2014-05-21

#Partiprogrammet: En kväll i Piratpartiets tecken!


Åter på hotellet efter Aftonbladets EU-debatt – #Partiprogrammet – med tillhörande eftersnack och en välbehövlig drink.

Jag är överväldigad. Inte förvånad. Men överväldigad över allt beröm Piratpartiets Christian Engström fått från höger till vänster. Detta var verkligen Piratpartiets kväll. [Länk»]

Men det är ännu långt till mål. Några tankar...

Att frågan om massövervakningen var ett av kvällens tre ämnen berodde på att Aftonbladet gjort en mätning bland unga väljare för att fråga dem vilka de viktigaste frågorna inför EU-valet är. Massövervakningen var ett av dessa ämnen. Detta kan vi tacka Chelsea Manning, Wikileaks, Edward Snowden och Glenn Greenwald för. Och Piratpartiet. Nu är massövervakningen tveklöst en av valfrågorna, igen.

De borgerliga partierna och (S) befinner sig i en omöjlig sits i övervakningsfrågorna. Just nu vill alla vara pirater. Just nu vill alla ge intryck av att de är emot till exempel datalagringsdirektivet. Men i riksdagen röstade de för att införa datalagringen. De har röstat ner en motion om att riva upp den. Och både justitieminister Beatrice Ask som socialdemokraternas Morgan Johansson har gjort klart att de vill fortsätta datalagringen och dess registrering av data om alla svenskars alla telekommunikationer.

Detta går helt enkelt inte ihop. Man kan inte säga en sak i en valrörelse och göra en annan sak i verkligheten. I vart fall inte samtidigt. Naturligtvis genomskådar väljarna betong- och batongpartiernas bluff. Men då måste vi också göra väljarna medvetna om vad som är på gång.

Christian Engström gjorde som sagt en strålande insats, lyckades ta plats i debatten och visade att Piratpartiet är relevant. Men inte ens Aftonbladet själva lyfter detta i de stora artiklarna om debatten. Som vanligt handlar det mest om S&M. För att (PP) skall lyckas bryta igenom åsiktsvallen krävs mer och hårdare jobb.

Känslan av medvind för Piratpartiet är nu mycket stark. Men det värsta man kan göra är att slå sig till ro. Nu är varje utdelat flygblad, varje uppsatt affisch, varje timma i valstugorna, varje skolpresentation och varje debatt av största vikt. Piratpartiet skall bli omvalt. Piratpartiet skall säkra båda sina mandat i Europaparlamentet och gärna ta ett tredje.

Nu är det fyra dagar kvar av valrörelsen. Vi har Sveriges Radios och Sveriges Televisions slutdebatter kvar. (Och kanske rent av TV4 hör av sig...) Det finns massor av väljare där ute som i princip inte vet att Piratpartiet finns och än mindre vad det vill. Varje dag börjar från noll och måste vinnas. Fyra dagar. Kampanj ända in i kaklet!

Det är nu Piratpartiets äntringsstyrka måste visa vad den går för. Detta är fyra dagar som inte bara är viktiga för Piratpartiet. Det handlar om kampen mot övervakningsstaten. Det handlar om internets öppenhet och frihet. Det handlar om en reformerad upphovsrätt och om privat fildelning. Det handlar om ett starkt persondataskydd. Det handlar om öppenhet, demokrati och medborgerliga fri- och rättigheter. Allt kokar ner till vad som händer de närmaste fyra dagarna.

Det är just nu allt avgörs. Det är just nu varje insats är viktig. Det är just nu alla kan göra något för att lyfta Piratpartiet över mållinjen!

4 kommentarer:

  1. Visst gick det bra och jag är jätteglad för hur Aftonbladet skötte sig. Det går att ha en levande EU-debatt. Man får hoppas att SR och SVT tar intryck.

    SvaraRadera
  2. S&M är för övrigt en lysande illustrativ beteckning. Den tänker jag låna i bästa piratanda...

    SvaraRadera
  3. Kan inte någon offra sig och springa naken med en PP flagga på något större evenemang eller något liknande så ni hamnar på förstasidorna?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.