot den slags insatser du skissar. Och han har inte legat på latsidan.

  Att en TV-kanal skulle släppas fram som inte helt går i regeringens ledband är otänkbart. Och det är med sådana man når den stora massan. Än så länge når man naturligtvis fram med webbsidor. Men det är säkert bara en tidsfråga innan de också blockeras.

  SvaraRadera
 11. Jag ser att Rationalitetspartiet har koll på läget. HAX har det inte.

  Jag blir ledsen varje gång HAX skall ge sig på att skriva om den senaste i MSM uppblåsta geopolitiska snackisen. Det blir ofelbart amerikansk högerpropaganda!

  Apocalypse Nowish ställer en relevant fråga. Jag tror att HAX informationskälla ser ut så HÄR. ;-)

  Thomas tar upp Israel-Palestina-konflikten. Jag har sett HAX hoppa i galen tunna vad det gäller det ämnet också. Om man vill lära sig något om propaganda, kan jag rekommendera självstudier i ämnet Israel-Palestina. Den zionistiska propagandamaskinen är trots tillbakagång fortfarande mäktig. Hur var det nu, fick vi lära oss i skolan hur Folke Bernadotte blev mördad ?

  Gänget bakom RAP NEWS visar i sin senaste produktion att de har koll på den konflikten:

  Israel vs Palestine (RAP NEWS 24)  Att framställa det som händer på Krim som ett simpelt Putin-land-grab är som att påstå att konflikten mellan Israel och Palestina började med palestinska raketer.


  "Det började med att dom gav tillbaks!"

  SvaraRadera
 12. Notera den subtila gesten från Putin att visa på råvarors värde i det läge som råder:

  http://www.bbc.com/news/blogs-news-from-elsewhere-27117241

  SvaraRadera
 13. Det finns tecken som tyder på att det är Putin som behöver tillgång till fri och oberoende media. Putin är en liten man, märkt av att, som utstationerad KGB-agent, fått ha bevittnat Sovjetunionens fall på avstånd i Östtyskland där han satt och skrev rapporter som ingen läste. Putin, som i sin egen valpropaganda beskriver sig som "klassens mobbare".

  Vi ska inte förledas att tro att det sitter en världsledare på toppen i Moskva. Man hittade honom i rännstenen och trodde att han gick att styra, men det är en man som kallar upplösningen av Sovjetunionen som historiens största geopolitiska katastrof och som omger sig med ja-sägare. Det är en man som inte förmår leverera välfärd till befolkningen och som därför måste avleda uppmärksamheten från sina egna politiska misslyckanden med krigsretorik.

  Och vi i väst stödjer honom med våra olje- och gasmiljarder. Det är helt ofattbart.

  SvaraRadera
 14. Frågan är om konflikten handlar om Ukraina egentligen? Samtidigt som Putin skrämmer sina grannar med truppförflyttningar hit och dit - så märker vi en noggrant planerad militarisering av Arktis, där stora delar av jordens framtida olje- och gasfyndigheter lär finnas.

  SvaraRadera
 15. Det skrämmer mig att så många som trots allt lyckats se mönstret bakom flera av de agendor som västvärldens elit tvingar på folket ändå inte lyckas lägga ihop den stora bilden. HAX har bra koll på övervakningsagendan, bluffen med det ekonomiska systemet, feminismen, den överstatliga korruptionen och imperiebyggandet, - och utifrån hur media jobbar vad gäller dessa saker borde han också kunna dra slutsatsen att det som står i media vad gäller situationen i Ukraina är minst lika förljugen som inom de områden där han genomskådat bluffen.

  Tyvärr är det väldigt få som klarar av att göra det. Jag vet inte hur många liberaler jag stött på som lider av detta problem, och jag förstår inte vad det beror på, men det är någon slags selektiv blindhet som råder i dessa kretsar. Kanske beror det på en ovilja att acceptera hela bilden då det innebär att allt man måste acceptera att man blivit lurad hela sitt liv. Det tar hårt på egot samtidigt som den världsbild man slutligen får är oerhört bedrövlig men att blunda och hålla för öronen hjälper tyvärr inte mycket.

  Den "demokrati" vi har och har haft i väst har under väldigt lång tid bara varit ett spel för galleriet. Det är effektivare om skatteboskap tror att de lever i "den fria världen" än om de ser tyranneriet öppet. Learn to love your servitude. Det betyder inte att Ryssland är bättre. Det är bara olika ledband att gå i. Du är en kugge i maskineriet oavsett. Jag förespråkar inte Putins samhälle utan vill bara poängtera att det väst håller på med i sammanhanget knappast kan anses vara bättre. DDR kallades också demokratiskt. I Sovjet hette det att man hade folkdemokrati.

  Det fanns många i dessa länder som stödde de system de levde under. Att det ska vara så svårt för folk att förstå vidden av bedrägeriet...

  I övrigt - Rationalitetspartiet har koll på läget.

  SvaraRadera
 16. Lite lustigt att det inte verkar finnas några Putin-vänner här, det är det ganska gott om bland radikala svenskar annars....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske inte har full koll på läget? Vari ligger sambandet mellan en radikal svensk och Putin?

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.