2014-05-05

Ett demokratiskt EU - bara snack?


Det är EU-valrörelse och i princip alla partier talar om att reformera EU. Men nästan ingen berättar hur det skall ske. Förmodligen för att de inte har några bra svar.

Här tycker jag att Piratpartiet har ett intressant upplägg. Istället för att bygga på det snåriga och överlastade EU-fördraget med mer fluff – så bör man ta fram ett helt nytt fördrag.

Ett sådant bör fokusera på den fria rörligheten för människor, varor, tjänster och kapital samt på att garantera de medborgerliga fri- och rättigheterna. Regelverket för hur EU skall styras skall vara enkelt, tydligt och demokratiskt.

Fördraget måste bli så minimalistiskt och begripligt att man kan hålla en folkomröstning om det, i hela EU samtidigt. Därefter är det upp till medlemsstaterna att anta fördraget, på det sätt som passar dem själva bäst (till exempel nationell folkomröstning eller parlamentsbeslut).

Själva metoden ovan gör att man måste vara minimalistisk, tydlig och demokratisk. Det är nödvändigt om man skall få både folket och medlemsstaterna med sig.

Tänk på det nästa gång du hör någon politiker tala om att begränsa EU:s makt. Fråga dem gärna hur. Du kommer knappast att få något konkret svar. Gammelpartierna har nämligen inga bra svar. Och de är som regel bara "EU-kritiska" när det är valrörelse.

Det är absolut nödvändigt att göra EU mer demokratiskt, att stärka de medborgerliga fri- och rättigheterna och att bygga ett regelverk som vanligt folk kan förhålla sig till och förstå.

Om det inte sker kommer vansinnet bara att tillta. Då måste Sverige lämna EU.


5 kommentarer:

 1. Är det enda sättet att få ordning på korruptionen och svindleriet i EU:s institutioner?

  Jag tycker förvisso att fördragen behöver göras om men när 20% av EU:s pengar inte går att spåra (förskingras), medvetet dessutom så anser jag att det måste stoppas först.

  Så länge pengarna flödar ut ur soppskålarna kommer folk att motsätta sig förändringar på alla plan. Stoppa pengaflödet och blodsugarna försvinner (förhoppningsvis), sedan kan man reformera utan massa onödigt motstånd...eller det kanske hänger ihop?

  SvaraRadera
 2. Rev just mitt röstkort till europaparlamentet, eftersom jag inte vill vara med i eu och har gått ur.
  Eftersom jag är en fri människa kan jag resa vart jag vill ändå, åtminstone i princip, och behöver inte rösta för det.
  Eftersom jag avänder bitcoins kan EU stoppa upp sina skuldbaserade euro någonstans där solen inte skiner och jag lämnar det till stressade etatister att ha ångest över den valutan.

  Tack och hej!

  http://www.youtube.com/watch?v=wh-ttsYcWb8

  http://www.ofuss.se
  http://www.anarkokapitalism.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://mises.org/books/marketforliberty.pdf

   Radera
  2. Vad duktig du är. Bitcoin visade sig ju vara en scam till slut f.ö... Eller har den slutat sjunka sen skandalen med den japanska bitcoin-sajten?

   Radera
  3. Ja, det är ju som den gången en ISP gick i konkurs, då visade det ju sig att internet var ett scam.

   Bitcoin ligger fortfarande högre än för ett år sedan
   och har stabiliserat sig trots tillslaget mot silkroad och konkursen av handelsiten mtgox i Japan, som mycket riktigt antas vara ett scam från innehavarna av sidan.
   Det säger dock ingenting om bitcoin lixom en konkurs av telia inte säger så mycket om internet som teknik.
   Om bitcoin falerar eller inte låter jag dock vara osagt, det kommer kanske bättre alternativ, men kryptovalutor är här för att stanna.
   Jag gissar på att EU dör skivbolagsdöden innan kryptovalutor dör ut.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.